STOR: Dette er sikkerhetselgen. ILLUSTRASJON: Statens vegvesen
STOR: Dette er sikkerhetselgen. ILLUSTRASJON: Statens vegvesenVis mer

Denne skal gi tryggere vei

Elgen på 10 x 12 meter skal holde bilistene våkne.

Riksvei 3 gjennom Østerdalen har høye ulykkestall med flere utforkjøringsulykker og møteulykker. Det skal verdens største elg gjøre noe med.

- Østerdalen er kjent som en strekning der det er mye skog og tidvis monotont å kjøre, og den høye andelen av utforkjøringsulykker og møteulykker mener Statens vegvesen indikerer at førers oppmerksomhet ikke er god nok og at bilføreren sovner eller er sløv bak rattet, sier Anne Helga Gaustad, prosjektleder i Statens vegvesen.

En 10 meter høy, og 12 meter lang elg i syrefast stål, er blant tiltakene som skal holde bilistene våkne gjennom Østerdalen. Den skal plasseres på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal, og skal etter planen være på beina i 2015.

De siste årene har Vegvesenet jobbet aktivt med å senke ulykkestallene. Blant tiltakene finner vi vegetasjonsrydding, lyssetting, småstopp-plasser og landskapskunst.

Trafikantens opplevelse Disse tiltakene er en del av FoU-prosjektet "Trafikantens opplevelse riksvei 3", og Storelgen som idé har blitt til gjennom dette prosjektet.

Spørreundersøkelser viser at trafikantene opplever tiltakene som positive.

ELGEN: Storelgen og en fin rasteplass skal bryte opp monotonien på riksvei 3. ILLUSTRASJON: Statens vegvesen.
ELGEN: Storelgen og en fin rasteplass skal bryte opp monotonien på riksvei 3. ILLUSTRASJON: Statens vegvesen. Vis mer

72 prosent mener de får økt oppmerksomhet langs vegen av tiltakene, 73 prosent har tro på at tiltakene har effekt på trafikksikkerheten og 73 prosent mener tiltakene har en positiv effekt på kjøreopplevelsen.

Les også
Pass deg, fotoboksene er oftere på
Stor test: Her er spylervæskene som duger i kulda
Her er de beste og verste bilene
Quiz: Kjenner du igjen bilene?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.