«FERIEMAGE»: Feriemage er et vanlig problem blant nordmenn i utlandet. Foto: NTB Scanpix / Photographee.eu
«FERIEMAGE»: Feriemage er et vanlig problem blant nordmenn i utlandet. Foto: NTB Scanpix / Photographee.euVis mer

Denne maten bør du ligge unna for å unngå at ferien går i dass

«Feriemage» er en vanlig plage om sommeren.

Vond «feriemage» med diaré er ubehagelig og rammer mange nordmenn på ferie i utlandet. Men selv om det er ubehagelig, er det sjeldent farlig.

- En dårlig sommermage er ganske vanlig, men jeg har inntrykk av at det har blitt sjeldnere de siste årene, forteller Petter Brelin, nyvalgt leder i norsk forening for allmennmedisin, til Dagbladet.

- Så lenge du ikke har feber, store smerter og blod eller slim i avføringen er det ikke farlig. Men har du de symptomene bør du oppsøke lege.

Viktig med væske
Brelin forklarer at det er viktig å få i seg mye væske om man har diaré. Det er ekstra viktig å være påpasselig med at barn får i seg nok væske, salt og sukker.

- Det er viktig å få i seg nok væske og med et tilskudd av salt og litt sukker. Du får kjøpt spesiell rehydreringsdrikk på apoteket.  Husk at barn ofte blir fortere dehydrert, så har barnet diaré er det viktig å få i dem nok væske, salt og sukker, avslutter han.

LES MER PÅ DABLADET PLUSS: Slik kan du lindre sommerplagene

Men de mest typiske sommerdiagnosene er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, ifølge Falck Global Assistance (FGA), en alarmsentral for reisende.

100 000 nordmenn
- Det var tett opptil 100 000 nordmenn som ble syke i utlandet i fjor, og det øker for hvert år. Vi ser at mange eldre blir syke, men også barn og unge, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring til Dagbladet.

Hun forteller at økningen trolig kommer av at vi reiser mer, og at vi reiser lengre.

- Nordmenn er reisevant og tar ofte forholdsregler, men vi kan bli enda flinkere. Det er flere enkle grep man selv kan gjøre for å holde oss friske, for eksempel å ikke spise isbiter — de er som oftest laget av springvann, vaske frukt og grønnsaker, spise is som er innpakket fra fabrikanten — unngå softis og kuleis, sier hun og legger til:

- Det er selvfølgelig ikke alt som kan unngås, man må jo spise noe — og noen av mageproblemene skyldes fremmede bakterier man reagerer på. Men det gjelder å ta noen forholdsregler og være litt ekstra forsiktig.

Tall fra Finans Norge viser at turistdiaré topper sykdomsstatistikken, og at hver fjerde utbetaling på nordmenns reiseforsikring gjelder sykdom på reise.

- Blir du syk på ferie anbefaler vi at du tar kontakt med ditt forsikringsselskap før du oppsøker lege. Da kan du få god veiledning og de hjelper deg å finne en lege som forsikringsselskapet har kjennskap til.

Stoppende middel
Tove Ytterbø, leder i Norges farmaceutiske forening forteller at det finnes flere alternativer for feriemagen.

- For sommermage, eller feriemage, finnes det blant annet melkesyretabletter. Hvis du skal ut på en lenger buss-, flytutur eller har lang reisevei og har diare kan du ta stoppende midler. For små barn anbefales det å bruke kull.

Mange nordmenn ferierer i middehalvsområdet, det er også der turister får hyppigst diaré.

- Flest tilfeller av turistdiaré ser vi i middelhavsområdet i juli og august. Bakterier formerer seg raskere i varmen, forteller Gry Monica Hellevik, operasjonell teamleder hos Falck Global Assistance, i en pressemelding.

Hun anbefaler reisende å være bevisst på hva de spiser og drikker, så ikke ferien blir ødelagt av sykdom.