OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET IS: Denne isen får du ikke kjøpt. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET IS: Denne isen får du ikke kjøpt. Foto: Erik HannemannVis mer

Denne isen får du ikke kjøpt

Verdens beste iskrem kan likevel bli din.

Advarsel: Denne isen er farlig god.

La meg innrømme det først som sist: Jeg har ikke kommet på denne ideen selv. Nei, dette er en is som jeg oppdaget i Andalucia. Det var to typer som utmerket seg hos iskremselgeren. Den første var denne makeløse sjokoladeisen - og den andre var denne geniale isen med karamell og pinjekjerner (se oppskrift nedenfor).

Jeg er glad i is. Og du skjønner nok hva jeg mener om du lager min hjemmelagde krokanis eller stracciatella (is med sjokoladebiter).

Men jeg er streng på hva jeg spiser av is. Jeg mener nemlig at jeg lager mye bedre is selv enn den du får kjøpt, selv bedre enn testvinneren i vår test av iskrem på boks.

Ideen om en god is Saken er at når man lager is slik isen er i Platons idéverden (du husker det fra pensum?) nytter det ikke å bruke melkepulver, E-stoffer og alskens mystiske ingredienser som bare hvitfrakkede fabrikkarbeidere og kjemikere med cand. fix&fux-grader behersker. Nei.

Det er mye enklere. Du trenger eggeplommer, melk, fløte og sukker. That's it. (Av en eller annen grunn har de som lager is for salg, en oppfatning om at disse ingrediensene ikke duger.)

Og så kommer det som gir smak (og konsistens). En av de vanligste ingrediensene til grunnoppskriften er vanilje (som selvsagt byttes med noe ikke-naturlig av dem som lager is for salg).

Hvordan lager man iskrem? Du trenger i prinsippet bare en fryser. Men for å unngå små iskrystaller må du røre rundt omtrent en gang i timen helt til den fryser. Det er jo litt upraktisk. Derfor fant noen opp iskremmaskinen som du setter i fryseren og som rører rundt i isen for deg.

For noen år siden kjøpte jeg meg en skikkelig ismaskin. Ikke av den typen som du først må sette i fryseren, men av det slaget som lager is helt alene. Altså: Du skrur den på, har i smeten (som det heter før det fryser til is) og lar den gå i en halvtimes tid - og så har du is. Eller sorbet.

Det var en voksen (barnslig?) investering på 4000-5000 kroner. Den har ikke betalt seg ennå, og jeg er usikker på om den noensinne vil gjøre det.

Ellers er prinsippet enkelt: Pisk eggeplommer og sukker. Bland melk og fløte (50/50). Hell halvparten i eggedosisen og varm opp resten til rett under kokepunktet og bland det inn.

I oppskriften nedenfor finner du pinjekjerner og karamell. Det er til dags dato den beste iskremen jeg har smakt. Smaken fra karamellen og vanilje med konsistensen fra pinjekjernene er vanskelig å slå. Kan du slå den? I så fall: Meld fra på Facebook!

(Over 12.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.