VIL HINDRE AT DU TAPER PENGER: NVE vil gjøre forskuddsbetaling av strøm forbudt. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
VIL HINDRE AT DU TAPER PENGER: NVE vil gjøre forskuddsbetaling av strøm forbudt. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NOVis mer

Denne regningen kan bli forbudt

Forskuddsbetaling av strøm.

(DinSide.no:) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) foreslår nå å gjøre forskuddsbetaling av strøm forbudt, slik at strømkundene unngår økonomiske tap.

Det synes Forbrukerrådet er positivt.

- Vi har sett mange eksempler på at forbrukere har tapt pengene, og endt opp med å betale for samme strøm to ganger. Det er slett ikke lett for forbruker å få pengene tilbake når et strømselskap sliter. Vi er derfor glade for forslaget fra NVE, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for Bolig i Forbrukerrådet til DinSide.

Vil forby forskuddsbetaling Det er i en høring om endringer i avregningsforskriften NVE foreslår å forby forskuddsbetaling av strøm til private kunder.

NVE skriver på sine nettsider at «forslaget innebærer at alle sluttbrukere skal faktureres etterskuddsvis, med unntak for sluttbrukere som ikke er forbrukere og som har et forventet årlig strømforbruk høyere enn 100 000 kWh».

Begrunnelsen deres er blant annet at kraftleverandørene dermed ikke vil kunne kreve forskudd med urimelig høye pris- og forbruksanslag, og at sluttbrukeren ikke vil bli påført et økonomisk tap om kraftleverandøren skulle gå konkurs.

Eksempler på dette er Vitel-saken, som DinSide har fortalt om ved flere tilfeller. Da strømselskapet mistet retten til å levere strøm, slet kundene med å få tilbakebetalt pengene sine.

Kan tape pengene Nettopp tilfeller som Vitel er noe av grunnen til at Forbrukerrådet støtter NVEs forslag om å forby forskuddsbetaling. Også generelt råder de forbrukerne til å unngå forskuddsbetaling.

- Det er et sunt forbrukerprinsipp å betale for varene når de blir levert. Hvis leverandøren går konkurs, taper du pengene. Dessuten blir pengene bundet opp, sier Thomas Bartholdsen, som påpeker at selskap som er avhengig av forskudd lever på lån fra kundene og sjelden har livets rett.

Dessuten mener han det er vanskelig for kundene å vurdere soliditeten til de forskjellige strømselskapene.

Forbrukerrådet sier til DinSide at de også er positive til forslaget om at strømfakturaen skal inneholde bedre informasjon om mulighetene for å bytte strømleverandør.

LES OGSÅ:
Høyere avgift gir dyrere strøm
Så lett kutter du strømutgiftene