Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne vakre italienske øya skjuler en dyster hemmelighet med fester, sexorgier og drap

Aristokratiets hemmelige partyøy.

DYSTER HISTORIE: Vakre Zannone utenfor Italias vestkyst er i dag nasjonapark. Historien derimot, er langtfra like vakker som øya. Video: Video: Parco Circeo-Marco Buonocore / Corpo Forestale Stato / Turist Casa Cristina De Paoli / Valerie Romano / Ponza Racconta / Silvia Machetti /CNN Vis mer

Den er ubebodd og vakker, og en naturlig del av nasjonalparken Circeo flere kilometer utenfor Napoli på Italias vestkyst.

Vannet som omgir øya er smaragdgrønt, og himmelen som oftest knallblå. Historien derimot - den er beksvart.

Det har foregått litt av hvert på den kvadratkilometerstore øya Zannone - såpass mye og såpass dystert - at øya i dag er en turistattraksjon for langt mer enn sin blendende vakre natur.

Dødelige sexorgier

- Ser du det hvite huset der oppe? Det er der markien Casati Stampa holdt sine sexfester, sier den pensjonerte fiskeren Giorgio Aniello til CNN, som har laget en stor reportasje om Zannones dystre hemmelighet.

Aniello tar ofte med seg nysgjerrige turister ut til Zannone i båten sin. Turister som er nysgjerrige på øyas rykte som et åsted for sexoriger satt i scene av markien og hans kone, den tidligere skulespilleren Anna Fallarino.

- Markien var en kikker, en mann som likte å se på - og fotografere - at kona hadde sex med yngre menn, utbroderer den selvutnevnte guiden - og legger til:

- Men en dag ble han lei, drepte kona, hennes elsker - og deretter seg selv.

Se villaen og øya i videoen øverst i saken.

Nakenbading og ville fester

Det var på 1960-tallet Zannone ble marki Stampas - og store deler av aristokratiets - fristed.

Stampa leide øya av staten, og brukte det som et hemmelig tilfluktssted i helger og ferier. Skjønt, det var ikke mer hemmelig enn at dusinvis av yachter kunne ankre opp i helgene for at deres eiere - gjerne hertuger, baroner og andre vip'er - kunne «ta den helt ut» på den isolerte øya fullstendig uten innsyn.

Her ble det drukket tett, jaktet og nakenbadet i det romerske naturbassenget. Ifølge Giorgio Anelli foregikk det også ting som får Stanely Kubrick-filmen «Eyes Wide Shut» til å virke som en barnefilm.

ROMERSK BAD: I dette bassenget skal Anna Fallarino etter sigende ha kost seg med nakenbading. Foto: 
ROMERSK BAD: I dette bassenget skal Anna Fallarino etter sigende ha kost seg med nakenbading. Foto:  Vis mer

I senere år er det i forbindelse med vedlikeholdsarbeid på øya oppdaget store mengder nedgravde flasker og glasskår som vitner om fordums heftige fester.

- Det er ingen tvil om hva som foregikk her. Det var galskap, sier den tidligere vaktmesteren Salvatore Pagane.

Han bodde selv på øya i en periode da han jobbet som vaktmester for ekteparet.

Også på naboøya Ponza, var det velkjent hva som gjerne foregikk på Zannone.

- Alle visste det, vi kalte den bare «sexfest-øya», men ingen snakket om det, sier turistguiden Riccardo Peci.

Sjalusi og blodbad

I 1970 endte det hele på tragisk vis da markien den 30. august drepte Anna og en av hennes elskere - for deretter å skyte seg selv i hodet.

Det hevdes at årsaken var sjalusi. Anna Fallarino skulle ha blitt forelsket i en av sine mange unge elskere.

Tabloidene fråtset. Markiens dagbok, hvor han i detalj hadde beskrevet de seksuelle eskapadene, ble gjort offentlig. Da de 1500 sekusaliserte bildene han hadde tatt av sin skuespillerkone ble funnet i en låst skrivebordsskuff tok det av for alvor.


Sauene råder

I dag er Zannone fraflyttet og så godt som øde. Bare et fyrtårn, ruiner etter et middelader-kloster og den tomme hvite villaen fra 1930-tallet står tilbake.

NYSGJERRIGE: Zannone - med sin dystre historie - er blitt en turistattraksjon. Foto: Luca Cardello / IAT Latina
NYSGJERRIGE: Zannone - med sin dystre historie - er blitt en turistattraksjon. Foto: Luca Cardello / IAT Latina Vis mer

Villsauene, som markien og hans aristokrat-venner forlystet seg med å jakte på, råder grunnen alene.

Sauene er i dag fredet, og øya innlemmet i nasjonalparken.

I dag er det kun forskere og biologer, og en sjelden gang fuglekikkere, som får lov til å overnatte på øya.

Turistene, som betaler 27 euro for å være med på de guidede turene fra naboøya Ponza, må pent reise tilbake etter omvisningen opp til den skandalebefengte villaen oppe i åsen.

Men før båten går, kan de som vil ta seg en svømmetur inn i grotta under villaen og svømme inn til den skjermede stranda der Anna Fallarina i sain tid forlystet seg med nakenbading og andre aktiviteter.

Kilde: CNN, Silvia Marchetti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media