GRESK MÅLTID: Costa Pissadakis frister med lunsj på Meltemaki Taverna rett ved stranda. Alle foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GRESK MÅLTID: Costa Pissadakis frister med lunsj på Meltemaki Taverna rett ved stranda. Alle foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Denne maten har blitt spist siden Knossos ble bygget

Hemmelighetene er laget på samme måte i generasjoner.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Blårutede duker på bord under skyggefulle trær. Vi har stoppet i Soudabukta utenfor Chania på Kreta.

Her regjerer Costa Pissadakis på Meltemaki Taverna, hvor lokale gjester og forbipasserende turister nyter et gresk måltid i fred og ro.

Vi spør hva han kan anbefale til lunsj og får servert gresk salat med tsatsiki, lammekoteletter og greske kjøttboller.

Klassisk gresk Maten er tilberedt på enkelt og klassisk gresk vis. Laget på samme måte gjennom generasjoner.

- Dette er den eldste tavernaen i byen. Min far startet dette stedet i 1955, sier Costa.

Han kunne ha gått av med pensjon for lenge siden og latt datteren Dimitra overta det populære spisestedet. Det vil han ikke.

- Jeg elsker dette. Her er stemningen som å sitte i noens hage og spise. Ingen kommer hit bare for å spise et kjapt måltid og dra igjen.

Hemmelige oppskrifter Mange nordmenn vil prøve seg på gresk mat når de kommer tilbake fra Hellas-ferien.

Men tavernaens oppskrifter er familiehemmeligheter som ikke skal røpes for konkurrerende spisesteder.

Vi har derfor hentet oppskrifter fra norske Aud Thorstads kombinerte kokebok og taverna-guide til Kreta: «En smak av Kreta».

3500 år Thorstad bor i en ombygd olivenmølle i en liten landsby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har gjennom mange år samlet tradisjonelle og oppskrifter fra sine gode naboer, venner og spisesteder på Kreta.

- På den kretiske landsbygda spiser folk fremdeles som de gjorde da Knossos ble bygget, sier hun.

Knossos er det mest imponerende av Kretas minoiske slottsruiner, og er over 3500 år gammelt.