FUTURISTISK PÅ SOLA: Den oppsiktsvekkende Villa Hellearmen har stuer i begge etasjer. Fra både disse og de svungne verandaene utenfor er det vidstrakt utsyn. Huset er bygd i Leca og kledd med panel i eik. Foto: Tommie Wilhelmsen
FUTURISTISK PÅ SOLA: Den oppsiktsvekkende Villa Hellearmen har stuer i begge etasjer. Fra både disse og de svungne verandaene utenfor er det vidstrakt utsyn. Huset er bygd i Leca og kledd med panel i eik. Foto: Tommie WilhelmsenVis mer

- Denne villaen er et signalbygg

Huset utenfor Stavanger har absolutt det lille ekstra.

Til tider dukker det opp bygninger som setter dine oppfatninger om hva som er gangbart på prøve.

Et slikt oppsiktsvekkende arkitekturprosjekt er Villa Hellearmen ved Stavanger.

Ikke den eneste gangen Dette er ikke første gang Wilhelmsen har markert seg. Andre høyprofilerte prosjekter fra hans hånd er den rå, campingvognaktige Villa Joa Alle og et utsiktspunkt i regi av Statens vegvesen.

Det henger seks hundre meter over Aurlandsfjorden.

Ufo-aktig i oljebyen Det er noe underlig, surrealistisk over Villa Hellearmen. Her er det mange arkitektoniske momenter å feste seg ved, og det viktigste er måten den unge arkitekten har brutt ned skillet mellom ute- og inneområdene.

Se bare på hvordan han lar innepanelet i store rom fortsette ut i det fri.

Bli forført Den myke, sensuelle stilen som hele huset i Leca og eik er utført i er for øvrig en spennende sak i seg selv.

Et signal i historien - Det er alltid moro med arkitekter og byggherrer som tørr å gjøre det lille ekstra. Når de virkelig boltrer seg som Tommie Wilhelmsen har gjort her i Villa Hellearmen blir det stor arkitektur, sier VG`s arkitektur- og kunstkritiker Lars Elton.

- Denne villaen er et signalbygg som vil bli stående i norsk arkitekturhistorie.

Futurisme og underholdning Stuene i første og annen etasje er husets suverene sentrum og visuelle attraksjon. Her finnes alt det som ellers preger huset; de uvante, flytende linjer og soner, megautsikt og en nærmest futuristisk atmosfære a la Stanley Kubricks film A Space Odyssey.

Splitter nytt på Sola - Denne eneboligen ligger i et etablert villaområde på Sola like utenfor Stavanger, og det ble tegnet på oppdrag av Husgalleriet ved Per Inge Hamre, forklarer Wilhelmsen.

Bryter med det forutsigbare - Vi ønsket å bryte med den forutsigbare og konforme boligtypen som området består av, og tilføre strøket noe nytt, forklarer arkitekten.

FULL UTSIKT FRA LANGBORDET: Fra stue/spisestue i annen etasje. FOTO: Emile Ashley
ET LYSENDE OBJEKT I HAGEN: På kvelden gløder Villa Hellearmen som en lampe. FOTO: Tommie Wilhelmsen
FUTURISTISK PÅ SOLA: Den oppsiktsvekkende Villa Hellearmen har stuer i begge etasjer. Fra både disse og de svungne verandane utenfor er det vidstrakt utsyn. Huset bygget i Leca og kledd med panel i eik. FOTO: Tommie Wilhelmsen.
MODERNISTISK: Den lyse, lette stilen går som en rød tråd gjennom hele huset. Vinduene går som lange bånd i begge etasjer. FOTO: Emile Ashley
Grunnplaner Tegning: Tommie Wilhelmsen
Villa Hellearmen Stavanger Arkitekt Tommie Wilhelmsen E. Ashley
WOW: Er det mulig å forme hus på denne måten... FOTO: Emile Ashley
VELKOMMEN TIL ROMSKIPET: Stuen i første etasje består av to plan. FOTO: Emile Ashley
EIK PRYDER BÅDE UTE OG INNE: Se hvordan panelet i eik flyter fra stuen og ut på terrassen. FOTO: Tommie Wilhelmsen

Skalaen i området, altså to-etasjers bygg med store hager rett utenfor, er beholdt.

Villa Hellearmen - andre steder på kloden? - Ironisk nok har jeg etter at dette huset ble publisert i mange medier, fått henvendelser fra både Danmark, England, Chile og Norge med ønske om å bygge nøyaktige kopier av Villa Hellearmen andre steder. Det går ikke. - Dette huset passer bare ett sted på kloden, sier arkitekten til bonytt.no.

Se også: Se arkitektenes drømmehytte
Verdens mest sexy hotellrom
Se over 1000 inspirerende bilder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MORO - Skal jeg bruke et ord for følelsene mine for dette huset, så er det moro. Og skal jeg bruke to, så er det jævla moro, sier arkitekt Tommie Wilhelmsen. Foto: tommie-wilhelmsen.com
MORO - Skal jeg bruke et ord for følelsene mine for dette huset, så er det moro. Og skal jeg bruke to, så er det jævla moro, sier arkitekt Tommie Wilhelmsen. Foto: tommie-wilhelmsen.com Vis mer
WOW: Er det mulig å forme hus på denne måten? Foto: Emile Ashley
WOW: Er det mulig å forme hus på denne måten? Foto: Emile Ashley Vis mer