Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne kan redde jula!

Lar deg «bytte» julegavene, selv etter at de er prøvd.

SER KJEDELIG UT: Skjemaet du ofte får fra nettbutikken, ser ikke spesielt spennende ut, men angrerettskjemaet gir deg en god mulighet til å angre ved netthandel.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
SER KJEDELIG UT: Skjemaet du ofte får fra nettbutikken, ser ikke spesielt spennende ut, men angrerettskjemaet gir deg en god mulighet til å angre ved netthandel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

DinSide.no: Noen butikkjeder har åpne kjøp, som betyr at du kan returnere varen uten å oppgi grunn i for eksempel 30 dager etter du betalte.

Elkjøp reklamerer i en pressemelding om julegaver som kan leveres tilbake eller byttes inntil 30 dager etter at de er åpnet. Expert skriver på sine nettsider at du kan returnere eller bytte varer innen 30 dager etter kjøp, og Komplett.no lokker med tilbakelevering innen 45 dager. Også i andre bransjer, som hos ToysRus.no og XXL.no, florerer returordningene.

Og det kan faktisk redde høytiden om julegaven du kjøpte ikke falt i smak. Ordningene har likevel sine begrensninger, og hva om butikken du valgte ikke hadde en slik ordning i det hele tatt?

Løsningen: Angrerettloven!

Lovpålagt «åpent kjøp» Angrerettloven gjelder alle fjernsalg fra selgere som henvender seg til norske forbrukere, for eksempel en helnorsk nettbutikk eller en butikk som Apple.no. Hele poenget med loven oppsummeres godt i lovens paragraf 11:

«Forbrukeren har rett til å gå fra avtalen (angrerett) ved å gi melding til selgeren etter § 13 innen 14 dager etter at hele varen og de opplysninger som kreves med hjemmel i kapittel 3 er mottatt på foreskreven måte.»

Altså et «åpent kjøp» i 14 dager etter at varen og de «opplysninger som kreves» er mottatt av deg. I praksis: Varen pluss et angrerettskjema. Dette følger ofte med i en e-post fra nettbutikken, og ser ut som på bildet øverst i artikkelen.

Du trenger ikke oppgi noen grunn til at du angrer, og får pengene tilbake etter å ha meldt fra om angringen og returnert varen til butikken for egen regning. Så kan du kjøpe noe annet til den heldige, og på den måte «bytte» julegaven.

Varierende frist 14 dager etter kjøp kan bli i knappeste laget om du vil bruke angreretten ved et julegavekjøp. Trøsten er imidlertid at mange nettbutikker slurver med å sende deg angrerettskjema.

For deg er imidlertid det en fordel, for mottar du varen uten angrerettskjema, blir angrefristen forlenget. I prinsippet kan du da angre i opptil et helt år, ifølge loven.

Da jula inneholder mange hellig- og høytidsdager, kan den uansett bli lenger enn 14 kalenderdager. I lovteksten slås det fast:

«Ender fristen på en lørdag, helligdag eller høytidsdag forlenges den likevel slik at den løper ut den nærmeste virkedagen som følger etter.»

Og som nevnt dreier fristen seg om å «gi melding til selgeren», ikke når du returnerer varen. Så lenge du på en forsvarlig måte har gitt klar beskjed til butikken om at du ønsker å bruke angreretten innen fristen, har du gjort ditt.

Angrerett er prøverett Elkjøp skryter av at du kan prøve varen før du returnerer den, men det kan du også gjøre med angrerettloven i hånden.

Vi har blant annet skrevet om hvordan folk får brukt angreretten selv om ruteren ble ripete, og hvordan bransjen ikke kan nekte å ta imot mobiltelefoner som er åpnet og brukt.

Det er likevel viktig at du er så forsiktig som mulig for å unngå trøbbel. Varen skal være i «tilnærmet samme stand og mengde» som da du mottok den, så ta vare på all emballasje og behandle varen pent.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer på DinSide:
Derfor er angrerett en prøverett