LAMMEGRYTE: Deilige gryteretter redder helgen. FOTO: Opplysningskontoret for kjøtt/Studio Dreyer-Hensley
LAMMEGRYTE: Deilige gryteretter redder helgen. FOTO: Opplysningskontoret for kjøtt/Studio Dreyer-HensleyVis mer

Denne treretteren smaker høst

Lammegryte og sjokolademousse står på menyen...

Endelig helg!

Jeg har snekret sammen en deilig meny for denne høsthelgen. I likhet med de andre helgemenyene forsøker jeg å treffe sessongen. Det er den beste måten å sikre variasjon på.

Først ut denne gangen er en laksecarpaccio. Nordmenn, men fisken rett utenfor stuedøra, har alltid vært litt redd for ikke-stekt og ikke-kokt fisk. Det måtte en bølge av sushibarer til for at vi våget oss utpå.

Etter å sett utlendinger spise den rå fisken, tenkte vi til slutt: - Tja, det ser jo ut om de overlever, så oss prøve.

En ting er å kjøpe rå fisk som andre har tilberedt. Men, spørsmålet som da melder seg er: - Kan jeg gjør dette hjemme? Eller har de i sushi-sjappa et trick-of-the-trade, et magisk grep som gjør at rå fisk plutselig ikke blir farlig...?

Nei.

Selvsagt ikke. Etter at vi fikk pakken fisken inn i plast og vakumert den (Salma, hørt om det?) begynner vi å stole på at dette ikke farlig. Det var en industriell forkjøttgjøring av fisken som skulle til. Plast, vakum, datostempling? OK - jeg spiser'n! Rå!

Om du ikke har spist helt rå fisk før kan du varme opp med en ceviche (som er nesten det samme).

Forrett Forretten denne gangen er av rå fisk. Javisst, du kan også bruke røkt laks eller ørret. Og resten er raskt og enkelt: Ha over chili, hvitløk, ingefær, vårløk og koriander - og litt lime og olje.

Hovedrett Det er ennå litt tidlig med den store lammesteken. Men, jeg skal varme opp med en herlig høstgryte - og den har massevis av kantareller i seg...

Dessert En gammel kjenning dukker opp her. En av de første dessertene jeg lærte meg, faktisk, var nettopp sjokolademousse. Gøy å lage - og ekstra god når du har i litt appelsin.

Alle oppskriftene finner du nedenfor - god helg!

(Over 14.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

LAKSECARPACCIO: Perfekt til forrett, lunsj eller kveldskos. FOTO: Håvard Egge
LAKSECARPACCIO: Perfekt til forrett, lunsj eller kveldskos. FOTO: Håvard Egge Vis mer

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Laksecarpaccio Forrett/smårett

Denne retten lages på fem minutter.

400 g laksefilet uten skinn og bein, salma e.l.
1 stk chili
2 stk vårløk
3 cm ingefærrot
1 fedd hvitløk
1 stk lime
soyasaus
god olivenolje
maldonsalt
1 liten potte koriander

Finhakk chili, hvitløk, ingefær, vårløk og koriander.
Skjær laksen i tynne skiver.
Legg laksen på tallerkner og hell på limesaft, soyasaus og olivenolje.
Dryss over ønsket mengde med chili, hvitløk, ingefær, vårløk og koriander.
Smak til. Er den passe syrlig? Er det nok bite fra chilien? Trengs det mer salt eller soya? | Kokk: Håvard Egge
Sjokolademousse Dessert|Dessert

Dette er en klassisk og enkel oppskrift på sjokolademousse.

INGREDIENSER
250 g kokesjokolade
3 dl kremfløte
2 stk eggehviter
2 stk eggeplomme
3 ss sukker
skallet fra en halv appelsin

Pisk eggehvittene stive (i en helt ren bolle, eventuelt med litt salt).
Pisk eggeplommer med sukkeret til eggedosis.
Smelt 200 gram sjokolade med en liten fløteskvett på lav varme (eller i vannbad).
Pisk resten av fløten stiv. Vend inn sjokoladen, eggeplommene og til slutt eggehviten. Det skal bli en jevn masse.
Riv skallet av en halv appelsin og bland inn. Hakk resten av sjokoladen og bland det inn.
Ha det over i serveringsglass og la det stivne i kjøleskap.

| Kokk: Christopher Sjuve

Høstgryte med lam, stekte kantareller og rørte tyttebær Gryterett

INGREDIENSER
800 g lammekjøtt uten ben
smør til bruning
1,5 ts salt
0,25 ts pepper
2 dl melk
2 dl seterrømme
ev. litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann til jevning
1 l kantareller eller annen skogsopp

FREMGANGSMÅTE Skjær kjøtt i "sviskestore" terninger og brun i smør i varm panne. Legg over i gryte. Brun kjøttet i to omganger for å få en fin bruning. Tilsett salt, pepper,melk eller vann og seterrømme. La retten trekke til kjøttet er mørt, 30-40 min.
Om nødvendig kan sausen jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Tilsett rikelig med finhakket dill. Smak til med salt og pepper.
Server med kokte eller stekte poteter, asparges bønner, stekt sopp og rørte tyttebær.

DESSERT: Sjokolademousse går aldri av moten. FOTO: Christopher Sjuve
DESSERT: Sjokolademousse går aldri av moten. FOTO: Christopher Sjuve Vis mer