ENKELT : Rakfisk på lokalt vis, trefjøl, tollekniv og lompe er alt som trengs for å nyte fisken. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
ENKELT : Rakfisk på lokalt vis, trefjøl, tollekniv og lompe er alt som trengs for å nyte fisken. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Denne matretten har vært spist i Norge i 667 år

I helga kan du hedre rakfisken i Valdres.

Synes du høstmørket legger en demper på tilværelsen? Ta deg en fest-ival!

En ny smak i munnen, eller en velkjent du ikke har smakt på en stund, kan noen ganger være rene lykkepillen.

Denne helga går en av årets siste matfestivaler av stabelen. 

Fisk i Valdres
I dag starter «Norsk Rakfiskfestival» på Fagernes.

Fram til lørdag er det bare å holde seg for nesa og hive innpå med godsaker.

Det er ikke tilfeldig at festivalen holdes på Fagernes.

Det er snart 10 år siden produktnavnet «Rakfisk fra Valdres» ble godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse.

Bare fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan selges under dette produktnavnet, en merkeordning fra Matmerk.

Smaking Festivalen startet så smått med prøvesmaking til 50 frammøtte utenfor posthuset på Fagernes 13. november 1993.

Fem år senere fikk festivalen sin nåværende form.  Her finner du alt fra presentasjon av akevitt til lefsebaking og salg av lokalmat.

Skulle du ta turen, ikke regn med å kunne velge og vrake i overnattingstilbud. Mange har fått øynene opp for moroa. Og fisken.

Under festivalen omsettes det for rundt 40 millioner i distriktet, og i alt 40 tonn rakfisk.

I løpet av to-tre dager spises det flere tonn rakfisk på stedet også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge festivalens hjemmeside omsettes det totalt 400 tonn rakfisk kommersielt i Norge hvert år.

Debutant? Skulle du være rakefiskdebutant kan du jo starte med mye lefse, rømme og løk rundt en liten bit raket - altså gjæret - fisk.

Etter hvert kan du øke dosen. Se ikke bort fra at du kan komme til å bli avhengig.

Rakfisk lages som regel av ørret, laks, røye, harr og sik, men også av abbor og sild.

GOD STEMNING: Norsk Rakfiskfestival handler ikke bare om fisk. Musikk, gode historier og godt drikike hører med. Her fra en tidligere festival. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
GOD STEMNING: Norsk Rakfiskfestival handler ikke bare om fisk. Musikk, gode historier og godt drikike hører med. Her fra en tidligere festival. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Det vanligste er ørret og røye, som du vil finne mye av på Fagernes i disse dager.

Middelaldermat Er du opptatt av mattradisjoner, er rakefisk et eksempel på mat som har vært spist i århundrer.

Ifølge Wikipedia kan rakfisk spores tilbake til middelalderen. Navnet rakfisk er brukt allerede i 1348, men kan være enda eldre.

Når du tar en jafs, kan du jo tenke på at dette har nordmenn spist før deg i 667 år.

Tidligere ble det laget veldig mye rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge.

Nå er Valdres sentrum for rakefiskproduksjon i Norge.

Kjært barn Skulle du legge turen til Valdres, er «rakfisk» riktig betegnelse.

I Hallingdal og på flatbygdene (som Ringerike) er «rakafisk» vanlig, mens Gudbrandsdalen heller sier «råkåfisk». På bokmål heter det «rakefisk».

Vondt lukter det og godt smaker det uansett.

Ikke tid til Valdrestur i helga, men klar for noe hyggelig? Prøv Fjellmatfestivalen på Dagali 20 -22. november. Liker du brunt brennevin, holdes Oslo Whiskyfestival denne helga.

For første gang arrangeres også pop up arrangementet «En smak av Ø» på Østbanehallen (7. og 8. november)

MIDDELALDERMAT:  Turmat og jegerkost, nyrensa rakfisk rett i lompa.Slik har det vært i uminnelige tider.  Foto: OLE C.H. THOMASSEN
MIDDELALDERMAT: Turmat og jegerkost, nyrensa rakfisk rett i lompa.Slik har det vært i uminnelige tider. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer