OPPSKRIFT PÅ TERRIN: Her er Clotildes oppskrift på terrine. Det er bare å prøve seg. Foto: Clotilde Dusoulier
OPPSKRIFT PÅ TERRIN: Her er Clotildes oppskrift på terrine. Det er bare å prøve seg. Foto: Clotilde DusoulierVis mer

Denne kjøttretten må du prøve

Slik lager du terrin. Det er mye lettere enn du tror.

|||

Jeg har en mappe full av oppskrifter jeg har klippet ut av alle matbladene jeg leser.

Når jeg setter sammen en meny er mappen det første stedet jeg henter inspirasjon.

Jeg liker å bla gjennom de fargerike papirbitene i alle former og størrelser. Jeg liker dette mosaikkmønsteret som reflekterer min smak og matinteresser.

Siden jeg ofte blar gjennom mappa, har jeg blitt godt kjent med dens innhold. Den har blitt en av kokebøkene jeg stoler mest på (se topp ti kokebøker her).

Den mangler riktignok en skikkelig innbinding, men dens irriterende tendens til å spre seg utover sofaen er også en del av sjarmen.


Nesten-oppskriftene

Det interessante er at mange av utklippene har begynt å tilhøre ulike grupper.

Og blant disse er den spesielle gruppa av oppskrifter som nesten-ble-laget - de oppskriftene jeg oppriktig har vurdert å lage og nesten valgt flere ganger - men som allikevel ikke nådde opp fordi noe mer glamorøst eller attraktivt fanget min umiddelbare oppmerksomhet.

Denne terrinen hører til den kategorien: Den hadde vært i mappa mi lenge, opprinnelig fra en Biba-artikkel om "mozzarella, ricotta og co." (Se oppskrifter med mozzarella her).

Jeg hadde vurdert den mange ganger på grunn av det appellerende konseptet. Men, av en eller annen grunn hadde jeg aldri fått laget den.


Bursdagen min!

Inntil bursdagen min. Jeg innså at hele menyen var farlig nær å bli helt vegetarisk og jeg trengte å balansere den med litt animalsk protein for å gjøre alle fornøyd.

Jeg likte også tanken på en terrin som kan, og burde, lages i forveien. Kjekt når du skal arrangere fest.

Og den lille terrinen leverte varene. Den visste seg verdig den sjansen jeg til slutt ga den.

Terrinen var herlig saftig av ricottaen, smakfull på grunn av de ulike kjøtt-typene og urtene. Den hadde godt med salt og pepper, som alltid er en utfordring med terriner, fordi du ikke uten videre kan smake på de rå ingrediensene.

Den var også enkel å dele opp i fikse små firkanter som ble sendt rundt til den sultne gjengen.


Her er oppskriften!

(Artikkelen er oversatt av Christopher Sjuve)


Clotildes terrin med kalvekjøtt og ricotta
INGREDIENSER 500 g kalvekjøttdeig (eller vanlig kjøttdeig)
100 g malt svinekjøtt (medisterdeig)
100 g skinke
150 g ricotta
50 g parmesan, revet
2 stk egg
4 ss friske urter, hakket
1 ts salt
2 klype muskat
nykvernet pepper
smør til å smøre brødformen

FREMGANGSMÅTE Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland sammen ricotta, egg, muskat, salt og pepper. Ha i kjøttet, urtene og parmesan. Bland alt godt med en gaffel.
Smør en brødform med smør. Ha i kjøttblandingen. Sett på lokket til formen (om du har ett, eller bruk folie). Bak den i ovnen i 30 minutter.
Ta formen ut av ovnen (ikke skru ovnen av) og fjern lokket/folien. Terinnen skal være lys på farge, sunket litt sammen, være fast om du kjenner etter med fingeren og saftene skal være klare. Dersom det ikke tilfelle, sett den tilbake i ovnen i ytterligere 5-10 minutter.
Ta ut terrinen fra formen og sett den på et bakebrett. Sett den tilbake i ovnen i 20 minutter. Vend på den noen ganger slik at den alle sider blir gylne.
Den kan serveres varm med en gang, men det er bedre å kjøle den ned, pakke den i folie eller plast og la den hvile en dag eller to i kjøleskap. Da får smakene utvikle seg.
Når den serveres, del terrinen opp i skiver og spises kald eller i romtemperatur med salat. Eventuelt, del den i terninger og spis den som fingermat, kanskje med tannpirkere og cherrytomater og små biter med ost.


Les også:

Tre kule måter å spise kylling på

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Slik lager du kryddersmør


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.