VINNEREN: Gammel Opland slår konkurrentene nord og ned i alle blindtester. 94 poeng og helt i toppen i år som i fjor. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VINNEREN: Gammel Opland slår konkurrentene nord og ned i alle blindtester. 94 poeng og helt i toppen i år som i fjor. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Denne slår knockout på konkurrentene

Vi har testet de beste akevittene.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): I folkemedisinen er karve brukt som middel mot mageonder, særlig mot for mye luft i magen.

Det sies også at karve skal være bra for melkeproduksjonen hos kvinner som har født.

Det anbefales at ammende kvinner dekker sitt karvebehov med nøkkelost, ikke akevitt.

Vi andre kan jo kombinere. Prøv nøkkelost og akevitt og få en aha-opplevelse.

  Testen Akevitt fra Norge besitter alle egenskaper som et godt brennevin skal ha, og slår knockout på mye av det vi tror er det beste.

ETTER MATEN: Løitens Single Cask er det beste av akevitt som har kommet på mange år. Får 96 poeng.  Foto: Arcus
ETTER MATEN: Løitens Single Cask er det beste av akevitt som har kommet på mange år. Får 96 poeng. Foto: Arcus Vis mer

En av grunnene til dette er at akevitt er tørt, i motsetning til de aller fleste konjakker, som smaker søtt ved siden av.

Vi mener at landets desidert beste akevitt er Gammel Opland.

Den viser sin renhet, kraft, bredde og finstemthet i smak, og slår konkurrentene nord og ned i alle blindtester. 94 poeng og helt i toppen i år som i fjor.

Poengmessig slås den bare av en mer enn dobbelt så dyr single cask fra Løiten. Denne er en typisk avec.

Merk at våre akevitter er testet som vin, blindt og på 17 grader.

KLASSIKER: Gilde Juleakevitt 2011 er feitere og rikere enn vanlig. God til klassisk juletallerken eller ribbe.    Foto: Arcus
KLASSIKER: Gilde Juleakevitt 2011 er feitere og rikere enn vanlig. God til klassisk juletallerken eller ribbe. Foto: Arcus Vis mer

Og som alltid tar vi bare med det beste av det beste. En kjendis som Løiten Linie nådde ikke opp i denne testen.

Akevitt finnes i dag tilgjengelig i et stort antall, tilpasset ulike typer mat.

Prøv gjerne Norsk Lutefisk Akevitt, Oplandske Rakefisk Aquavit og God Gamal Smaladram.

Den sistnevnte er sterk, hele 43 prosent alkohol, for å rense opp etter lammefettet.

  Juleribbe og pinnekjøtt Øl og akevitt er tradisjon for mange både til svineribba og pinnekjøttet.

Vi sverger til Gammel Opland til begge retter.

MARKANT KRYDDERPREG: Atlungstad aquavit av mandelpotet er for de barskeste jentene og de tøffeste gutta. Foto: Arcus
MARKANT KRYDDERPREG: Atlungstad aquavit av mandelpotet er for de barskeste jentene og de tøffeste gutta. Foto: Arcus Vis mer

Det er først og fremst det bitre i ølet, samt det høye alkoholinnholdet i drammen, som renser opp i munnen etter fettet.

Norsk juleøl til ribba fungerer bra hvis det har nok humlekarakter og bitterhet. Et lyst lagerøl vil lettere passe til denne karakteristikken.

Karven i akevitten og surkålen bidrar til fordøyelsen av fettet.

Pinnekjøttet er gjerne enda saltere enn svineribba og har følge av en kålrabistappe med smør eller fløte.

Salt og fett skriker etter fyldig øl, maltkarakter og sødme. Prøv kraftig juleøl, bokkøl eller mørkt klosterøl.

TTIL SYDPOLEN MED AKEVITT I BAGASJEN: Fra Framheim, Amundsens base i Antarktis, med akevitt på bordet.
TTIL SYDPOLEN MED AKEVITT I BAGASJEN: Fra Framheim, Amundsens base i Antarktis, med akevitt på bordet. Vis mer

Akevitten og det bitre i ølet renser fettet i munnen.

  Avec Kvelden blir helnorsk og magen enda roligere om du også velger akevitt som avec.

Vi anbefaler en Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2011 eller en Gilde Non Plus Ultra.

Dette fordi vår favoritt er utsolgt og ikke blir laget før til neste år:

Gammel Opland Aquavit Ettermodnet På Portvinsfat.

Akevittest • AKEVITT TIL MAT
Gammel Opland
Varenr: 12303(B) Poeng: 94 Pris: 376,90 Sødme: 1
Aroma: Den mest sammensatte aroma av alle. Sitrus, som appelsin, mandarin og noe tørket sitron. Krydder, som anis og karve. Et svakt eiket preg.
Smak: Meget harmonisk og svært rikt sammensatt. Herlig ettersmak.
Konklusjon: Et brennevin i verdensklasse. Har steget 50 kr i pris på tre år.
Passer til: Klassiker til ribbe, men uten for mye krydder.

Gilde Juleakevitt 2011
Varenr: 12302 (B) Poeng: 90 Pris: 349,90 Sødme: 1
Aroma: En klassiker med snev av sitrus og zest. Noe rått karvepreg.
Smak: Feitere og rikere enn vanlig. Markant fat og krydder. Avslutter harmonisk.
Konklusjon: Arcus anbefaler romtemperatur. Det blir for varmt. 18 grader er perfekt.
Passer til: Ikke til fisk, men klassisk juletallerken eller ribbe.

Atlungstad aquavit av mandelpotet
Varenr: 57548 (BU) Poeng: 87 Pris: 379.90 Sødme: 1
Aroma: Mer markant fatpreg enn vanlig, men kraftig krydderbilde med spesielt karve og fennikel. Noe søtladen duft.
Smak: Meget markant fat- og krydderpreg som sitter like hardt som de kraftigste whiskyer.
Konklusjon: For de barskeste jentene og de tøffeste gutta.
Passer til: Rik og markant feit mat, uten for mye krydder.

Fru Lysholms Aquavit
Varenr: 33797 (BU) Poeng: 85 Pris: 329,90 Sødme: 1
Aroma: Elegant og harmonisk. Krydderduft med innslag av fennikel og svakt trevirke.
Smak: Som de fleste akevitter fra Arcus, svært balansert. Elegant og finstemt.
Konklusjon: Den beste akevitten innenfor de lette typene.
Passer til: Julas fiskeretter, uten tomat.

Aalborg Jule-Akvavit 2011
Varenr: 20594 (BU) Poeng: 85 Pris: 399,90 Sødme: 2
Aroma: Mer på den friske siden, med sitrus og dill (typisk dansk). Svak karve.
Smak: Fint, mykt anslag og lett, delikat stil. Høy alkohol i avslutningen.
Konklusjon: Den perfekte lunsjbord-akevitten.
Passer til: Julas mangfold.

• AVEC AKEVITT
Løitens Single Cask no 3755
Varenr: 95029 (BU) Poeng: 96 Pris: 890 Sødme: 2
Aroma: Som en stor og tørr konjakk, men med klassisk preg av krydder. Lang fatmodning, som gir en svak eim av vanilje og karamell.
Smak: Herlig rund stil, med slepne tanniner og integrerte krydder.
Konklusjon: Dette er det beste av akevitt som har kommet på mange år, men det er en AVEC. Den bør nytes i et av de nye akevittglassene.
Passer til: Den perfekte nytelsen etter en lang julekveld.

Gilde Non Plus Ultra
Varenr: 12 (B) Poeng: 91 Pris: 519,90 Sødme: 2
Aroma: Meget markant, med klassisk avec-følelse. Vanilje, trevirke, spisse krydder og en anelse lyse karameller og toffee.
Smak: Usedvanlig frisk og god. En himmelsk lengde og smaksrikhet.
Konklusjon: Slår det meste av XO-konjakker ned i støvlene.
Passer til: Avec. Da bør jula være godt akevittskodd.

• NB! UTSOLGT:
Gammel Oppland Ettermodnet på Portvinsfat ville normalt vært med. Denne er dessverre utsolgt.

 

ELEGANT OG HARMONISK: Fru Lysholms aquavit er den beste av de lette typene. God til julas fiskeretter.    Foto: Arcus
ELEGANT OG HARMONISK: Fru Lysholms aquavit er den beste av de lette typene. God til julas fiskeretter. Foto: Arcus Vis mer