STABIL: Ikke alle Nissan X-Trail er utstyrt med ESP, men det er en tryggere bil med det utstyret på plass. Foto: Terje Bjørnsen
STABIL: Ikke alle Nissan X-Trail er utstyrt med ESP, men det er en tryggere bil med det utstyret på plass. Foto: Terje BjørnsenVis mer

Denne SUV-en er både robust, tøff og ujålete

Og den blir din for 100 000 kroner. Men skal du kjøpe den?

Da Nissan X-Trail kom til Europa i 2001, var den en av de beste SUV-modellene på markedet. Ikke minst har X-Trail alltid vært blant de mest rommelige modellene i dette segmentet, og innledningsvis kunne også de øvrige egenskapene hamle opp med konkurrenter som Honda CR-V og Toyota RAV4.

Noen finslipt bil med tanke på veiegenskaper og komfort var imidlertid Nissan X-Trail aldri. Og da markedet etterspurte mer personbilaktige egenskaper, forsvant noe av appellen til den robuste, om ikke akkurat sexy X-Trail.

Historien har vist at selv om Nissan X-Trail fremstår som robust, er det likevel en del ting å passe på ved et bruktbilkjøp.

SITTER BRA: Forsetene har relativt god sittekomfort. Foto:  Terje Bjørnsen
SITTER BRA: Forsetene har relativt god sittekomfort. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Hos det tyske kontrollorganet Dekras bruktbilrapport for 2011 går 57,6 % av X-Trail med 100-150 000 kilometer på telleren gjennom uten anmerkninger. Det er noe dårligere enn for snittet av bilklassen, på 60,2 %. 13,9 % av har større mangler, nøyaktig det samme som snittet.

Noe å passe på Det er først og fremst hjuloppheng og styring som er dårligere enn snittet for SUV-er: Her har 20,2 % av bilene feil, mot 14,9 % for klassen.

Ifølge Dekra er den vanligste feilkilden styringen, og da gjerne slitasje eller slark i styrestagene. Også slitte bremseskiver er en gjenganger.

I Svensk Bilprovnings 2010-analyse av 2005-modeller spriker det stort mellom bensin og diesel. 4,7 % av bensinbilene har modellrelaterte feil og mangler, mens hele 18,6 % av dieselmodellene har det. Snittet i undersøkelsen er henholdsvis 8,3 % for bensin og 14,7 % for diesel. Vi har testet 2005-modellen av Nissan X-Trail med dieselmotor.

I MIDTEN: Utradisjonell instrumentplassering midt i bilen.  Foto: Terje Bjørnsen
I MIDTEN: Utradisjonell instrumentplassering midt i bilen. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

I Storbritannia er det flere kilder som peker på problemer med dieselmotorene. Den første utgaven er plaget av ulyder og slitasje i kamkjedet, og på 136 hk-versjonene er det feil på motorstyring og av og til turbolader som nevnes.

Sist X-Trail dukket opp i tyske ADACs veihjelpsstatistikk var i 2007-rapporten, og da var nettopp defekte turboladere og feil i motorstyring noen av de hyppigste årsakene til driftsstans på dieselversjonen av X-Trail.

Svært godt utvalg Da vi sjekket bruktmarkedet for Nissan X-Trail 2001-2007-modell i slutten av august 2011, var utvalget svært godt med ca. 320 biler til salgs. Dermed er det flere X-Trail på markedet enn den populære brukt-SUVen Volvo XC90.

Hovedvekten er på dieselversjonen, med snaut 80 % av bilene. Det er en ganske jevn fordeling av årsmodeller til salgs, men 2004-2005 peker seg ut som de vanligste.

ROMMELIG: En av de store fortrinnene til Nissan X-Trail er større innvendig plass enn mange av konkurrentene. Foto: Terje Bjørnsen
ROMMELIG: En av de store fortrinnene til Nissan X-Trail er større innvendig plass enn mange av konkurrentene. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Også på kjørelengde er det god spredning, men fra ca. 90-150 000 km er det et solid utvalg. Er du på jakt etter en litt mindre og lettkjørt bil med 4WD, kan en brukt Subaru Forester være et godt alternativ.

Prismessig er det også noe for enhver lommebok, med tilsynelatende brukbare bensinmodeller fra rundt 100 000 kroner. Nyere bensinversjoner med lav kilometerstand ligger rundt 200 000 kroner.

For dieselmodeller begynner utvalget å bli brukbart fra ca. 130 000 kroner, men hvis du ser etter biler som har under 120 000 kilometer på telleren, starter moroa på rundt 180 000 kroner og noe særlig mer enn 250 000 kroner behøver du ikke betale for de ferskeste X-Trail-modellene. I det prisområdet kan også en brukt BMW X3 være et interessant valg.

Har du erfaringer med Nissan X-Trail? Gi oss gjerne dine innspill i kommentarfeltet nederst på siden.

Les mer Nesten feilfri bruktbil: Toyota RAV4 2006-2010
Brukt Volvo XC70 kombinerer det beste fra SUV og stasjonsvogn
Slik kjøper du brukt Mercedes M-klasse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.