Denne turskoen skiller seg ut

Én sekser i testen av lave tursko til tur og fritid.

TURSKO: Aktivt testteam har testet 11 par tursko på oppdrag for Klikk Helse. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TURSKO: Aktivt testteam har testet 11 par tursko på oppdrag for Klikk Helse. Foto: Tungen/Aktivt testteamVis mer

Denne gangen har vi testet lave sko som skal være godt egnet til tur, fritid og daglig bruk.

Bruksområder for disse skoene er hovedsakelig turer i lett terreng hvor en ikke har med seg all verdens oppakning, og som trim- og tursko og til daglig bruk.

Best i test Én sko når helt opp og får terningkast seks i denne testen, mens vi triller femmere til fem skomodeller.

Blant de som får terningkast fem, er Hagløfs Observe GT, som funker både til hverdags og i marka og fjellet.

Viking Anaconda Boa III GTX er en tøff sko med en design som skiller seg litt ut.

Alfa Capra Evolution Low er en meget slitesterk sko med stabil hælkappe og en såle som takler noe vekt i sekken.

Den eneste som får terningkast seks, er Asolo Variant GV MM. Alt i alt en solid og meget god allrounder som passer like godt til daglig bruk som til noe mer krevende turer i fjellet.

Bruksområder Bærer du tungt og langt, blir skoene i denne testen litt for spinkle, men på lettere turer langs grusveier og stier vil mange bli fornøyd med skoene i testen.

Alle skoene er utstyrt med en eller annen form for membran, og modellene vi har valgt ut ligger kvalitetsmessig et sted mellom en solid joggesko og en lett og lav fjellsko.

Vi har fått inn et bra utvalg, og de aller fleste av de mest anerkjente merkene på det norske markedet er representert.

Inngåing De fleste av disse modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer. Bruk skoene på korte turer i starten - på kjapp luftetur med hunden eller lette spaserturer.

Kjøpsråd Passform er selvsagt førsteprioritet ved valg av fottøy. Om skoene glipper på hælen eller virker trang over vrista, kan det være lurt å prøve en annen modell. Vi har vurdert passform i denne testen, men dette må prøves av hver enkelt.

Kvaliteten på sålen er ofte det som skiller gode sko fra de med virkelig topp kvalitet. Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du til dels kan sjekke selv når du ser på sko i butikken. En myk yttersåle vil gi god friksjon, men vil slites forholdsvis raskt. På en sko som skal brukes på variert underlag, bør du kunne bevege på gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.

Med eller uten membran er en av tingene du må ta stilling til, da dette vil ha innvirkning på både pris, bruksområde og utvalg.

Materiale har betydning for vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Generelt vil en sko av tekstil være lettere enn en av skinn, men en skinnsko er generelt mer slitesterk. En sko av tekstil vil igjen generelt tørke raskere enn en skinnsko om de først er blitt våte, men en ren skinnsko er gjerne enklere å holde ren. En skinnsko må som regel gåes inn, mens dette ofte ikke er like viktig på en sko av tekstil eller syntetiske materialer.

Snøring og hemper må fungere godt. Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er etter vår mening så absolutt å anbefale også på den typen sko som er med i denne testen.

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men en viss sammenheng er det. Er du generelt mye aktiv ute, vil du ha mye glede av et par skikkelig gode sko. Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer deg best.

Dette har vi vektlagt i våre vurderinger Passform, komfort og snøring: Generelt opplevd passform og komfort. Fungerer snøringen godt, og er skoene utstyrt med funksjonelle ringer og hemper? Sammenlignet innbyrdes i testen.

Såle og støtte: Gir skoene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget og demping er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen.

Slitasje: Viser skoene unormale tegn på slitasje? Sømmer, overgang mellom såle og overdel og slitasjetegn på sålene er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen.

Vekt: Vekt sammenlignet med de andre skoene som er med i testen

Total: Samlet resultat uten at pris er tatt med i vurderingen.

Les også:
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Stor test av dagstursekker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Asolo Variant GV MM Beste til aktiv bruk. Karakter: 6/6 Produsent: Asolo Pris: 1999 Hagløfs Observe GT Meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs Pris: 1499 Viking Anaconda Boa III GTX Solid og stabil. Karakter: 5/6 Produsent: Viking Pris: 1499 Alfa Capra Evolution Low Meget god og slitesterk allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Alfa Pris: 1799 Keen Gypsum God passform og en stabil hælkappe. Karakter: 5/6 Produsent: Keen Pris: 1499 Mammut Claw Walk GTX Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 1600 Helly Hansen Kikut Reboot HTXP Low Alt i alt en stilig og god fritidssko til daglig bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Helly Hansen Pris: 1199 The North Face Hedgehog GTX XCR En sko som oppleves å puste bra sammenlignet med mange av de andre i denne testen. Karakter: 4/6 Produsent: The North Face Pris: 1499 Columbia Talus Ridge OutDry Kanskje litt strengt med en firer til denne. Karakter: 4/6 Produsent: Columbia Pris: 1499 Bestard Dublin Fungerer meget godt som solid dagligsko for deg som går mye. Karakter: 4/6 Produsent: Bestard Pris: 1699 Timberland Pathrock Low Alt i alt en ok fritidssko så lenge du ikke er ute i spesielt krevende terreng. Karakter: 3/6 Produsent: Timberland Pris: 1199