Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne trebiten trekker besøkende i hopetall

Skal være verdens største rest av Jesu kors.

SKEPTISK: Det er ikke vanskelig å se at australske Robert Martyr er skeptisk til historien bak trebiten som angivelig stammer fra Jesus-korset. Men munken Juan M. Aisfritorte Uqorte er hellig overbevist om at det er ekte vare. Alle foto: EIVIND PEDERSEN
SKEPTISK: Det er ikke vanskelig å se at australske Robert Martyr er skeptisk til historien bak trebiten som angivelig stammer fra Jesus-korset. Men munken Juan M. Aisfritorte Uqorte er hellig overbevist om at det er ekte vare. Alle foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POTES (Dagbladet): Ved siden av ham står munken Juan M. Aisfritorte Uqorte og passer nøye på det dyrebare klenoniet.

For pilegrimer og katolikker er et fysisk møte det forseggjorte korset et av de største høydepunktene i livet.

Mange velger å kysse treverket som er tilgjengelig gjennom en liten luke i rammen av purt gull.

Susser
-Jeg vet ikke hva jeg skal tro - er det virkelig laget av en del av korset fra Golgata, undrer australieren etter besøket.

-Jeg vet ihvertfall èn ting: Hjemme i Australia ville aldri slike relikvier blitt behandlet slik og gjort tilgjengelig for allmenn berøring, sier han.

RESPEKT: Den spanske proffspilleren Javier Calleja Revella er på sommerferie med familien og besøkte klosteren som vanlig turist. Som de fleste spanjoler, er også fotballspilleren katolikk og har respekt for helligheter - derfor kysser han korset.
RESPEKT: Den spanske proffspilleren Javier Calleja Revella er på sommerferie med familien og besøkte klosteren som vanlig turist. Som de fleste spanjoler, er også fotballspilleren katolikk og har respekt for helligheter - derfor kysser han korset. Vis mer

Eldgammelt
Den lokale munken er ikke i tvil om at han vokter biter fra Jesu kors.

De troendes oppfatninger kan faktisk være riktig.

For litt over 50 år siden ble treverket analysert ved universitetet i Madrid.

Konklusjonen var entydig: Treverket stammer fra et sypresstre som er svært vanlig i Palestina - og det kunne være eldre enn 2.000 år!

VELBRUKT: Flere ganger om dagen henter munken Juan M. Aisfritorte Uqorte frem det gullbelagte korset. I den mest hektiske pilegrimstiden er klosterkirken fylt til trengsel av mennesker som valfarter til trebiten.
VELBRUKT: Flere ganger om dagen henter munken Juan M. Aisfritorte Uqorte frem det gullbelagte korset. I den mest hektiske pilegrimstiden er klosterkirken fylt til trengsel av mennesker som valfarter til trebiten. Vis mer

Hedersplass
Det romersk-katolske klosteret Santo Toribo de Lièbana ligger fire-fem kilometer fra landsbyen Potes i de kantabriske fjellene i Nord-Spania.

På grunn av korsbiten har klosteret fått det evigvarende privilegium avlat, på linje med steder i Jerusalem, Roma, Santiago de Compostela og Caravaca de la Cruz.

Utrolig historie
Hvordan kunne en bit av Jesu kors, lignum crucis, havne i et fjellkloster i Spania?

Den offisielle forklaringen er at St. Toribo under sin botid i Jerusalem på 500-tallet, var vokter av reklivier ved Den hellige gravs kirke.

ÅSYN: Et relieff skuer ned på alle som besøker klosteret i den spanske fjellverden.
ÅSYN: Et relieff skuer ned på alle som besøker klosteret i den spanske fjellverden. Vis mer

Han fryktet vanhelligelse ved utbruddet av den persiske forfølgelse og syntes det var tryggest å ta vare på hellighetene.

Han tok det først med seg til Roma og deretter til Spania.

I Astorga ble St. Toribo utbevnt til til biskop.

På 800-tallet ble levningene av biskopen, sammen med hans reklikvier, fraktet til klosteret.

Undere skjer
På 1800-tallet ble treverket saget opp og formet til et kors, slik det fremstår i dag.

HELLIG: Trebiten ble for noen hundre år siden skåret opp og formet til et kors. Det er selvsagt forseggjort med purt gull og oppbevares i avlukket på steinalteret bak munken Juan M. Aisfritorte Uqorte.
HELLIG: Trebiten ble for noen hundre år siden skåret opp og formet til et kors. Det er selvsagt forseggjort med purt gull og oppbevares i avlukket på steinalteret bak munken Juan M. Aisfritorte Uqorte. Vis mer

Munk Juan forsikrer at det virkelig er deler av det hellige kors som han flere ganger daglig henter ut fra buret på steinalteret.

Munken oppfordrer de besøkende til å be foran korsbitene - og forsikrer at han har hørt mange fortellinger om hvordan troende har opplevd undere etter et besøk i klosterkirken.