Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reisetips:

Denne nye politi-kiosken skal redde reisene dine

Og snart kommer den til disse politistasjonene.

Ikke smil til kamera: Skal du ha deg nytt pass så er det kanskje en av de nye biometrikioskene du får benytte.Men, som før, ikke smil når bildet blir tatt. Foto: Politiet
Ikke smil til kamera: Skal du ha deg nytt pass så er det kanskje en av de nye biometrikioskene du får benytte.Men, som før, ikke smil når bildet blir tatt. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere år har politiet ventet på de nye biometrikioskene som skal brukes når nordmenn skal bestille pass. Og nå bæres de på plass ved flere av landets politistasjoner. Og med bedre bilder og bedre lagring av informasjon i en innebygd databrikke blir passene sikrere og bedre enn tidligere.

Først i øst

300 såkalte biometrikiosker (også kalt passautomater) skal utplasseres rundt om i Norge. Og den aller første skal tas i bruk når politiet åpner sitt nye publikumssenter i Grålum i Sarpsborg om kort tid.

Etter det Dagbladet kjenner til vil justisminister Tor Mikkel Wara være tilstede når den første biometrikiosken tas i bruk onsdag 21. november.

Og via nettsiden til Øst politidistrikt vil det være mulig å bestille time for å bestille nytt pass.


De nye passkioskene er også på plass, men foreløpig ikke tatt i bruk, på Grønland politistasjon i Oslo.

Snart klare: Biometrikioskene i Oslo er snart klare for bruk. Foto: Politiet
Snart klare: Biometrikioskene i Oslo er snart klare for bruk. Foto: Politiet Vis mer

Hit kommer de

Ifølge Politidirektoratet vil utrullingen av nye biometrikioskener starte ute i politidistriktene nå i november og vil pågå fremover mot sommeren 2019.


De to første politidistriktene ut er altså Øst og Oslo. De rundt 300 biometrikiosker som skal utplasseres blir fordelt på 72 ulike steder.

Slik blir de

Foruten nytt design, kommer det en rekke forbedringer:

Nytt og bedre kamera:
Opptak med de nye kameraene og smartere bildebehandling gir veldig mye bedre bildekvalitet enn det som finnes i dag. Bedre lys i kiosken. Bidrar til bedre bildekvalitet og det blir baklys som bidrar til bedre bildekvalitet.


Ny og bedre signaturpad: Den nye signaturpaden er riktigere ergonomisk, og har ny og moderne teknologi som gjør det enklere å signere, og signaturen blir likere en signatur på papir enn det som er tilfelle i dag.

Ny fingeravtrykkleser: Dagens fingeravtrykksleser regnes som svært god. Men i den nye er mer brukervennlig ved at den viser hvor mange, og hvilke, fingre som skal legges på leseren til gitt tid.
Saksbehandlingssystemet som brukes til kiosken gir saksbehandler et bedre bilde av fingeravtrykkene som er avgitt enn gammel løsning. Det er en annen kvalitet på overføringen av bildet slik saksbehandler er i stand til å vurdere kvaliteten på fingeravtrykkene i tillegg til kvalitetsscoren som systemet gir.

Bedre for små barn: Kiosken har funksjon (animasjon) for å rette barnets fokus mot kamera for lettere å ta bilder.

Unngå kø: Dersom du bestiller time for nytt pass i vintermånedene så er det store sjanser for å unngå køer. Foto: Odd Roar Lange
Unngå kø: Dersom du bestiller time for nytt pass i vintermånedene så er det store sjanser for å unngå køer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fortsatt lange køer

Nordmenn som skal ha nye pass har de to siste somrene opplevd ukelange ventetider for timebestilling og timelange køer for dropp inn-timer. Og det er ikke sikkert det blir stort bedre i fremtiden. Derfor er det viktig å bestille nytt pass i de stille vinterperiodene, for å unngå køene på vår- og sommertid.

Mange pass-søkere i Norge belage seg på å måtte legge inn flere timers reisetid når de skal bestille pass. For politidirektoratet foreslår å legge ned 71 av dagens passkontor.

Dersom dette blir vedtatt av politikerne vil det totale antall passkontor i Norge halvert bli halvert.

Flere hundre tusen nordmenn må belage seg på å bruke en hel arbeids- eller fridag for å få bestilt nytt pass.

Det er Justis- og beredskapsministeren som har bedt Politidirektoratet om å lage oversikten over steder som kan strykes.
Og hardest går det ut over politidistrikt Vest som mister 15 passkontor, distrikt Sør-Øst som mister 11 og Møre og Romsdal som mister 9.

Troms politidistrikt er det eneste som får en økning. Her kommer Bardu lensmannskontor inn på lista samtidig som alle de tidligere beholder sine passkiosker.

Mobile enheter

- Vårt utgangspunkt er at 90 prosent av befolkingen i alle politidistrikter skal nå et passkontor i løpet av én time. I politidistrikter hvor dette skaper utfordringer med tanke på sikkerhet og kvalitet i tjenesten vil man se på andre/kompenserende tiltak, for eksempel bruk av mobile enheter, sa fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i en kommentar til forslaget tidligere i høst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!