DET DET VAR: Sykehjemmet Alexa i Dresden bruker tidligere hverdagseffekter fra DDR, som bilder av kommunistparileder Erich Honecker, til å vekke fram gamle minner hos eldre som lider av demens. Foto: Arno Burgi/ dpa / The Interview People.
DET DET VAR: Sykehjemmet Alexa i Dresden bruker tidligere hverdagseffekter fra DDR, som bilder av kommunistparileder Erich Honecker, til å vekke fram gamle minner hos eldre som lider av demens. Foto: Arno Burgi/ dpa / The Interview People.Vis mer

Minnerom mot demens

Derfor behandles tyske demente med DDR-effekter

Tysk metode vekker oppsikt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For pasienter med demens kan kjente gjenstander fra fortiden vekke minner. Det er så virkningsfullt at det kan til og med hjelpe sengeliggende pasienter å komme seg på føttene igjen, slik som et rom fylt med minneverdige gjenstander fra Øst-Tysklands kommunistiske fortid viser.

Helene Petersen kan fremdeles huske alt som skjedde den natten de allierte bombet Dresden den 13. februar 1945. Men noen morgener husker hun ikke hva hun heter.

- Vi satt i kjelleren i huset vårt i Trachau-distriktet. Gudskjelov ble det ikke truffet, sier den 95 år gamle tyskeren, som lett kan huske detaljer fra barndommen, men sliter med andre minner.

En gang var Helene (navnet endret) en danser, nå sitter hun og en gruppe andre pleiehjemsbeboere i et rom som er innredet til å se ut som et kjøkken fra 60-årene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn