Denne skal du kjøpe i julegave

STOR TEST: 19 lommelykter. Se hvilke som er best.

TEST: Villmarksliv har testet 19 lommelykter med LED-pærer. FOTO: John Arne Tungen
TEST: Villmarksliv har testet 19 lommelykter med LED-pærer. FOTO: John Arne TungenVis mer

Du får lommelykter fra under en femtilapp og opp til mange hundre kroner. For å avgrense hvilke lykter vi skulle ha med i denne testen, har vi tatt inn LED-lykter som er av en slik størrelse at det faktisk er mulig å putte dem i bukselomma.

Testvinneren er Led Lenser T7, tett fulgt av Led Lenser L7 og Mag-Lite XL100. Alle disse tre får 5 poeng.

Vi har vurdert lyktene ut fra fire delkriterier. De tre nevnte lyktene får toppscore på flere av kriteriene, mens flere andre lykter får 5 av 6 oppnåelige poeng.

Led Lenser P2 får toppscore for god egenvekt (6 av 6).
Led Lenser M1 har meget god lyskjegle (5,5 av 6).
Princeton Tec AMP 3.0 har meget god batterilevetid (5 av 6).
Cirius K4 er meget god til praktisk bruk (5 av 6).

Lykter som gir mye for pengene er Asaklitt Led Lommelykt (kr 149,-) fra Clas Ohlson, Nu Flare Rebell 90 ALX-77 (kr 399,50) og ikke minst Led Lenser P4 (kr 199,-).

Lysdioder (LED) har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære. De nyeste diodene kan ha en brenntid (varighet) opp mot 100.000 timer, noe som skulle tilsvare ca. 11 år sammenhengende!

Ettersom flere av lyktene i denne testen kan skilte med en batterilevetid på rundt 100 timer, sier det seg selv at disse lyktene vil være et godt valg for en stor brukergruppe.

Valg av batteritype Den ekstreme lysstyrken på enkelte av lyktene i denne testen går ut over batterilevetiden.

Mange av lyktene som har en lysstyrke på godt over 100 lumen, bruker CR123-batterier.

Den største fordelen med disse er at de er små og lette, i tillegg til at de har en meget sterk lysstråle. Ulempen er at de gjerne har kort batterilevetid og at batteriene er relativt dyre i innkjøp. Denne batteritypen er heller ikke alltid enkel å skaffe til veie om man må supplere mens man er på tur.

Vær oppmerksom på at flere av disse lyktene har en maksimal batterilevetid på noen få timer. På mange lykter er det imidlertid mulig å regulere lysstyrken. Det kan være smart ikke å bruke høyere lysstyrke enn hva som absolutt er nødvendig for å spare batteriene.

Store prisforskjeller Det er ganske store prisforskjeller på denne type lykter.

Bare i vår test spenner prisnivået fra under en femtilapp og helt opp til nesten seks hundre kroner. Det er ikke bare kvalitetsforskjell som speiler denne prisforskjellen.

Mange lykter leveres med batterier, klips, reimer og hylster som gjør det mulig å feste lykten i f.eks. beltet eller på sekken. Samtidig er det selvsagt forskjeller på byggekvalitet, linser og dioder. Vanntetthet og andre funksjoner, som f.eks. mulighet til å endre fokus på lysstrålen, er momenter som gjør lykta mer brukervennlig - og gjerne noe dyrere.

Lysstyrke Det er verdt å merke seg at oppgitt lysstyrke i lumen ikke nødvendigvis sier noe om hvor langt lyskjeglen når. Utforming av lyskjeglen (spredning og fokus) har stor betydning for hvordan lykten oppleves i praktisk bruk.

God spredning gir godt arbeidslys på korte hold. En mer konsentrert lysstråle gir bedre sikt på lengre hold, men kan oppleves mindre brukervennlig som f.eks. arbeidslys da en gjerne må bevege lykten fram og tilbake for å få opplyst de områdene en ønsker.

En lykt med mulighet til å endre fokus eliminerer valget om en skal gå for en lykt med en smal eller vid lysstråle. Oppgitt batterilevetid er basert på måling under optimale forhold med minste mulige lysstyrke og må leses som veiledende.

Ved praktisk/variert bruk kan en ikke forvente å oppnå tilsvarende verdier. Kvaliteten på batteriene avgjør selvsagt også hvor lenge de varer.

Les også:

De beste hodelyktene

Denne kikkerten måler 1,5 kilometer

Solide klokker med kompass, høydemåler og barometer

Her kjøper du testvinnerne billig på nett

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Led Lenser T7 Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Led Lenser Pris: 549 Led Lenser L7 Best til friluftsliv. Karakter: 5/6 Produsent: Led Lenser Pris: 319 Mag-Lite XL100 Meget god lykt med mange funksjoner. Anbefales! Karakter: 5/6 Produsent: Mag-Lite Pris: 499 Nu Flare Rebell 90 ALX-77 Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Nu Flare Pris: 400 Led Lenser P4 Mest for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Led Lenser Pris: 199 Led Lenser M1 Meget godt valg for deg som ofte bruker lykt og prioriterer lysstyrke framfor batterilevetid. Karakter: 4/6 Produsent: Led Lenser Pris: 599 Princeton Tec AMP 3.0 Ikke toppklasse med tanke på lysstyrke, men hendig. Karakter: 4/6 Produsent: Princeton Tec Pris: 399 Cirius K4 Solid, god lysstyrke og enkel i bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Cirius Pris: 499 Cirius F4 Solid, god lysstyrke og enkel i bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Cirius Pris: 499 Led Lenser T5 Solid, veldig enkel i bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Led Lenser Pris: 419 Led Lenser P2 Testens minste og letteste. Karakter: 4/6 Produsent: Led Lenser Pris: 149 Peli MytyLite 1960 Egnet til profesjonell bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Peli Pris: 296 Cirius A3 Liten lett og solid, god lysstyrke og enkel i bruk. Karakter: 3/6 Produsent: Cirius Pris: 399 Nu Flare Rebell 90 ALX-80 Solid og god lykt til en grei pris. Karakter: 4/6 Produsent: Nu Flare Pris: 300 Edison Labs 16 LED Litt for dårlig til friluftsliv, men OK som ekstralykt på hytta eller i bilen. Karakter: 3/6 Produsent: Edison Labs Pris: 100 Asaklitt Led Lommelykt En av testens tyngste lykter. Karakter: 3/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 149 Biltema Flashlight 9 Led For dårlig til generelt friluftsliv, men ok som ekstralykt på hytta eller i bilen. Karakter: 3/6 Produsent: Biltema Pris: 80 Clas Ohlson Led Lommelykt Fungerer best på korte avstander. Karakter: 3/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 49 Biltema Flashlight 12 Led Meget billig lykt, enkel i bruk. Karakter: 2/6 Produsent: Biltema Pris: 80