TESTVINNER: Kylling Karri fra Real Turmat. Foto: John Arne Tungen
TESTVINNER: Kylling Karri fra Real Turmat. Foto: John Arne TungenVis mer

Denne turmaten er best i test

18 typer frysetørret turmat er vurdert.

Vi har vurdert smak, brukervennlighet og kaloriinnhold i denne testen av frysetørret turmat.

Selv om ikke alle rettene falt i smak hos alle i testpanelet, kan vi konkludere med at utvalget av frysetørret turmat er godt, og at den generelle kvaliteten på maten er høy.

Flere av rettene i denne testen var med da vi testet turmat i 2008, men de fleste av dem er endret noe, blant annet med tanke på nærings- og saltinnhold.

Vårt smakspanel har vært delt i oppfatningen om enkelte av rettene, men vi har likevel vært samstemte om testvinnerne. De fire produsentene, Mountain House, Adventure Food, Globetrotter og Real Turmat er representert med til sammen 18 forskjellige middagsretter i denne testen.

Bare ved hjelp av rettene vi har testet, kan du altså være på tur i mer enn to uker, og likevel spise forskjellige middagsretter hver dag! Dessuten tilbyr produsentene enda flere retter enn dem som er med i testen, og de fleste har et bra utvalg av desserter og frokostretter i tillegg.

Testvinneren Real Turmat Kylling Karri er den eneste retten som får toppkarakter i denne testen. Den får full pott på nesten alle delkarakterene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5 av 18 produkter i testen får nest beste karakter. Av disse fem får Globetrotter Turmat Tyrkisk kjøttgryte toppkarakter 6 for smak, mens både Globetrotter Turmat Speedy Gonzales (pasta) og Mountain House Pasta med lasagnesaus får 6 for kaloriinnhold.

Smaken teller mest Selv om det er viktig at turmaten er så sunn som mulig, kommer vi ikke bort fra at det er smaken som til syvende og sist blir det viktigste for de fleste av oss, ettersom de færreste spiser turmat så ofte.

Lav egenvekt, lang holdbarhet, enkel tilberedning og høyt næringsinnhold er gode grunner til å ta med seg denne typen mat på tur. En middagsrasjon veier som regel rundt 100-150 gram, og alt du trenger for å tilberede et varmt måltid, er en brenner, en kjele og en skje. På dagsturer kan du kanskje til og med kutte ut brenneren og klare deg med varmt vann fra termos.

De fleste rettene kan spises rett fra posen, noe som gjør at du sparer oppvask og trenger minimalt med kopper og kar. Matrettene fra Globetrotter må imidlertid tilberedes i kjele (vi vil anbefale en på ca. 2,5-3 liter med lokk) og det er litt mer «styr» enn med de andre rettene.

TESTET: Villmarksliv og Tungen/Aktivt Testteam har testet 18 turmiddager. Foto: John Arne Tungen
TESTET: Villmarksliv og Tungen/Aktivt Testteam har testet 18 turmiddager. Foto: John Arne Tungen Vis mer

Smaksmessig er enkelte av disse rettene veldig gode sammenlignet med de andre, men de tar mer tid å tilberede, og genererer mer oppvask og søppel. Frysetørring gjør at smaken av de ulike ingrediensene forringes noe. Det er derfor lurt å ta med seg litt salt og pepper og kanskje noe annet krydder for å piffe opp rettene.

Flere av disse rettene inneholder eller kan ha spor av blant annet gluten, melk, soya, nøtter og peanøtter. Allergikere oppfordres til å kontakte produsentene direkte for å få råd og tips om hvilke retter de bør velge.

Slik er testen gjennomført Vi har kun testet middagsretter, og hver enkelt produsent har kun levert én rett innenfor de ulike kategoriene kjøtt, fisk, kylling, vegetar og pasta. Enkelte av rettene kan selvsagt inneholde f.eks. både kjøtt og pasta.

To testgrupper på til sammen åtte personer har deltatt. De som har testet, har ulik erfaring med slike matretter. Noen er storforbrukere, mens for andre var dette deres første møte med slik turmat.

Testen er ikke gjennomført som en blindtest.

Under tilberedningen er desilitermål og stoppeklokke brukt i forhold til anbefalt vannmengde og hvor lenge retten skal hvile i posen før den skal være ferdig. Det er brukt kokende vann, og de rettene som tilberedes i pose, har fått «hvile» i romtemperatur på ca. 20 varmegrader. Etter påfylling av vann ble det rørt med skje. Under hvileperioden ble posene ristet lett flere ganger, og til slutt ble det rørt med skje igjen for å få fordelt vannet på best mulig måte.

Slik er karakterene gitt Totalkarakteren er gitt ut fra disse tre vurderingene:

Smak: Det viktigste er at maten smaker godt. Vektlagt med 40 %.

Kaloriinnhold: Vi mener at en middagsporsjon minst bør inneholde ca. 600 kalorier. Vi har ikke tatt hensyn til hvilke ingredienser som gir kaloriinnholdet. Vektlagt ut fra totalinnhold i rettene og sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 30 %.

Brukervennlighet: Hvor lang tid tar det å tilberede maten? Stemmer oppgitt tid med det en opplever i praksis? Hvordan er emballasjen utformet? Har f.eks. posene nivåmerking for vannmengde? Blir det mye oppvask og søppel? Vektlagt med 30 %.

Les også:
Vi har testet 14 lette fjellsko
Testet: 11 turjakker under 300 gram
Stor test av lavvoer
Her er den beste terrengsykkelen

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Real Turmat Kylling Karri Testens beste kyllingrett og den som skårer høyest av alle rettene. Karakter: 6/6 Produsent: Drytech AS Pris: 79 Mountain House Pasta med lasagnesaus En pastafavoritt som faktisk smaker lasagne! Testens beste pastarett. Karakter: 5/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 79 Globetrotter Turmat Tyrkisk gryte Litt jobb med tilberedningen, men smaken gjør det bryet verdt. Karakter: 5/6 Produsent: Tresko AS Pris: 129 Real Turmat Ris i basilikum Testens beste vegetarrett. Karakter: 5/6 Produsent: Drytech AS Pris: 79 Adventure Food Biff Satay En av de beste kjøttrettene. Karakter: 5/6 Produsent: Great Outdoors AS Pris: 59 Globetrotter Turmat Speedy Gonzales Mange kalorier for pengene, og én av testens beste pastaretter. Litt jobb med tilberedning. Karakter: 5/6 Produsent: Tresko AS Pris: 129 Real Turmat Torskegryte Testens beste fiskerett. Karakter: 4/6 Produsent: Drytech AS Pris: 79 Adventure Food Kylling i karri Mild rett uten spesielt framtredende smak, som tar liten plass i sekken. Karakter: 4/6 Produsent: Great Outdoors AS Pris: 59 Adventure Food Pasta Carbonara En god rett om du er glad i pasta og purreløk. Tar liten plass i sekken. Karakter: 4/6 Produsent: Great Outdoors AS Pris: 59 Mountain House Kylling Tikka med Ris En veldig god rett for den som liker smaken. Anbefaler prøvesmaking før den tas med på tur - denne er «hot»! Karakter: 4/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 79 Mountain House Potet og laks i dillsaus Mye poteter og litt lite laks i denne retten. Karakter: 4/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 79 Real Turmat Pasta Bolognese Helt grei, men ingen favoritt blant testerne. Karakter: 4/6 Produsent: Drytech AS Pris: 79 Adventure Food Storfegryte Ok for den som synes smaken teller mer enn utseende. Karakter: 4/6 Produsent: Great Outdoors AS Pris: 65 Globetrotter Turmat Couscous Dakar Grei smak, men litt jobb med tilberedning. Karakter: 4/6 Produsent: Tresko AS Pris: 119 Mountain House Chili Con Carne med Ris En grei rett for den som er glad i bønner. Karakter: 3/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 79 Real Turmat Lammegryte Smaker bra, men litt salt. Karakter: 3/6 Produsent: Drytech AS Pris: 79 Mountain House Middelhavspasta Du bør være glad i oliven for å like denne. Karakter: 3/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 79 Globetrotter Turmat Nepal Dahl Ingen smaksvinner. Litt jobb med tilberedning. Karakter: 3/6 Produsent: Tresko AS Pris: 109