Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne sveitsiske landsbyen innfører borgerlønn på 21 000 kroner. Motytelse: ingen

Money for nothing.

IDYLL: Rheinau ligger ved Rhinen og er en idyllisk liten landsby. Nå har innbyggerne bestemt seg for å forsøke å få til en ordning med borgerlønn. Foto: Shutterstck / NTB Scanpix
IDYLL: Rheinau ligger ved Rhinen og er en idyllisk liten landsby. Nå har innbyggerne bestemt seg for å forsøke å få til en ordning med borgerlønn. Foto: Shutterstck / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveits er kjent for sitt lokaldemokrati, der små samfunn kan vedta egne regler og lokale ordninger gjennom folkeavstemminger.

De drøyt 1300 innbyggerne i byen Rheinau, like ved grensen til Tyskland, hadde fram til 15. september anledning til å gå til stemmeurnene for å stemme over et meget spesielt forslag, skriver Bloomberg og flere andre medier.

Forslaget går i korthet ut på at byens innbyggere skal få 2500 sveitsiske franc hver eneste måned i borgerlønn - uten noen som helst krav til arbeidsinnsats eller motytelser. Med dagens kurs tilsvarer det drøyt 21 000 norske kroner.

INITIATIVTAKER: Rebecca Panian.
INITIATIVTAKER: Rebecca Panian. Vis mer

Over 50 prosent av de stemmeberettigede måtte si ja til forslaget for at det skulle være gyldig. Og da stemmelokalet stengte lørdag, var det klart at målet ble nådd. 650 personer måtte si ja, 713 stykker gjorde det, ifølge prosjektets hjemmeside.

Fornuftig idé

Et tilsvarende forslag om et statsstipend til Sveits' borgere var oppe til avstemning på nasjonalt nivå for to år siden, men oppnådde - etter lang og frisk debatt - ikke flertall.

Filmskaperen Rebecca Panian syntes imidlertid forslaget om en garantert minstelønn var så godt at hun tok initiativ til å jobbe videre med ideen, på lokalt nivå.

Av over hundre lokalsamfunn som meldte sin interesse, valgte hun landsbyen Rheinau.

- Ideen, og det nye sosiale systemet det vil representere, virker fornuftig for meg. Gitt de sosiale og økonomiske endringene i verden virket det fornuftig å i det minste teste ideen før den avskrives som nonsens, sier Panian, som valgte nettopp Rheinau som pilotprosjekt fordi byen er et slags «mini-Sveits» med en blandet befolkning.

- Jeg ville teste dette, ikke bare snakke om det. Derfor satte jeg i gang. Nå er vi nær ved å få det til, sier Palian til Dagbladet.

- Vi vil se hva et slikt system kan gjøre med et samfunn. Og ikke bare for dem som mottar stipendet, men for hele samfunnet, sier hun.

Må skaffe penger

Panian vil også dokumentere dette eksperimentet gjennom en film som hun allerede er i gang med.

Men selv om forslaget nå har fått flertall gjennom en folkeavstemming, er det ikke gitt at det iverksettes.

To hindre gjenstår. Først må de avgitte stemmene godkjennes av regjeringen, og deretter må trolig den viktigste forutsetningen innfris: finansieringen.

Borgerlønnen skal nemlig finansieres gjennom kronerulling og private bidrag.

Ideen er at alle innbyggere over 25 år skal ha en garantert minsteinntekt på 2500 sveitserfranc i måneden. De som allerede har en inntekt over denne summen, vil ikke få utbetaling. For barn og ungdom under 25 år vil satsene være lavere.

Finland avvikler

Borgerlønn er ikke noe nytt fenomen. I Finland ble et pilotprosjekt iverksatt i 2016. 2000 tilfeldig utvalgte sosialklienter fikk utbetalt 5000 kroner hver i måneden. Ideen var at den økte sikkerheten en slik garantert minsteinntekt ville gi, skulle anspore til økt innsats. Tiltaket kom blant annet i stand på grunn av Finlands høye arbeidsledighet.

Nå har imidlertid den finske regjeringen bestemt seg for å avslutte prosjektet, før en endelig evaluering foreligger, skriver Forskning.no.

Også Italias nye regjering snakker om ordninger med minstelønn. I Canada har man også et testprosjekt gående.

Musk tilhenger

Tesla-grunnlegger Elon Musk har ved flere anledninger snakket varmt om borgerlønn.

- Hvem skal betale innbyggerne lønn når robotene har overtatt alle jobbene? undret Musk i et intervju.

I motsetning til i Finland, hvor prosjektet var statlig finansiert, vil iniativtakerne bak prosjektet i Sveits basere seg på frivillige private bidrag.

PS: En gjennomsnittlig inntekt for en kassemedarbeider i en dagligvarebutikk i Sveits er om lag 3500 sveitserfranc i måneden, noe som tilsvarer rundt 30 000 norske kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!