Denne paien kan bli din

Den er enkel, den er kul og den er grønn.

OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai. Foto: Erik HannemannVis mer

Folk elsker pai! Vi har en flott samling med oppskrifter på paier her som du kan kose deg med.

Pai er enkelt når du kan det. Men hør: Pai er enkelt når du ikke kan det også. Det er denne oppskriften et bevis på.

La oss se litt nærmere på teknikkene du må beherske:
Hakke Steke Blande Piske Kjevle Forvarme ovnen Ta tiden
Dersom listen over utfordringer ikke virker skremmende, kan du trygt sette i gang å lage denne paien. Pai er like lett som omelett, spagetti carbonara og boller.

Hvorfor? Jo, fordi de aller fleste kjøper ferdig butterdeig (som noen ganger heter mørdeig i butikkene). Du finner den i frysedisken, som regel i nærheten av ertene (Hvorfor? ikke spør meg...).

Fugl i paien? I de fleste pai-miljøer er fugl populært. Og fugle-fetisjen begynte for mange generasjoner av paispisere siden. En populær myte forteller at ordet pai kommer fra det engelske ordet for skjære, nemlig magpie. Fuglen er kjent for å være samler av rang.

Alt den finner gjemmer skjæra i redet sitt - og der finner du analogien til paien. Litt søkt hypotese, tenker jeg, men paimyten lever i beste velgående.

Pai, slik vi kjenner den i dag, var lenge forbeholdt folk med parykker, hvit ansiktssminke, hansker og dyre levevaner. Ovner var altfor dyre for vanlige folk. Og i England, hvor paien fikk godt fotfeste i det øvre sjikt, var det lenge populært å servere fugler ved store begivenheter. Da kong Henrik den sjette skulle krones, for eksempel, fikk han påfuglpai.

Paien var full av påfuglkjøtt, og på toppen var det en stekt påfugl som de hadde tatt seg bryet med å kle opp igjen i fjærdrakten sin (som ikke var en uvanlig måte å presentere maten på). Dette var praktisk. Da visste man hvilken pai det var påfugl i - eller rapphøne eller en annen sangfugl.

Om jeg kan tillate meg min egen paihypotese, så mistenker jeg, med engelskmennenes sterke hang til nyrepai (kidneypie) at dette var en gest til utenlandske gjester. En betryggende beskjed om at "denne er trygg". Fri for nyrer.

Dersom du noen gang blir servert pai med en keramikkfugl plassert på toppen, så vet du nå hvor denne skikken har sin opprinnelse.

En grønn pai Er du helt grønn på pai, er altså dette noe for deg. Her bruker vi røkelaks - ikke fugl. Hakk løk, stek spinat, bland inn crème fraîche, pisk egg, kjevle formen og sett paien i ovnen.

Nedenfor finner du oppskriften. Den serveres, av praktiske årsaker, uten fisk på toppen (og jeg tør ikke tenke på hvordan jeg skulle fått den inn i skinnet igjen). Har du lyst på pai med fugl, finner du det her.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (6300 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Så gode kan ovnsbakte poteter bli
Lavkarbobrødet som smaker godt
10 oppskrifter med kjøttdeig
Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.