Norgesferie:

Denne turen tar pusten fra deg - to ganger

Sherpaer bygde Norges lengste steintrapp i fjellet ved havet.

TUR MED UTSIKT: Det er ingenting å si på utsikten når man er på vei topp trappene til Rørsethornet på Romsdalskysten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
TUR MED UTSIKT: Det er ingenting å si på utsikten når man er på vei topp trappene til Rørsethornet på Romsdalskysten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OTRØYA på Romsdalskysten (Dagbladet): Norge har både Besseggen, Trolltunga, Svolværgeita og Romsdalseggen. Men i løpet av de siste par åra har det kommet en ny fjellattraksjon.
Den bratte fjellsida til Rørsethornet (659 moh) helt ytterst på Romsdalskysten var tidligere både glatt, gjørmete og lite innbydende.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Himmelstigen

Da tok fjellglade innbyggere på Otrøya i den tidligere lille kystkommunen Midsund i Møre og Romsdal et smart grep. (Midsund er nå en del av Molde kommune, etter kommunesammenslåingen ved nyttår.)
Fire sherpaer fra Nepal hadde nettopp gjennomført bygging av steintrappa til fjellet Digergubben på Otrøya . Nå skulle de etter planen pakke sammen og reise hjem til Nepal. Men i stedet var det noen som virkelig tenkte stort.

KUNST: Å legge steintrapper oppover fjellsiden er et fantastisk kunst. Nå kan du oppleve kunsten på nært hold. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KUNST: Å legge steintrapper oppover fjellsiden er et fantastisk kunst. Nå kan du oppleve kunsten på nært hold. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Var det mulig å bygge en steintrapp på hele 2200 sammenhengende trappetrinn i den bratte fjellsida?

Steinbra opplevelser
Nå har både bygdefolket og tilreisende fjellturister svaret:

- Ja. Trappa står ferdig, velkommen til fjells, sier Sonam Tshering Sherpa, som var ansvarlig for de fire nepalesiske trappebyggerne. Fjellturen opp den lange trappa gir deg bokstavelig talt høy puls og kan ta pusten fra deg om du har høyt tempo.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Men når du kommer til toppen kan du nyte en 360 graders utsikt utover Romsdalsalpene, Sunnmørsalpene, ytre Nordmøre og langt ut i havet. Solnedgangene er ubetalelige. Det samme er soloppgangene, dersom du tar med telt og overnatter på toppen.

1100 helikopterturer

- Vi hentet stein fra nabofjellet Midsundhornet/Trollhesten ca fem kilometer unna. Den ble fløyet ned til bilvegen og fraktet med lastebil til foten av Rørsethornet. Der tok helikopteret igjen over og fløy steinen til fjells. Det ble rundt 3500-4000 helikopterturer til sammen. Og prislappen er rundt fire millioner kroner for det vi tror er Norges lengste sammenhengende steintrapp, sier prosjektleder Kolbjørn Ove Stølen.3000 trappetrinn.
Senere har Helgelandstrappa i Mosjøen kommet med 3000 trinn, men traseen har noen parti hvor man går på fjellgrunn eller tursti. Når Helgelandstrappa er ferdigstilt helt til toppen av Øyfjellet ( 818 m.o.h.) har den passert 4000 trinn.

STEINFLYTTING: Trappa består av stein som er funnet på naboøya og sørger for mindre slitasje i fjellet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
STEINFLYTTING: Trappa består av stein som er funnet på naboøya og sørger for mindre slitasje i fjellet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Han er initiativtageren til sherpabygde steintrapper til nabofjellene Midsundhornet og Digergubben (527 moh). Men dette prosjektet er på «bare» 1400 trappetrinn.

Og nå altså Rørsethornet.

Drømmen om fjelltoppen

FØLG MED: Ta deg tid til gode pauser på vei opp. Få med deg de små detaljene.
FØLG MED: Ta deg tid til gode pauser på vei opp. Få med deg de små detaljene. Vis mer

- Vi har fått laget trappetrinn opp til platået der det bratteste fjellpartiet går over i noe flatere terreng. Det ble 2200 trappetrinn, perfekt dimensjoner og med flere rasteplasser underveis. Dette skal gjøre det mulig for veldig mange flere å komme seg opp på Rørsethornet, sier Kolbjørn Ove Stølen.
- Men vi ser allerede nå at økt besøk kan komme til å bety økt slitasje på resten av fjellet. Kanskje må vi steinsette resten av ruta også, fortsetter han.

Initiativtakerne i Midsund har brukt mer enn 10 millioner på steintrapper i fjellet. Og det har vært suksess.

KVELDSTUR: Torunn Heggdal Stølen bruker kvelden til en tur opp trappene på Rørsethornet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KVELDSTUR: Torunn Heggdal Stølen bruker kvelden til en tur opp trappene på Rørsethornet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Antall brukere av fjellet er sjudoblet på ett år. Og både ferga, nærbutikken og kafeen har merket en kraftig omsetningsøkning - særlig i helgene, sier Kolbjørn Ove Stølen.

Fra Everest til Romsdalskysten

Sonam Tshering Sherpa var sammen med med norske klatreekspedisjonen til Arne Næss jr da de nådde toppen av Mount Everest i 1985.

Nå har han altså bidratt til at mange nordmenn får komme til topps på et langt lavere fjell. Men allikevel oppleve spektakulær utsikt.
- Vi ønsker at man skal ta vare på naturen. Dette er en fin måte å gjøre det på, sier Sonam Tshering Sherpa, som sammen med sherpaene Lhakpa, Anish og Bala har utført jobben de færreste trodde var mulig.

TOPPTUR: Fra toppen av fjellet er det utsikt i alle himmelretninger. Foto: Martin Stølen
TOPPTUR: Fra toppen av fjellet er det utsikt i alle himmelretninger. Foto: Martin Stølen Vis mer

- Dette tar nok pusten fra de fleste, sier Martin Stølen som viser vei til varden på toppen. På begge sider av eggen er det bratt ned mot havet eller ned i dalen. Men den timelange turen opp er verd både stive legger og litt høydeskrekk.
Norge har fått en ny turistattraksjon. Merk deg navnet: Rørsethornet.


Les flere tips til årets Norgesferie her.

Reisen hit

° Rørsethornet ligger på Otrøya i Molde kommune i Møre og Romsdal.
° Til Molde kan man reise med fly eller bil.
° Det går også tog til Åndalsnes og buss derfra til Molde.
° Fra Molde kan man ta ny buss til Midsund.
° Du kan også reise til Ålesund med bil eller fly og deretter kjøre nordover mot Midsund.
° Fra Molde: Ferge fra Mordalsvågen til Solholmen på Otrøya.
° Fra Ålesund: Kjør til Brattvåg - ta ferje til Dryna i Midsund kommune. Atkomsten til Rørsethornet er fra nordsida av øya.
Egen parkeringsplass.
Ta med egen mat og drikke til turen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer