TAR TID: Kyllingen må grilles godt, fra alle kanter: Heng den på siden av bålet, der det er sterk strålevarme. Foto: METTE RANDEM
TAR TID: Kyllingen må grilles godt, fra alle kanter: Heng den på siden av bålet, der det er sterk strålevarme. Foto: METTE RANDEMVis mer

Der andre ser skrap, ser jeg en lang og røykfylt vei til middagsmat

Ingen mat uten ild.

• Flere matsaker på db.no/mat

Det blir en lang kveld foran bålet. Først meldte sulten seg. Så kom far på den perfekte ideen:

Hva med å grille på en ny måte? Jeg mener enda en ny måte. Sommeren har stått i ildens tegn, og det må den forsyne meg gjøre helt til siste slutt.

På bålplassen på Framfeda ligger det gamle materialer - en trebeint stol, et mårspist skap, hyller, plankebiter.

Der andre ser skrap, ser jeg en lang og røykfylt vei til middagsmat.

Og det er mer. I en dårlig stablet vedstabel (fra før «Hel ved»-boka gjorde slike forseelser utilgivelige) har det kommet litt mugg.

Løsning: bål Veden er for god til å kastes, for dårlig til å ta innomhus.

VENTE: Fars idé tar tid. Til slutt må ungene nøye seg med brødskiver før de må i seng.Foto: METTE RANDEM
VENTE: Fars idé tar tid. Til slutt må ungene nøye seg med brødskiver før de må i seng.Foto: METTE RANDEM Vis mer

Brannen lyser opp ettermiddagen. Tre meter i diameter, det er storslått. Den argentinske grillkongen Francis Mallman hadde salivert hvis han hadde sett bålet vårt, og beordret en av sine gauchos til å hente fram en hel okse.

- Men hva skal vi ha?

Det er det store spørsmålet.

Okse har vi ikke. Vi kunne grillet en liten gris. Men vi har ikke gris i år, dessverre.

Ungene må holdes fra sulten med løfter om at far ordner opp.

- Han har sikkert en plan.

Mye for lite En kylling! Sjelden har så mye energi gått med på å grille en kylling. Nok til å varme opp en liten landsby.

RUSTIKT GODT : Resultatet er verdt ventetida. Foto: METTE RANDEM
RUSTIKT GODT : Resultatet er verdt ventetida. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Nok til at man kjenner varmen når man står rett utenfor huset.

Den store kyllingen virker bitte bitte liten i møte med bålet. Jeg har plassert den i et nett av hønsenetting - en passende siste hvileplass for et fjørfe.

Slik grilling over åpen ild krever ikke spesielt teknisk utstyr, og heller ikke spesielle ferdigheter. Bortsett fra tålmodighet. Kyllingen bør ikke henge rett over bålet. Flammer er det verste den vet, da blir den brent lenge før den er gjennomstekt.

Grille og snu I stedet bør den henge litt på siden, sånn at den får masse - gjerne maksimal - eksponering for stråle-varmen. Så er det bare å grille, og snu.

Grille og snu - slik at den blir omtrent like mye grillet på hver side.

Kyllingen blir først gyllenbrun, så mørkere. Hvert lille vindblaff fra vest krydrer med et blaff av røyk.

Vinden fra øst kjøler ned overflaten på den siden som ikke vender mot bålet, og sørger for et jevnere, saftigere resultat.

LANDLIV: Ungene får tida til å gå mens kyllingen grilles. Foto: METTE RANDEM
LANDLIV: Ungene får tida til å gå mens kyllingen grilles. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Jeg står og koser meg med et glass vin, og forklarer gjerne prinsippene bak denne ikke spesielt praktiske, men likevel smått geniale måten å grille - til alle som vil høre.

Dessverre er det stadig færre. Barna blir badet og pysjamert i håp om å få nyte resultatet som kveldsmat.

Knekkebrød-protest Men det blir brødskiver i stedet. Så blir de lagt.

Og når det er gjort, begynner de voksne å klage sin nød. Det nytter ikke å minne om at sulten er den beste kokk, når folk høylytt begynner å spise knekkebrød rundt meg.

- Men var det ikke godt, insisterer jeg da det endelig er tid for å spise og vi slafser i oss det saftige, røffe kyllingkjøttet.

- Jo, nydelig! Og i morgen planlegger vi litt bedre.

Jeg som hadde en idé om en enda langsommere måte å grille på.

Bake først Lammeskank, grillet på indirekte varme i ti-tolv timer. Eller kanskje halvveis gravd ned i bålrestene?

Den idiotsikre løsningen blir å bake dem hele dagen i ovnen på lav varme.

Når vi endelig er ferdige med dagens gjøremål, og jeg tenner grillen igjen, er kjøttet egentlig ferdig.