Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne testen endte med hele ni femmere og to seksere

Feite saker, men også sunt og næringsrikt.

FEITE SAKER: Vi har bare vurdert næringsinnholdet, mens du kan si din mening om smaken. Stem på den du liker best. Foto: ERIK HELGENESET
FEITE SAKER: Vi har bare vurdert næringsinnholdet, mens du kan si din mening om smaken. Stem på den du liker best. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Pesto er feite saker, men det skal den være. Den er også næringsrik.

En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt.

I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer.

Valg og mengde av de ulike ingrediensene påvirker både smak og næringsinnhold. Vi har kun vurdert næringsinnholdet, men du kan stemme på smak nederst i artikkelen.

Sunn og allsidig Pesto er ikke det verste du kan bruke i matlaging. Den er faktisk både sunn og næringsrik.

Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser.

Du kan til og med bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiva.

Hvordan påvirker ingrediensene næringsinnholdet? Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet.

Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.

Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter, som brukes i kjøpepesto, gir deg protein.

Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen pga. mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber. Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E, og cashewnøtter har mest selen.

Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet. Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter.

To ulike oljer i pesto Oljene som brukes i kjøpepesto, varierer mellom solsikke- og olivenolje. Bare to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens (dette får de ekstra poeng for), mens de øvrige bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).

Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er en kilde til vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).

Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett. Ulempen er at i dagens kosthold får vi i oss mer enn nok av omega-6-fettsyrer, fra planteoljer og korn.

Særlig er det en ubalanse mellom inntaket av omega-6- og omega-3-fettsyrer i kostholdet vårt. Dette skyldes ikke bare et stort forbruk av korn og planteoljer, men også et lavt inntak av fisk og sjømat.

Fettet i olivenoljen er et mer nøytralt fett helsemessig, men studier har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet. Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein og fett i hver pesto. Både protein og fett trekker opp.

Fordi vi ikke hadde opplysninger om fettsammensetning, salt og fiber, ble ikke dette tatt med i testen. Derimot har vi gitt ekstra poeng for bruk av olivenolje og for mengde basilikum.

Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Ingredienslisten Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese Testvinner med det høyeste fettinnholdet, nest mest protein. Inneholder olivenolje. Karakter: Produsent: Coop Varesikring, La favorita Live Jacobs utvalgte Pesto alla genovese Testvinner med det høyeste proteininnholdet, nest mest fett. Inneholder olivenolje. Basilikuminnholdet er minst 21 %, men ikke spesifikt angitt i ingredienslisten. Karakter: Produsent: Norgesgruppen, Unil AS Barilla i Pesti alla genovese Nest høyest fettinnhold og middels proteininnhold. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Per Barilla G. e R. Gourmet Pesto al basilico, Grønn pesto Testens høyeste innhold av basilikum. Ganske lavt innhold av fett og protein. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Paitone Kløver Grønn pesto Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Bunnpris Rema 1000 Grønn pesto Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Rema 1000 Le ricette di Montanini Pesto alla genovese Middels innhold av protein, men testens laveste fettinnhold. Nest høyeste innhold av basilikum. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Montanini SAS Coop Grønn pesto Ganske bra innhold av fett og middels innhold av protein. Inneholder «vegetabilsk olje». Karakter: Produsent: Coop Trading AS Berni Pesto al basilico Ganske bra innhold av fett og middels innhold av protein. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Berni Alimentare S.p.A. Sacla Pesto alla genovese Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Fratelli Sacla' Eldorado Pesto genovese Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje. Karakter: Produsent: Eldorado, Unil AS Sacla Pesto alla rucola Ganske lavt innhold av protein, men bra innhold av fett. Inneholder solsikkeolje og vill ruccola. Karakter: Produsent: Fratelli Sacla' Helios Økologisk Grønn pesto Testens laveste innhold av protein, men middels på fett. Proteininnholdet er lavere fordi denne ikke inneholder ost og er derfor et fint alternativ for dem som ønsker å unngå melkeprodukter. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Les mer på Bramat.no:
Hvor mye er egentlig 5 om dagen?
Yoghurt til barn
Styr unna antioksidanttilskudd

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media