FORMET DISKRE: Arkitekten har plassert hytta slik at den ikke skal virke skjemmende på omgivelsene.  FOTO: Espen Grønli
FORMET DISKRE: Arkitekten har plassert hytta slik at den ikke skal virke skjemmende på omgivelsene. FOTO: Espen GrønliVis mer

Denne hytta går i ett med terrenget

Det viktigste var at hytta ikke skulle skille seg ut i terrenget. Men utover det fikk arkitekten fritt spillerom.

|||Hytta ligger i en grop i landskapet i Kragerø-skjærgården. Fasaden mot sjøen er hovedsakelig vinduer som speiler svabergene og de spredte furuene.

Hele hytta er kledd i gråbeiset eller ubehandlet stående trepanel av osp, som gråner og forsvinner i omgivelsene.

- Overgangen mellom ute og inne skal være umerkelig, derfor har hytta seks innganger, men nesten ingen dører inne, forteller arkitekt Erik Collett hos Kritt arkitekter.

Landsbyhytta Et annet grep han tok for å sikre muligheten til å være ute, var å dele opp hytta i flere bygg, som en liten landsby.

Hovedbygget med kjøkkenallrom og bad ligger i forkant av gropen. Det er langstrakt og har hvelvet tak og vinduer langs hele fasaden.

- Det slake tønnehvelvstaket samler rommet på en helt annen måte enn et saltak, som bare forsvinner oppover.

SKJÆRGÅRDSIDYLL: På terrassen er det sol hele ettermiddagen, og utsikt til livet på fjorden. Dersom barna vil leke ved sjøkanten, har foreldrene full kontroll herfra. Foto: Espen Grønli
SKJÆRGÅRDSIDYLL: På terrassen er det sol hele ettermiddagen, og utsikt til livet på fjorden. Dersom barna vil leke ved sjøkanten, har foreldrene full kontroll herfra. Foto: Espen Grønli Vis mer

Den buede formen og de store glassflatene åpner for utsikten mot sjøen.

Utsiktstårn Utsikt får man også fra tårnet som ligger bak tønnehuset, for her er det terrasse på taket. Fra den går en bro over til svaberget og rett inn på en av øyas mange stier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Eieren ønsket å bruke bygget på denne måten for å få direkte adgang til så mye som mulig av øya, sier Erik Collett.

Soverom i toppen Inne i tårnet er hovedsoverommet. Derfra er det en flott utsikt. Men vil du komme til resten av hytta, må du først gå ut.

- Selv om du tvinges utendørs, har du mulighet til å komme deg tørrskodd inn til frokost om det skulle regne, det er platting hele veien, sier Collet.

Samtidig får du ta del i områdets beste kvaliteter, nemlig nærheten til natur og sjø, på en mye mer direkte måte.

HVITT: Inne er alt holdt i hvitt, for å skape en ro og renhet som ikke finnes ute. Variasjon sikres gjennom ulik materialbruk. Foto: Espen Grønli
HVITT: Inne er alt holdt i hvitt, for å skape en ro og renhet som ikke finnes ute. Variasjon sikres gjennom ulik materialbruk. Foto: Espen Grønli Vis mer

De store vindusflatene  slipper også omgivelsene inn.

- Det er spektakulært å sitte inne og se på naturen, spesielt når himmelen flerres opp av lyn, sier eieren.

Stramt interiør Interiøret er enkelt og stilrent. Alt er malt hvitt, både vegger, tak og gulv.

- Jeg var usikker på om det ville bli kaldt, men interiørarkitekten mente det ville skape renhet og ikke være i veien for utsikten, forteller eieren.

Alt det faste interiøret er tegnet av Moolo, som også har valgt ut møblene. Eieren er svært fornøyd med resultatet.

STILBLANDING: Hyttas mange bygg har forskjellige funksjoner, og mellom dem dannes mange små uterom som gir mulighet for å være ute uansett vær og vind. Foto: Espen Grønli
STILBLANDING: Hyttas mange bygg har forskjellige funksjoner, og mellom dem dannes mange små uterom som gir mulighet for å være ute uansett vær og vind. Foto: Espen Grønli Vis mer

- Hytta er blitt spenstig, og jeg oppdager stadig noe nytt ved den som jeg liker, sier han.

Beliggenheten Hytteeieren er spesielt glad for oversikten hytta gir.

- Å kunne holde et våkent øye med barna fra terrassen mens jeg leser avisen i fred og ro, gir mer frihet til både meg og dem.

Av alle hyttas fordeler, er eieren likevel fortsatt mest fornøyd med beliggenheten.

- Den umiddelbare nærheten til sjøen er fantastisk. Dette er en hytte som skal brukes! Om jeg ikke bruker den, så får venner og familie bruke den. Her skal det være liv hele sommeren!

INTIMT: Vinduene er plasser slik at det ikke kommer sollys rett inn. Tv-en er skjult i den plassbygde skjenken. Foto: Espen Grønli
INTIMT: Vinduene er plasser slik at det ikke kommer sollys rett inn. Tv-en er skjult i den plassbygde skjenken. Foto: Espen Grønli Vis mer

Les også:

Mer sex på hytte ruten strøm

Denne hytta er 23 meter lang

Nå skal hytta være bitteliten

SOV-I-RO: Den som våkner til slik utsikt, vil glede seg til å stå opp og ta fatt på dagen. På dårlige dager trekker man simpelthen gardinene for og leser en god bok. Foto: Espen Grønli
SOV-I-RO: Den som våkner til slik utsikt, vil glede seg til å stå opp og ta fatt på dagen. På dårlige dager trekker man simpelthen gardinene for og leser en god bok. Foto: Espen Grønli Vis mer

Norges fineste strand

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPESIALDESIGN: Interiørfirmaet Moolo har sammen med Risør
snekkerverksted lagd denne spesielle køyesengen. I enden av underkøya er det plass til oppbevaring, eller et hemmelig rom som barna elsker. Stigen, som fortsetter helt opp, understreker takhøyden. Foto: Espen Grønli
SPESIALDESIGN: Interiørfirmaet Moolo har sammen med Risør snekkerverksted lagd denne spesielle køyesengen. I enden av underkøya er det plass til oppbevaring, eller et hemmelig rom som barna elsker. Stigen, som fortsetter helt opp, understreker takhøyden. Foto: Espen Grønli Vis mer
MORGENSOL: Kjøkkenet er østvendt, og glassfasaden kan åpnes opp, slik at du nærmest spiser ute. Spisebordet er et naturlig samlingspunkt, ikke bare til måltider, men for alle slags aktiviteter
innendørs. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er tegnet av Moolo og tilpasset på stedet av Risør snekkerverksted. Foto: Espen Grønli
MORGENSOL: Kjøkkenet er østvendt, og glassfasaden kan åpnes opp, slik at du nærmest spiser ute. Spisebordet er et naturlig samlingspunkt, ikke bare til måltider, men for alle slags aktiviteter innendørs. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er tegnet av Moolo og tilpasset på stedet av Risør snekkerverksted. Foto: Espen Grønli Vis mer