Denne jakka er best i test

STOR TEST: 13 isolerte skalljakker for damer og herrer.

TEST: Isolerte skalljakker for dame og herre. Foto: Tungen/Aktivt testteam/leverandørene
TEST: Isolerte skalljakker for dame og herre. Foto: Tungen/Aktivt testteam/leverandøreneVis mer

Isolerte skalljakker er lune og gode plagg som veier mindre og tar mindre plass enn skalljakker uten isolasjon og genser.

Alle 13 jakkene i denne testen holder høy kvalitet og snittkarakteren er 4,46.

Testvinneren Peak Performance Heli Loft Jacket får toppkarakter og er en meget god, anvendelig, solid og stilig jakke med god passform.

Her er jakkene som får 5 poeng av av 6 mulige:

Norrøna Lofoten Performance Shell

Hagløfs Pirtuk

ArcTeryx Sentry

Mountain Hardwear Krakadon

Det vi har kalt isolerte skalljakker, er jakker med membran som også er utstyrt med et integrert isolerende lag. I denne testen har vi kun tatt inn jakker med isolasjon av kunstfiber.

Fordelen med denne type jakke kontra en vanlig skalljakke med genser eller fleecejakke under, er de isolerte har et godt forhold mellom vekt og isolasjonsevne. Disse jakkene tar også totalt mindre plass i sekken og en kan oppnå meget god komfort under praktisk bruk. Aberet er at jakkene kan bli for varme ved aktiviteter med høy intensitet og om det blir for varmt i været.

Selv om de tynneste av jakkene i denne testen nok kan brukes gjennom store deler av året her hjemme i Norge, er de fleste av disse jakkene spisset mot vinterbruk og har løsninger rettet mot bruk i alpinbakke og f.eks løssnøkjøring; snøskjørt som hindrer at snø kommer oppover ryggen om du faller, mansjetter som varmer ekstra rundt håndledd og hindrer at snø kommer opp over ermene, lommer og festepunkt til heiskort og skipass, lommer tilpasset alpinbriller, pusseskinn til briller og hetter som er tilpasset til bruk sammen med hjelm.

Slik er testen gjennomført Vi har hatt de aller fleste jakkene inne til test over en periode på 3 måneder og vi har hatt 1 - 2 jakker tilgjengelig (dame- og herremodell) av flere av modellene. 6 erfarne testere har deltatt i testingen og jakkene er rotert innad i testteamet. Jakkene er brukt til daglig og på ulike aktiviteter og turer fra tidlig høst til tidlig vinter. Hver tester har gjort sine egne vurderinger hver for seg og jakkene er sammenlignet når de har vært samlet. Vekt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Dun eller syntetisk isolasjon? Dunjakker er veldig populært de siste vintrene, men hvorfor velge en jakke med syntetisk isolasjon/fiber i stede for en dunjakke? Det er fordeler og ulemper med det meste - slik også med dunprodukter og produkter med syntetiske fiber. De største fordelene med dun ligger i isolasjonsevne sett opp mot vekt og komprimerbarhet.

På disse momentene er et godt dunprodukt i en særklasse. Problemet med dun er om det kommer i kontakt med fuktighet eller om det går hull på f.eks ytterstoffet på jakken. En dunjakke vil kollapse og miste sine isolerende egenskaper om den blir våt. Om det går hull på et dunkammer vil dette tømmes relativt raskt om det ikke blir tettet på en god måte.

En dunjakke er heller ikke spesielt motstandsdyktig mot trykk - om du f.eks går med sekk vil en dunjakke klemmes flat på kontaktflatene mellom sekken og kroppen - noe som gir veldig dårlig isolasjonsevne på disse områdene. En jakke med isolasjonsmateriale av syntetiske fibre tåler mye fukt uten at den mister sin isollasjonsevne, det er ingen krise om det går hull på ytterstoffet, den er enkel å vaske og den er mye mindre ømfintlig med tanke på å bli trykket flat under f.eks en sekk. Den vil imidlertid være tyngre enn en dunjakke med samme isolasjonsevne og den vil ikke kunne komprimeres på samme måte.

Les også:

Slitesterk og varm ulljakke

Her kjøper du testvinnerne billig på nett

Test av 8 pulsklokker med GPS

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Peak Performance Heli Loft Jacket Best i test Karakter: 6/6 Pris: 5000 Norrøna Lofoten Performance Shell Insulated Jacket Beste allrounder. Meget godt forhold vekt, pakkevolum og isolasjon. Karakter: 5/6 Pris: 3999 Hagløfs Pirtuk Jacket Meget god allrounder til kalde dager. Karakter: 5/6 Pris: 4499 ArcTeryx Sentry Jacket Meget god allrounder. Karakter: 5/6 Pris: 4999 Mountain Hardwear Krakadon Solid og varm. Meget godt valg til alpinbakken. Karakter: 5/6 Pris: 4999 Mammut Dobson Jacket Solid, god og varm. Passer like godt til daglig bruk som i alpinbakken. Karakter: 4/6 Pris: 3400 Mammut Bolton Jacket Urban design, pen og anvendelig. Karakter: 4/6 Pris: 3900 Marmot Fulcrum Jacket God allrounder. Karakter: 4/6 Pris: 3999 Patagonia Nano Storm Jacket Beste lettvekter. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Pris: 2999 Bergans Filefjell Insulated Solid og lun. Karakter: 4/6 Pris: 3700 Hagløfs Nevluk Jacket Favoritt til lette vinteraktiviteter og daglig bruk. Meget god lettvekter. Karakter: 4/6 Pris: 3999 66° North Hlidarfjall Ski Jacket Slitesterk og tøff. Karakter: 4/6 Pris: 5299 Mountain Hardwear Gravitor Meget god lettvekter. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Pris: 2999