Denne villaen har du ikke sett maken til

Huset på Sola er inspirert av fly som lander.

HØYT HEVET: Med en sokkel i betong virker det som Villa Joa Alle nesten letter på toppen av åsryggen. FOTO: Espen Grønli
HØYT HEVET: Med en sokkel i betong virker det som Villa Joa Alle nesten letter på toppen av åsryggen. FOTO: Espen Grønli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Villa Joa Alle signert arkitekt Tommie Wilhelmsen er noe for seg selv. Den hever seg litt over bakkenivå, og det ser nesten ut som hele huset er i ferd med å løfte seg og forlate moder jord.

Det er ikke så rart ettersom insprasjonskilden til dette huset var et fly som lander.

Et interiør mot storhavet - Bygningen er 16 meter lang og den har en sammenhengende glassfasade i øverste etasje. Dette medfører blant annet at hovedoppholdsrommene åpner seg fullstendig mot havet og jordene i nordvest, kommenterer arkitekt Wilhelmsen til Bonytt.no.

Flere kule prosjekter Han har tidligere også gjort seg bemerket med oppsiktsvekkende arkitektur. Blant annet med et utsiktspunkt som henger mange hundre meter over Aurlandsfjorden og spektakulære villaer. Fjorten av disse er beskrevet i en egen bok.

Men til tross for det faktum at huset på Sola har en svært kompakt konstruksjon og blytunge materialer, ligger bygningen mykt og ledig på toppen av en åsrygg. Slik sett glir den naturlig inn i det bølgende terrenget omkring.

Inspirert av funksjonalistene - I norsk sammenheng er særlig de første husene til Tommie Wilhelmsen spesielle, sier Eirik T. Bøe, kunsthistoriker og fagansvarlig for arkitektur i Store Norske Leksikon til Bonytt.no. Wilhelmsen lager boligene slik som funksjonalistene gjerne ville ha dem; svært åpne og luftige. Men det er altså først i våre dager at teknikken gjør dette fullt ut mulig, sier eksperten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer