FLYNDREFEST : Helstekt flyndre smaker nydelig, og er perfekt hvis du vil imponere litt på kjøkkenet. Karla Siverts baker den med hvitløk, sitronskiver og masse deilig salvie. Foto: METTE MØLLER
FLYNDREFEST : Helstekt flyndre smaker nydelig, og er perfekt hvis du vil imponere litt på kjøkkenet. Karla Siverts baker den med hvitløk, sitronskiver og masse deilig salvie. Foto: METTE MØLLERVis mer

Denne retten ser avansert ut, men er veldig lett å lage

Helstekt flyndre er mat som både gleder og imponerer.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet): Invitert gjester og lurer på hva du skal lage?

Hva med å overraske med skalldyr og helstekt fisk før du avslutter med en spennende pæredessert?

Det trenger ikke å være vanskelig å diske opp med en lekker treretters.

Gode råvarer og litt planlegging er stikkord når Dagbladets kokk, Karla Siverts, inviterer gjester.

- Helstekt flyndre er perfekt hvis man vil imponere litt på kjøkkenet. Det ser avansert på, men er egentlig veldig lett, sier Siverts entusiastisk.

FARGER. Skulle du savne sommeren, er denne fargerike sopprisottoen god høstterapi. Foto: METTE MØLLER
FARGER. Skulle du savne sommeren, er denne fargerike sopprisottoen god høstterapi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun har lagt en stor rødspette i en ildfast form, og fyller på med hvitløk, sitronskiver og masse salvie.

- Er du så heldig å få tak i en hel rødspette, så er det en supergod fisk som er enkel å helsteke. Den er ganske rimelig også, sier Siverts.

Sopprisotto Hun serverer rødspetta sammen med en nydelig sopprisotto kokt på kyllingkraft med et par klyper safran. Irrgrønne hestebønner blandes i til slutt.

- I en risotto kan du nærmest ha i hva du vil. Kantareller er veldig godt, og hestebønner gir nydelig fargespill, sier Siverts.

Dages forrett er stekte kamskjell. Karla foretrekker ferske kamskjell, og smaksetter med blant annet hvitløk og godt smør.

- Stek kamskjellene på høy varme, men pass på å ikke steke for lenge. Da blir de seige, er Karla Siverts? råd.

KAMSKJELL
Dette er en delikat forrett som er en fest å servere.

VARIANT : Helstekt flyndre er en lekkerbisken. Får du tak i en hel flyndre, slå til. Kjøttet er nydelig og prisen ofte lavere enn man skulle tro. Det er mange muligheter til å variere, for eksempel sopp og ulike urter, som på bildet. Foto: METTE MØLLER
VARIANT : Helstekt flyndre er en lekkerbisken. Får du tak i en hel flyndre, slå til. Kjøttet er nydelig og prisen ofte lavere enn man skulle tro. Det er mange muligheter til å variere, for eksempel sopp og ulike urter, som på bildet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du trenger:

4 store kamskjell, eller 8 små
2 ss nøytral olje
1 liten kvast timian
2 store hvitløksfedd knuste
4 ss smør
1/4 sitron
4 store grønnkålblader, revet i mindre biter
Salt og pepper

S
lik gjør du:

1. Varm opp en stekepanne til høy varme, og ha i oljen.

2. Ha salt og pepper på hver side av kamskjellene. Legg kamskjellene med den flateste siden ned i pannen. Ha i timian og hvitløk. Når kamskjellene begynner å bli gylne og fine, legger du i smøret. La det brunes lett, mens du øser smør over kamskjellene.

3. Snu kamskjellene og la de ligge i ca. 30 sekunder. Vend inn grønnkålen.

4. Smak til med sitron og eventuelt salt og pepper.

Oslo, 20141015:

Karla Siverts lager tre-retters middag. 

Dette er helstekt rødspette. Bakt rødspette. 

Foto: Mette Møller
Oslo, 20141015: Karla Siverts lager tre-retters middag. Dette er helstekt rødspette. Bakt rødspette. Foto: Mette Møller Vis mer

BAKT RØDSPETTE
Dette er rustikt, enkelt og veldig godt.

Du trenger:

1 hel rødspette, ca. 2 kg1 sitron, i skiver1 liten potte salvie6 hvitløksfedd, knusteOlivenoljeSalt og pepper
Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 180 grader.

2. Smør rødspetta inn med olivenolje, salt og pepper. Legg salvie, hvitløk og sitronskiver på toppen av fisken.

3. Bak i ovnen i ca. 15 minutter. Kjenn forsiktig etter at fileten løsner fra beinet oppe ved nakken, da er den ferdig.

DELIKATESSE: Kamskjell med hvitløk, grønnkål og timian er en fest å servere. Foto: METTE MØLLER
DELIKATESSE: Kamskjell med hvitløk, grønnkål og timian er en fest å servere. Foto: METTE MØLLER Vis mer

4. La så fisken hvile i minst 5 minutter. Ta av skinnet på begge sider og kutt løs filetene.

SOPPRISOTTO
Her bruker Karla kantareller, men annen sopp kan også brukes.

Du trenger:
200 g risottoris
200 g rensede kantareller
2 dl tørr hvitvin
2 sjalottløk, finhakket
80 g smør
100 g finrevet parmesan
1/2 sitron
Salt og pepper
Olivenolje
8 dl kyllingkraft med 2 klyper safran i, varm
100 g hestebønner eller erter, ferdig rensede
Finhakkede friske urter

Slik gjør du:

1. Fres sjalottløken og soppen lett i 2 ss olivenolje til løken blir myk.

2. Ha på risen og fres videre i ca. 2 minutter. Hell over hvitvinen og la den koke nesten helt inn.

3. Spe så med litt og litt kraft, til risen nesten er mør. Denne prosessen tar om lag 18 minutter.

HØST : Kokte pærer er en dessert du finner i mange Middelhavsland på denne tida. Den enkleste er å koke pæren i rødvin. Vil du være litt mer avansert, prøv oppskriften med sjokoladekaramell. Foto: METTE MØLLER.
HØST : Kokte pærer er en dessert du finner i mange Middelhavsland på denne tida. Den enkleste er å koke pæren i rødvin. Vil du være litt mer avansert, prøv oppskriften med sjokoladekaramell. Foto: METTE MØLLER. Vis mer

4. Rør inn smør og parmesan. Smak til med sitron, salt og pepper, gjerne også litt mer olivenolje.

5. Vend i hestebønnene. Strø over godt med friske urter til slutt.

KOKTE PÆRER MED SJOKOLADEKARAMELL
Disse pærene er supergode, og Karla serverer dem enten med pisket krem eller en nydelig sjokoladekaramell.

Du trenger:
4 pærer, skrelte
1 l vann
400 g sukker
1 sitron, saften og skallet
8 hele kardemommefrø
10 pepperkorn

Slik gjør du:

1. Kok opp sukkerlake av vann, sukker, sitron og krydder. Smak på laken. Tilpass med sukker/sitron i forhold til hva du liker.
2. Trekk pærene i rundt 1 time til de er møre. La pærene avkjøles i laken.

MED ROTFRUKTER : Kamskjell er også godt med rotfrukter, her med sellerirotpure. foto: METTE MØLLER

Foto: Mette Møller/Dagbladet
MED ROTFRUKTER : Kamskjell er også godt med rotfrukter, her med sellerirotpure. foto: METTE MØLLER Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer

Sjokoladekaramell:

100 g sukker2 dl fløte, varm50 g mørk sjokolade, hakket2 ss smør

Slik gjør du:

1. Smelt sukkeret til karamell. Ha i den varme fløten. Kok i 2-3 minutter til den begynner å tykne.

2. Kjøl ned litt, vend i sjokolade og smør. Rør godt sammen. Sett i kjøleskapet. Du kan ha i mer fløte hvis du vil ha den tynnere.

ENKELT: Har du ikke sansen for grønnkål, gjør det enkelt. Kamskjell stekt i smør med litt salt og pepper kan være alt som skal til for å gi måltidet med venner et kjempeløft.Foto: METTE RANDEM
ENKELT: Har du ikke sansen for grønnkål, gjør det enkelt. Kamskjell stekt i smør med litt salt og pepper kan være alt som skal til for å gi måltidet med venner et kjempeløft.Foto: METTE RANDEM Vis mer