MODERNE KIRKE: I Alta har de denne uken fått innviet kirkebygget som har vært planlagt i over 50 år. FOTO: Adam Mørk
MODERNE KIRKE: I Alta har de denne uken fått innviet kirkebygget som har vært planlagt i over 50 år. FOTO: Adam MørkVis mer

Denne skal få finnmarkingene til å gå mer i kirken

Her er Altas nye katedral.

At det skjer mye spennende på arkitekturfronten i Oslo for tiden, hersker det ingen tvil om. Fra Operahuset til de spennende og unike kontor- og leilighetsbyggene Barcode; Norge holder på å virkelig sette seg på kartet hva unik og nyskapende arkitektur gjelder.

Og det er ikke bare hovedstaden som ser spennende nye bygg komme til. Helt nord i Alta innviet man nemlig den helt nye Nordlyskatedralen denne uken. Det er et bygg som uten tvil kommer til høste omtale og oppmerksomhet i både inn- og utland.

Spektakulært landemerke Det var en konkurranse utlyst av byrådet i Alta i 2001 som gjorde at arkitektene hos Link Arkitektur, i samarbeid med Schmidt Hammer Lassen Architects, gikk av med seieren og fikk lov til å designe det nye kirkebygget i Finnmarks største by. Og forrige søndag var både geistlige og kongelige til stede i Alta da Nordlyskatedralen ble vigslet og innviet, en hendelse innbyggerne i byen har ventet lenge på.

- Det er 50 år siden jobben med å få bygd et nytt kirkebygg i Alta startet, forklarte kirkeverge Gunnar Tangvik i Alta menighetsråd til NTB noen dager før åpningen.

- Ønsket har ikke blitt oppgitt, og er endelig kronet med et nybygg som ikke bare blir funksjonelt for menigheten, men som også ligger an til å bli et landemerke i Alta.

Natur og arkitektur Ved første øyekast er det ikke mulig å vite at man ser på en kirke når man tar inn synet av det spiralformede signalbygget som har kostet 120 millioner kroner å bygge.

- Da arkitektkonkurransen ble utlyst for 12 år siden, var byrådet i Alta klare på at det var ikke bare en ny kirke de ønsket seg, forklarer Ida Relsted Kærup hos Schmidt Hammer Lassen Architects til Klikk.no.

LANDEMERKE: Den nye Nordlyskatedralen i Alta minner ikke så mye om en tradisjonell kirke. FOTO: Adam Mørk
LANDEMERKE: Den nye Nordlyskatedralen i Alta minner ikke så mye om en tradisjonell kirke. FOTO: Adam Mørk Vis mer

- De ønsket seg også en bygning som både skulle bli et arkitektonisk varemerke for byen, men også være med på å løfte og fremheve Altas rolle som et sted hvor man kan observere og beundre det fantastiske nordlyset regionen er kjent for.

Og at det unike naturfenomenet er landsdelens og byens stolthet, gjenspeiles i mange detaljer ved det spektakulære bygget.

Spiralformen som strekker seg 47 meter over bakken skal ifølge arkitekt John F. Lassen symbolisere nordlysets form.

- Fasaden, som er kledt med titanium, vil reflektere nordlyset i de lange periodene med arktisk vintermørke i mørketiden, og forsterke opplevelsen av fenomenet.

Videre forklarer arkitekten:

- Nordlyskatedralen er i kjernen av sitt design et produkt av både natur og kultur i nærområdet. Bygningen er et varemerke, som gjennom sin arkitektur symboliserer det spektakulære naturfenomenet som nordlyset er, og som kjennetegner stedet og regionen. Katedralen gjenspeiler både konkret og i overført betydning nordlyset slik det er, eterisk, flyktig, poetisk og vakkert, og markerer seg som en ensom skulptur i samspill med storslått natur.

Viktig storstue Kirkeverge Gunnar Tangvik er enig i at byens nye storstue er vakker å se på, men tror også den vil ha betydning for både Alta og menneskene der på flere plan enn bare som storslått turistattraksjon:

DRAMATISK: Utsiden på kirken har et helt unikt utseende. FOTO: Adam Mørk
DRAMATISK: Utsiden på kirken har et helt unikt utseende. FOTO: Adam Mørk Vis mer

- For det første så var det ønske i mange mange år å få en kirke som skulle være som en storstue for både byens innbyggere og også besøkende til regionen, forklarer Tangvik.

- Veien fram til katedral med flerbruksmuligheter har vært lang, men nå har vi endelig fått et bygg som ikke bare kan huse 350 personer i kirkerommet, men hvor man også har funksjoner som administrasjon, undervisningslokaler, utstillingslokaler og menighetssal.

Fredfyllt og dynamisk Selv om arkitekturen og utsiden på den unike katedralen som ligger 500 kilometer nord for Polarsirkelen er både spektakulær og dramatisk, fortoner innsiden på Nordlyskatedralen seg mer eterisk og fredfull.

- Kirkerommet er på mange måter en kontrast til utsiden på bygget, forklarer Lassen.

- Her får det sarte dagslyset trenge inn gjennom høye smale vinduer, og takvinduet lar lyset strømme inn og lyse opp hele veggen bak alteret, noe som skaper en helt spesiell stemning i rommet.

Det er kunstneren Peter Brandes som står bak utsmykningen av bygget, og også her er det lett å se at naturfenomenet som har gitt katedralen navn også har inspirert interiøret.

- Kontrastene er mange, noe man også ser så godt i naturen her oppe, forklarer Lassen.

NATURFENOMEN: Utsmykningen av kirken er i stor grad inspirert av det vakre nordlyset som kjennetegner landsdelen. FOTO: Adam Mørk
NATURFENOMEN: Utsmykningen av kirken er i stor grad inspirert av det vakre nordlyset som kjennetegner landsdelen. FOTO: Adam Mørk Vis mer

- Rå betong og treverk er begge med på understreke den nordiske tilhørigheten.

Arkitektur og mennesker At arkitektur og byggene vi omgir oss med har betydning for både mennesker og miljø hersker det liten tvil om. Vi påvirkes av omgivelsene på mange måter, men ikke alle er enige i at moderne arkitektur nødvendigvis gjør mennesket mer lykkelig.

I boken "En sort bok om arkitektur - hvorfor moderne arkitektur har blitt så stygg" argumenterer forfatterne Christopher Rådlund og Alexander Z. Ibsen for at moderne arkitektur på mange måter faktisk kan bidra til å gjøre oss mindre lykkelige.

Ifølge forfatterne bør arkitektur, siden den i stor grad blir tvunget på menneskene som bor i samfunnet som resultat av å være et politisk instrument, gjøres mest mulig positiv og behagelig.

"Hus og bygninger bør bygges solid og være vakre, også fordi de ofte står der lenge. Arkitektur påvirker sivilisasjonen, og bør derfor forankres i menneskenaturen, samfunnslivet og historien."

Rådlund og Ibsen advarer mot å la arkitektur skape brudd med omgivelser og tradisjoner.

Les også: Prestisjetung arkitekturpris til norske arkitekter

Her finner du lekker interiørinspirasjon

UNIK: Peter Brandes står for utsmykkingen i den helt nye katedralen. FOTO: Adam Mørk
UNIK: Peter Brandes står for utsmykkingen i den helt nye katedralen. FOTO: Adam Mørk Vis mer

Er dette verdens kuleste kirke?

Nedlagt kirke ble designerhus

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NYSKAPENDE: Arkitektene hos Schmidt Hammer Lassen Architects står bak Nordlyskatedralen. FOTO: Adam Mørk
NYSKAPENDE: Arkitektene hos Schmidt Hammer Lassen Architects står bak Nordlyskatedralen. FOTO: Adam Mørk Vis mer