Denne klumpen er verdens beste TV-boks

Blir den for stygg kan du gjemme den i et skap.

INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: Tron Høgvold
INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: Tron HøgvoldVis mer

Denne boksen serverer deg mengder med nettinnhold sammen med dine egne filmer og videoer på storskjermen i stua på en enkel og oversiktlig måte.

Det er bare to år siden Boxee mediacenter ble sluppet som offentlig beta, og siden den gang har Boxee kun eksistert som en programvare for Windows, Mac og Linux. Noen har også kjørt den på første generasjon Apple TV.

Boxee har ingen live-TV-funksjon, men ble i sin tid kalt verdens første sosiale mediesenter, for her er det integrasjon med både Facebook og Twitter, i tillegg til at man kan ta del i et eget nettverk av Boxee-brukere.

Boxee og D-link annonserte planene om Boxee Box allerede i januar, men det er først nå at boksen er tilgjengelig.

Rar form, smart fjernkontroll Boxee Box har et pussig design som vekker oppsikt, og ser ut som en kube som står litt på halv tolv.

Fronten er i blank plast, og den grønne Boxee-logoen lyser opp når den skrus på.

Selv synes jeg boksen er veldig stilig, mens andre har kommentert at den bare er rar.

Men den er i hvert fall liten, og mye mindre enn man skulle tro av bildene.

Liker man ikke utseendet, kan man alltids gjemme den i et skap bak en dør.

Fjernkontrollen er nemlig noe av det smarteste vi har sett. Og vi har sett mange.

Den går på RF (radio) i stedet for IR, og krever derfor ikke fri sikt til boksen for å fungere.

Og på baksiden av fjernkontrollen finner du et lite QWERTY-tastatur!

Dermed går tekstinput, for eksempel i forbindelse med søk, lekende lett, noe man ikke kan si om majoriteten av produktene i denne medieboks-kategorien.

Fjernkontrollen er likevel ikke perfekt. På grunn av formen er det nemlig veldig fort gjort å holde den feil vei, og dermed går piltastene i feil retning.

Dette skjedde stadig vekk under testperioden, særlig i mørket. I mørket ble det også helt håpløst å håndtere tastaturet, så opplyste knapper hadde vært en fordel.

Lokale medier Boxee Box har ingen harddisk til å lagre musikk, bilder og video på.

I stedet har den to USB-porter på baksiden og en kortleser på siden for å plugge inn enheter med innhold på.

Den har naturligvis også både trådløs og kablet nettverksmulighet, så den baserer seg selvfølgelig også på delte nettverksressurser.

Her hadde vi store problemer med å få vår testboks til å fungere, og en telefon til D-link for å få greie på en nullstillingsprosedyre som ikke er beskrevet i dokumentasjonen måtte til for å få boksen på beina igjen.

Etter dette fungerte boksen upåklagelig, og håndterte delte ressurser og UpNP AV-servere som en drøm.

Filminformasjon hentes fra nett og presenteres på en lekker måte.

Bra formatstøtte Boxee har bra formatstøtte, og spilte alt vi fôret den med.

Fullstendig liste over støttede formater finnes i FAQ-en hos Boxee.

Verdt å nevne her er at når du setter boksen opp mot en flat-TV, velger du mellom 720p eller 1080p på enten 50 eller 60 Hz.

Dette passer imidlertid ikke så bra hvis du skal se HD-innhold som gjerne har 24 bilder i sekundet.

Heldigvis finnes det en godt gjemt innstilling som heter «Match screen refresh rate to video».

Med denne aktivert, serverte Boxee Box riktig så fine HD-bilder med flytende panoreringer uten hakking.

Når det gjelder støttede lydformater, kan den levere også såkalte HD-lydformater over HDMI rett til en hjemmekinoforsterker.

Merk også at Boxee Box fint funker med andre skjermformater enn 16:9 også - det er en veldig fin innstillingsfunksjon for å tilpasse bildet til for eksempel 16:10-skjermer.

Nettinnhold Det som skiller Boxee Box fra alle andre mediebokser, foruten det lekre, oversiktlige brukergrensesnittet, er det enorme utvalget av nettinnhold.

Det er et stort utvalg av apps man kan kjøre i Boxee, alt fra velkjente YouTube og Vimeo til sære nett-TV-stasjoner og teknoblogger.

Utvalget kan virke overveldende, og mengden søppel og uinteressant innhold er minst like stort som mengden interessant innhold.

Til og med en egen nettleser er med, uten at vanlig nettsurfing er noen stor opplevelse på Boxee Box.

Det er også litt irriterende å få servert en rekke apps som bare viser en feilmelding om at innholdet ikke er tilgjengelig i Norge.

Her burde det gått an å filtrert bort en god del ut fra hvilket land boksen faktisk er oppkoblet i.

Vi savner for øvrig mer lokalt relevante apps, som for eksempel NRK, som for øvrig er på plass i både Windows Media Center og Plex for Mac.

D-link har imidlertid uttalt at de er i dialog med NRK om en app.

Boxee tar ikke penger for bruk, men i dette enorme utvalget av apps, finnes det tjenester du må betale for å få tilgang til.

Boxee er en helt åpen plattform, så hvem som helst kan lage apps. Tjenester som WIMP og Spotify er ikke til stede, men det er i utgangspunktet ikke noe i veien for at musikkstreamingtjenestene kan få innpass hvis de selv vil.

Hvor mye du vil bruke Boxee i forhold til sosiale nettverk er opp til deg selv, men det er ganske kult å for eksempel få opp alle videoposter vennene dine har gjort på Facebook.

Prøv selv før du kjøper Alt i alt mener vi dette er den beste medieboksen som er i salg her til lands akkurat nå. Konkurransen blir imidlertid svært skarp den dagen nye Apple TV og forskjellige Google TV-bokser eventuelt kommer i Norge.

Men akkurat nå er det ingen tvil om at Boxee Box er bedre enn alle mediebokskonkurrenter vi har testet og som er tilgjengelig i norske butikkhyller, som for eksempel Asus O’Play, AC Ryan PlayOn HD, Qnap NMP-1000 og diverse Popcorn Hour og Syvio-bokser.

Bra formatstøtte og et lekkert, oversiktlig og intuitivt brukergrensesnitt gjør Boxee Box bedre enn alle disse, og i tillegg har du nettinnholdet.

Vårt beste råd om du er nysgjerrig på Boxee Box, er likevel å prøve Boxee på PC, Mac eller Linux før du kjøper.

Boxee-versjonene for datamaskiner er nemlig i grove trekk lik den du finner på Boxee Box.

Du får tilgang til det samme app-biblioteket og de samme sosiale nettverksegenskapene, selv om brukergrensesnittet og innstillingsegenskapene ikke er 100 % like.

Liker du Boxee på datamaskinen, vil du like Boxee Box også.

Les også:

De beste billigmobilene

Supertynn super-TV

Han har egen kino i stua

Vi har testet Dell Streak

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SMART: Fjernkontrollen går på RF, og krever dermed ikke fri sikt slik IR-fjernkontroller gjør. På baksiden av fjernkontrollen er det et praktisk tastatur. Foto: Tron Høgvold
SMART: Fjernkontrollen går på RF, og krever dermed ikke fri sikt slik IR-fjernkontroller gjør. På baksiden av fjernkontrollen er det et praktisk tastatur. Foto: Tron Høgvold Vis mer
ENKEL: Nettverk, HDMI, optisk og analoge lydutganger og to USB-porter er alt som sitter på baksiden. Det er også en vifte som blåser varm luft ut på baksiden. Denne er ganske støysvak, men helt stille er Boxee Box ikke. Foto: Tron Høgvold
ENKEL: Nettverk, HDMI, optisk og analoge lydutganger og to USB-porter er alt som sitter på baksiden. Det er også en vifte som blåser varm luft ut på baksiden. Denne er ganske støysvak, men helt stille er Boxee Box ikke. Foto: Tron Høgvold Vis mer
 Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC
Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC Vis mer
INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC
INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC Vis mer
INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC
INNHOLD: Boxee Box gir deg tilgang til mye innhold. Foto: HjemmePC Vis mer