Du leser nå Dagbladet Pluss

Arbeidsliv og psykisk helse

Deprimert, utmattet eller bare litt ekstra sliten? Her er signalene du bør være obs på

- Den som blir utlada er ofte den siste som skjønner det, sier psykolog Krister Halck.

VET IKKE: Mange har depresjon uten å vite om det selv, forteller psykolog ved Diakonhjemmet Sykehus Torkil Berge. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
VET IKKE: Mange har depresjon uten å vite om det selv, forteller psykolog ved Diakonhjemmet Sykehus Torkil Berge. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

Det er ikke alltid lett å skille mellom hva som bare er en litt ekstra tung periode - som alle opplever fra tid til annen - en depresjon, eller om du er i ferd med å «gå på veggen».

- Hvis du er sliten og nedstemt, merker at det er tungt å være deg og at det er vanskelig å fungere i hverdagen, så kan det hende du har en depresjon. Vi vet at det er noen som er deprimerte, men som ikke er klar over at de det, forteller psykolog ved Diakonhjemmet Sykehus Torkil Berge.

Da er det viktig å stille spørsmål om egne tanker og følelser om seg selv, forklarer han.

- Har du urimelig sterke følelser knyttet til skyld, håpløshet og kanskje skamfølelse? Hvordan snakker du til deg selv i de tunge stundene? spør han, og legger til at de negative følelsene ofte er ledsaget av negative tanker, overdreven selvkritikk, tanker om at livet har lite mening og at framtiden er håpløs.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.