Denne veltrente amerikaneren spiser en cupcake hver eneste dag

Selger kaker fra et av byens 250 rullende gatekjøkken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(Dagbladet Endelig fredag): - Det begynner å tynnes ut nå. Konkurransen er beinhard, folk er veldig opptatt av mat i denne byen. Så de som fortsatt er her er det virkelig kvalitet over.

Kokk og daglig leder for gatekjøkkenet East Side King, Nicholas Luiva, ser utover de fylte benkene der unge mennesker drikker øl og småspiser stekte rødbeter, krydrede edamamebønner og grillet svin med vårløk, syltede grønnsaker og koreansk chili med ris.

Eller Guy Bao, små pitabrød med pølse, currykål, tonkatsusaus, kewpie-majones, chips og gressløk.

Blant musikkbyens 250 rullende gatekjøkken er East Side King regnet som et av de aller beste.

Menyen er en moderne fusjon mellom japansk, koreansk og teksansk mat, utviklet av mesterkokk Paul Qui, som vant forrige års American Top Chef.

Billig oppstart - Fordelen med foodtrucks er at det er ganske billig å starte opp, slik at mange tør å ta sjanser og bruke kreativiteten, sier Luiva.

Hvis kundene ikke liker menyen, kan man raskt endre den.

- Og det er enkelt for folk å prøve noe nytt, bare bestille en smårett fra luka vår, heller enn å måtte bestille bord og sette seg i en restaurant med hvite duker, sier han.

Han kikker opp  mot himmelen:

- Ulempen er at det er ganske sårbart for været. Om det regner eller er kaldt, har vi lite å gjøre. I kveld er det bra vær og varmt i luften, så det kommer til å bli travelt.

Nyskapende gatekjøkken Det begynte med søramerikanske bygningsarbeidere på 1990-tallet. Austin opplevde en sterk økonomisk vekst, arbeidsfolkene kom fra Mexico og tok med seg mattradisjonene sine.

Utenfor anleggsområdene sto de rullende gatekjøkkenet og tilbød tacofrokost, stekte maiskolber, bønnestuing og chili.

Lokalbefolkningen ble snart nysgjerrig, og på et tidspunkt må noen ha skjønt at her lå det et marked, for over hele byen begynte hobbykokker å åpne sine egne små kjøkken.

De etablerte restaurantene fulgte snart etter, og i dag er det i Austins gatekjøkken man er først ute med nyskapningene.

Kokkene inspireres av hverandre, tester nye smakskombinasjoner og konsepter. På få meters radius i 6th Street, en av byens foodtrucksentrum, finner man mat fra hele verden og alt imellom.

Indisk trailer - Vi kommer ofte til dette området. På denne måten får alle det de har lyst på, samtidig som vi kan spise lunsj sammen.

MUFFINSMANNEN: - Jeg vil heller trene litt ekstra og spise godt, sier veltrente Vince Lawrence som selger hjemmelagde cupcakes i vogna Hey Cupcake. Foto: JO STRAUBE
MUFFINSMANNEN: - Jeg vil heller trene litt ekstra og spise godt, sier veltrente Vince Lawrence som selger hjemmelagde cupcakes i vogna Hey Cupcake. Foto: JO STRAUBE Vis mer

Helena Nguyen smiler over en tallerken med dosa, en indisk pannekake laget av fermentert ris og svarte linser, fylt med krydrede poteter, stekt løk, ristede cashewnøtter og grønne erter.

Gatekjøkkenet Nomad Dosa serverer indisk vegetarmat, basert på oppskrifter eieren lærte da han fikk en kronisk sykdom og dro til India på pilegrimsreise.

Han kuttet ut gluten og melkeprodukter og ble snart mye bedre. I fjor åpnet han Nomad Dosa, for å gi allergikere et sunt og smakfullt alternativ.

- Det er første gang jeg prøver denne traileren. Maten er eksepsjonelt god, veldig spicy og smakfull, sier hun.

Verdt pengene Kameraten Daniel Nguyen holder seg til en gammel favoritt; Mighty Cone Wrap fra traileren like ved.

- Det er ikke den billigste maten du får. Men det er absolutt verdt det. Jeg kommer alltid tilbake hit, sier han.

Lenger nede i gaten tar Perry Pay ned frokostskiltet utenfor gatekjøkkenet Ms P.s Electric Cock. For tre år siden var hun deprimert og sliten av jobben som økonom og ønsket seg noe helt annet.

- Hva er det du elsker aller mest å gjøre, spurte mannen Kyle Keller.

Svaret ga seg selv.

- Helt siden jeg var liten har jeg elsket å lage mat. Jeg pleide å hjelpe bestemor å lage fried chicken and waffles. Og alltid siden har jeg invitert venner og familie på store middager når det er bursdag eller noe å feire. Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse, sier Perry Pay.

Frittgående frityr Solen reflekteres i den metallgrå traileren hun og mannen fant på et jorde og totalrenoverte til fordums storhet.

Pay søkte seg jobb på Kentucky Fried Chicken (KFC) for å lære, men med hennes utdannelse og bakgrunn var det ikke lett. Mannen måtte slippe henne av et par kvartaler unna så ingen skulle skjønne at hun egentlig ikke trengte jobben.

- Jeg jobbet der i en måned. Lenge nok til å skjønne at jeg aldri skal lage kylling på den måten. Jeg bruker bare lokalprodusert, frittgående kylling, ingen kunstige tilsetningsstoffer eller ferdigprodukter. Du kan smake forskjellen, sier hun og smiler.

En frityrstekt vaffel og kylling seinere må man si seg enig. Men vi kommer ikke til å klare å spise noe som helst mer i dag.

Cupcakes Eller jo, kanskje likevel. Det dufter så utrolig godt fra traileren like ved. På Hey Cupcake forbereder Vince Lawrence et nytt brett med søte fristelser.

- Red Velvet er min personlige favoritt. Her, ta en bit. Hemmeligheten er ferske råvarer og nok væske i røra, sier Lawrence.

Den veltrente amerikaneren bedyrer at han spiser en cupcake hver eneste dag.

EN AV DE BESTE: Kokk og daglig leder for gatekjøkkenet East Side King, Nicholas Luiva.
Foto: JO STRAUBE
EN AV DE BESTE: Kokk og daglig leder for gatekjøkkenet East Side King, Nicholas Luiva. Foto: JO STRAUBE Vis mer

- Jeg vil heller trene litt ekstra og spise godt. Mat gjør folk glade, vet du. Og cupcakes gjør folk veldig glade.

STEKTE RØDBETER À LA EAST SIDE KING:

Ingredienser:

20 rødbeter
1 dl nøytral olje
1 dl hvitvinseddik
Soyaolje til steking
4 dl maismel
4 dl japansk majones, som Kewpie
Schichimi togarashi (japansk krydderblanding)
1 dl kuttet vårløk

Slik gjør du:
• Varm ovnen til 190 grader.
• Legg rødbetene på et ark sølvpapir, drypp olje og eddik over.
• Legg et nytt ark sølvpapir over, pakk endene godt sammen slik at de blir en lufttett lomme. La stå i ovnen i to timer.
• Når rødbetene er klare, skreller du dem med et kjøkkenhåndkle. Hvis betene er ferdige, skal skinnet gli rett av. Kutt betene i firkanter og la dem avkjøle seg.
• Varm soyaolje i en stor panne. Dekk betene i maismel og stek en håndfull av gangen, til de er sprø.
• Server med majones, og dryss over schichimi togarashi og vårløk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer