Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne selvbetjente billettkontrollen, skal få deg raskere fram på Gardermoen

- Vi ser nå at vi klarer opptil 12 personer i minuttet.

SELVBETJENING I SIKKERHETSKONTROLLEN: Oslo lufthavn har fått selvbetjente billettskranker ved sikkerhetskontrollen - og flere kommer. Målet er å få folk raskere gjennom. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SELVBETJENING I SIKKERHETSKONTROLLEN: Oslo lufthavn har fått selvbetjente billettskranker ved sikkerhetskontrollen - og flere kommer. Målet er å få folk raskere gjennom. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dinside.no:) Nordmenn elsker selvbetjening på flyplassen, og de fleste er etter hvert godt kjent med selvbetjent innsjekk og selvbetjent bagasjelevering.

Du har kanskje også testet ut selvbetjent passkontroll, enten her til lands eller i utlandet?

Nå kommer det enda flere selvbetjeningsautomater på flyplassen: På Oslo lufthavn kan du nå selv skanne billetten før sikkerhetskontrollen.

Les også: Vi har prøvd kroppsskannerne de har testet ut på Oslo lufthavn - her kan du se hvordan de virker

Skal gå raskere Det er allerede installert og tatt i bruk selvbetjent billettkontroll på deler av sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn. Og mer vil komme:

I tillegg til de elleve slusene som allerede er oppe, vil det innen 1. juni åpne tre selvbetjeningssluser i «fast track», i tillegg til at det snart også vil komme to i forbindelse med de midlertidige slusene helt vest i terminalen.

Inngangen til sikkerhetskontrollen er lettere å finne med portalene over de selvbetjente automatene, men målet er også at sikkerhetskontrollen skal gå raskere.

- Smidigere Lisbeth Dønnum Jensen er kvalitetskontroller ved Oslo lufthavn

Hun forteller til Dinside at de 14 selvbetjente billettslusene var planlagt å skulle ekspedere seks personer i minuttet pr. sluse, til sammen 5000 personer i timen, mot 4000 til 4500 på alle slusene totalt, med manuell kontroll.

-  Og vi ser nå at vi klarer å få enda flere gjennom, opptil 12 personer i minuttet. Grunnen er at de reisende kommer forberedt.

- De har billetten klar idet de kommer fram til den selvbetjente billettkontrollen, slik at man ikke bli stående foran billettkontrollen og lete etter billetten og dermed stoppe flyten.

- Det blir smidigere og går raskere. Så langt fungerer det veldig fint, sier Jensen til Dinside.

Les også: Vi sjekket inn og sendte en koffert med kamera på bagasjebåndet  her kan du se koffertens ferd fra innsida

Mer fokuserte Én ting er at selve billettkontrollen går raskere, men en annen sak er at den øvrige sikkerhetskontrollen også kan gå raskere.

SKANN HER: Du kan skanne alle typer billetter, både papirbilletter,  mobilbilletter og kort. Og det funker også dersom du har flere billetter på for eksempel én telefon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKANN HER: Du kan skanne alle typer billetter, både papirbilletter, mobilbilletter og kort. Og det funker også dersom du har flere billetter på for eksempel én telefon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Når man er tidligere ferdig med å kontrollere billetten, håper vi at folk klarer å forberede seg til selve sikkerhetskontrollen tidligere, sier Jensen.

Med forberedelser mener hun klær som skal av, vesker som skal legges i bokser, og så videre.

- Hvis de reisende forbereder seg på et tidligere tidspunkt, og før de står helt inne ved sikkerhetsslusen, fører det til at man kommer seg raskere inn og gjennom kontrollen, sier Jensen.

Les også: Gate 19 er lenger unna enn du kanskje tror ...

For alle Alle kan bruke de selvbetjente slusene for billettkontroll, så lenge de har en gyldig billett.

Jensen forteller at også barn kan bruke slusen. Har de behov for hjelp, kan du skanne én og én billett - før du selv går gjennom til slutt.

Husk at bare én kan slippe igjennom slusen om gangen — dere må altså vente til slusen har åpnet og lukket seg før nestemann går gjennom.

- Hvis det er flere billetter på én mobil, eller alle billettene på én bestilling på mobilen, må du legge på mobilen og slippe de andre gjennom, så selv gå gjennom til slutt, forklarer Jensen.

Ledsagere med ledsagerbevis må imidlertid gå gjennom den manuelle kontrollen.

Alltid en manuell sluse Selv om det blir stadig mer selvbetjening vil det alltid være muligheter for manuell kontroll.

- Vi har fortsatt manuell billettkontroll i familieslusen og i HC-slusen. Inntil videre kommer vi til å beholde manuelle validering i disse to slusene, da vi ser at dette er den beste løsningen for denne gruppen reisende, sier Jensen til Dinside.

Les også: Her er den raskeste veien gjennom flyplassen

Sjekk ventetidene Du kan følge med på forventet ventetid på informasjonstavler ved slusene. Det kan være ulik ventetid i de ulike inngangsportalene.

Da Dinside besøkte Oslo lufthavn, var det ifølge lystavlene kortere forventet ventetid i den ene slusen, enn det var i den andre. Sjekk derfor dette, før du velger inngangsportal.

Køtidene blir målt ved hjelp av registreringer fra reisendes blåtann- og wifi-signaler.

Husk at det generelt kan lønne seg å alltid sjekke og sammenlikne ventetidene på manuell og selvbetjeningsskranke: De selvbetjente skrankene er ofte så populære at folk helst velger dem - med den konsekvensen at det faktisk blir lengre kø der, enn for manuell assistanse.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

RASKERE KONTROLL:  - Kostnaden på prosjektet er 6 millioner kroner, men vi regner med å tjene inn investeringskostnadene på prosjektet i løpet av ett år, sier Lisbeth Dønnum Jensen, kvalitetskontroller på Oslo Lufthavn.
RASKERE KONTROLL: - Kostnaden på prosjektet er 6 millioner kroner, men vi regner med å tjene inn investeringskostnadene på prosjektet i løpet av ett år, sier Lisbeth Dønnum Jensen, kvalitetskontroller på Oslo Lufthavn. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!