Denne tabben kan koste deg tusenlapper i ferien

Slik unngår du å måtte sove på hotell når ferien er over.

PAKKETRIKSET: Pakk med deg de riktige tingene i håndbagasjen, for forsikringen dekker kanskje ikke det du tror.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
PAKKETRIKSET: Pakk med deg de riktige tingene i håndbagasjen, for forsikringen dekker kanskje ikke det du tror.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mange tror at en god reiseforsikring er tilstrekkelig hvis bagasjen blir borte på reisen. I så fall kan de komme til å få en skikkelig overraskelse når de kommer hjem.
I fjor betalte forsikringsselskapene ut 40 millioner kroner for forsinket bagasje. Men slett ikke alle fikk kravet sitt innfridd.
For visste du at det er ulike regler som gjelder når du reiser til reisemålet sammenliknet med hva som gjelder når du er på vei hjem?

Dette bør du vite

Når innsjekket bagasje ankommer minst fire timer forsinket til reisemålet, og forsinkelsen er bekreftet av transportøren (Property Irregularity Report – PIR-rapport) har du krav på å få dekket nødvendige og dokumenterte utgifter til klær og toalettsaker for bruk i den tiden bagasjen er savnet.
Størrelsen på beløpet du har til disposisjon finner du i avtalen med ditt selskap. Vanligvis refunderes inntil kr 4.000 pr person, og inntil 20.000 pr familie. Det er viktig å huske at både PIR-rapport og originalkvitteringer må fremlegges for forsikringsselskapet når du krever utgiftene dekket.

Jeg ble rundstjålet av en ape i Brunei.

Rekordutbetalinger

HJEMREISE: - Forsikringen gir deg mulighet til å handle nødvendige artikler hvis bagasjen blir borte ved ankomst reisemålet, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring
HJEMREISE: - Forsikringen gir deg mulighet til å handle nødvendige artikler hvis bagasjen blir borte ved ankomst reisemålet, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring Vis mer

Mange forsikringsselskap tilbyr en såkalt superforsikring som har høyere forsikringssummer og utvidede dekninger for dem som er borte i lengre perioder (mer enn 45 dager), eller som har med seg større verdier på reisen.

I 2016 ble det erstattet forsinket bagasje for 40 millioner kroner av forsikringsbransjen i Norge. Dette fordeler seg på ca 12.000 saker, ifølge beregning fra Europeiske Reiseforsikring.

Dersom bagasjen din blir borte når du er på vei hjem så har du imidlertid ikke samme mulighet til å handle «nødvendige artikler», siden det antas at du har dette hjemme.
Reiseforsikringen gjelder bokstavelig talt når du er på reise. Dersom bagasjen ikke er komme til rette innen 21 dager så kan du kreve erstattet det som er borte.
Ta gjerne bilde av det du pakker, så er det lettere å huske hva du skal føre opp på tapsmeldingen.

Det eneste jeg så var en yppig, ung blondine.

Den store tabben

- Det skaper det komplikasjoner når nordmenn pakker husnøkler og bilnøkler i innsjekket bagasje, og opplever at bagasjen er forsinket, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske.

- Tallene vi har innhentet viser at bagasjen ofte er forsinket, fra noen timer til flere døgn. Det er en negativ opplevelse å stå på Gardermoen eller en annen hjemmeflyplass og vente på bagasjen som inneholder tøy, toalettsaker og innkjøp, samt husnøkler og bilnøkler, når bagasjen ikke kommer.

- Vi kjenner til eksempler der nordmenn har måttet ta taxi til Oslo, fordi de ikke har kunnet kjøre sin egen bil uten bilnøklene som hadde forsvunnet.

- Det er også dem som har måttet ta inn på hotell fordi nøklene til boligen lå i innsjekket bagasje som ble forsinket. Tilslutt måtte låsesmed kontaktes for å få tilgang til huset, sier Vennesland.

Dette dekkes ikke

LÆR DEG REGLENE: Les gjennom vilkårene for reiseforsikringen din før du drar av gårde.Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
LÆR DEG REGLENE: Les gjennom vilkårene for reiseforsikringen din før du drar av gårde.
Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

- Når det gjelder nøkler i innsjekket bagasje, og bagasjen forsinket, er det ingen forsikringsdekning på verken innboforsikring eller reiseforsikring. Kostnaden med å komme seg inn i huset sitt, mens de venter på bagasjen sin, må de ta selv, sier Vennesland.

10 tabber som gjør reisen din ekstra kostbar.

Dette kan du gjøre

Det kan være lurt å alliere seg med en nabo eller bekjent som har en reservenøkkel, eller å bruke en nøkkelboks hvor husnøkler er lagret når du er ute på reisen.
- Men ikke smart å «gjemme» en nøkkel utenfor huset. Mange tror at nøkler i blomsterpotter, under dørmatter, oppe på dørkarmer eller under tegl og listverk er trygg oppbevaring. Men dette er rutiner tyvene kjenner til, sier Emma Elsabeth Vennesland.

Stjålet bagasje

Hvis bagasjen din er stjålet så kan innboforsikringen din dekke utgifter til å skifte lås når det anses å være overhengende fare for innbrudd i hus eller leilighet. Hvorvidt den innsjekkede bagasjen faktisk er stjålet, eller bare forlagt av flyselskapet, kan det imidlertid ta litt tid å finne ut av.

Men det viktigste er altså å ikke legge husnøkler og bilnøkler i innsjekket bagasje!

Slik gjør du det dersom bagasjen din er forsinket eller forsvunnet.

Ting som alltid må være i håndbagasjen

• Medisiner (til hele oppholdet)
• Bilnøkler og husnøkler
• Verdisaker
• Elektronisk utstyr
• Pass og reisedokumenter
• Penger

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer