Denne leiligheten er mindre enn den ser ut til

Buede flater og hvite vegger; slik ser leiligheten større ut enn den er.

Det er dyre kvadratmetre i byen. Å skulle bo sentralt og sentrumsnært krever ofte at man er villig til å ofre noen rom og litt plass for beliggenhet. Mange byboere sliter med små og trenge leiligheter, og ofte kan det være en utfordring å skulle prøve å se for seg hvordan man kan skape mer lys og luft i en bolig som fremstår som både trang og mørk.

Men heldigvis finner det både gode råd for deg som bor kompakt, og ikke minst flotte eksempler på hvordan man kan "lure" til seg mer plass ved hjelp av fargevalg og interiør.

Synsbedrag I denne smarte leiligheten i Polen har man ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome benyttet seg av både smarte fargevalg og synsbedrag for å lure øyet til å tro at leiligheten er større enn det den egentlig er.

- Leiligheten er ikke stor, forklarer arkitekt Tomasz Jasizski hos AJOT Design Studio til nettstedet.

- Men den fungerer nå etter oppussing optimalt på alle plan for beboeren.

Første steg for arkitektene da denne to-etasjes leiligheten skulle renoverer, var å finne ut av hvordan eieren av leiligheten bodde og levde, og brukte rommene.

- Løsningen vi kom frem til umiddelbart, var å legge både oppholdssoner, kjøkken og soverom i første etasje, slik at hovedtyngden av bruk foregikk på ett plan, forklarer Jasizski i en e-post til Bonytt.no.

- I tillegg fikk vi plass til et hjemmekontor, da eieren av leiligheten, som jobber som designer, ofte tar med seg jobben hjem, og trengte et effektivt og funksjonelt skrivebord hvor han kunne jobbe uforstyrret og som om han var på kontoret.

Buede kanter gir mer plass På denne måten fikk arkitektene frigitt annen etasje, som i prinspippet bare er en hems med løftet takhøyde, til en sone for rekreasjon og avslapping.

På hemsen har arkitektene benyttet seg av et kjent, men ofte nokså lite brukt triks for å skape mer plass: Møbler med buede kanter.

- Det kan så være at denne leiligheten i rene mål ikke er så stor, forklarer Jasizski.

- Men design og planløsning veier opp for dette, og gjør at den likevel er et funksjonelt hjem for beboeren.

De buede linjene og formene som er benyttet på de spesialbyggede møblene i andre etasje leder øyet rundt i rommet uten harde kanter eller stoppe-punkter, noe som gir en illusjon av mer plass.

- I tillegg gir takvinduene rikelig med lys, og bidrar til at etasjen, som måler i underkant av 40 m2, slett ikke kjennes trang og lukket ut.

Utnyttet kriker og kroker Arkitekten forklarer at ved å bruke innebyggede møbler fikk de også frigitt en del verdifull gulvplass i boligen.

- Bor man på liten plass må man nok være flinkere til å finne kreative løsninger på plass - og oppbevaringsproblemer, forklarer Jasizski.

- Og ikke minst være kritisk til hva du egentlig trenger og hva du kan klare deg uten.

Arkitekten forklarer at de buede linjene tilfører en mykhet i et ellers nokså stramt design.

- Vegger og møbler med den organiske formen gjør at øyet følger formene og dras rundt i rommet, forklarerJasizski.

- På den måten vil man ledes til å tro at man er omgitt av mer plass enn man egentlig er. Og ved å spesialbygge en del av møblene gjør man at rommet på mange måter strippes litt for nips og løse komponenter, noe som også gjør at man skaper en følelse av mer plass, og at de arkitektoniske detaljene får komme til sin rett.

Kjøkkenet i leiligheten fikk plass i kroken under trappen, noe som også sparer plass.

- Det var selvsagt et bevisst valg å plassere kjøkkenet her, forklarer arkitekten.

- På denne måten har beboeren fått en funksjonelt og relativt stort kjøkken, uten at det stjeler unødvendig plass i rommet.

Grønne detaljer Eieren av leiligheten, som jobber som designer for plantefirmaet Aquatic Plants Studio, hadde ett ønske når det kom til leilighetens fargevalg: Grønt.

- Vi visste at for å maksimere følelsen av plass og lys, var vi nødt til å satse på så mye hvitt som mulig, forklarer arkitekten.

- Men på badet, og også på andre mindre detaljer, har vi tilført eierens favorittfarge, noe som setter et ytterst personlig preg på boligen.

Les også: Dette huset er bygget som en landsby

Her finner du inspirasjon når du skal innrede

Slik utnytter du kvadratmeterne bedre

Bo smart på liten plass

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FUNKSJONELL: Leiligheten er innredet for en ung mann som ofte jobber hjemme fra. FOTO: AJOT Design Studio
TRAPP: Trappen opp til andre etasje har et rekkverk som ikke stenger for lys og flyt da den ligger plassert midt i boligen. FOTO: AJOT Design Studio
SMARTE TRIKS: Hvite vegger og buede kanter på møbler gir en illusjon om mer gulvplass og rom. FOTO: AJOT Design Studio
UTNYTTET KRIKER OG KROKER: Kjøkkenet i leiligheten har man fått plass til under trappen opp til andre etasje. FOTO: AJOT Design Studio
INNSLAG AV GRØNT: Leilighetens eier jobber med design og har samler på akvarier og akvariefisk, noe fargepalletten i leiligheten gjenspeiler. FOTO: AJOT Design Studio
FORMFULL: Buede kanter gir et synsbedrag om større plass enn det egentlig er. FOTO: AJOT Design Studio
STRAMT: Hvite vegger og et nokså stramt interiør gjør at det ikke føles verken trangt eller rotete i denne leiligheten. FOTO: AJOT Design Studio
GRØNT: På badet har arkitektene fått plass til mer av beboerens favorittfarge - uten at dette forstyrrer fargepalletten i resten av boligen. FOTO: AJOT Design Studio
FORMFULL: Buede kanter gir et synsbedrag om større plass enn det egentlig er. FOTO: AJOT Design Studio
FORMFULL: Buede kanter gir et synsbedrag om større plass enn det egentlig er. FOTO: AJOT Design Studio Vis mer