Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor blir barn venstrehendte

Det finnes mange teorier om hvorfor barn er venstrehendte. Her er svaret.

UTFORDRINGER: De fleste sakser, gitarer og hockeykøller er laget for høyrehendte, men heldigvis selges de fleste produktene spesialtilpasset venstrehendte. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.
UTFORDRINGER: De fleste sakser, gitarer og hockeykøller er laget for høyrehendte, men heldigvis selges de fleste produktene spesialtilpasset venstrehendte. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennesker har vært venstrehendte fra tidenes morgen, men antallet venstrehendte har endret seg over tid. Studier viser at det er flere venstrehendte i dag. Kjente personer som Tom Cruise, George Michael og Paul McCartney er alle venstrehendte.

- Det er to “veier” til å bli venstrehendt. Det ene og mest vanlige måten er arvelig. Det andre er såkalt “patologisk venstrehendthet” som kommer etter en hjerneskade i tidlig alder som rammer sentra i venstre hjernehalvdel. I dette tilfellet tar tilsvarende områder i høyre hjernehalvdel over, og da blir barnet venstrehendt. Det vil ikke skje om skaden inntreffer etter puberteten når hjernen er fullt utviklet, sier Kenneth Hugdal, professor i biologisk psykologi ved Universitet i Bergen.

Flere venstrehendte På begynnelsen av 1900-tallet var det bare to prosent, mens det i dag er rundt 10 prosent. 5 prosent bruker begge hendende like mye og kalles “ikke høyrehendt”. De fleste, altså 85 prosent, bruker kun høyre hånd.

- At tallene har økt kan også komme av det på den tiden var sosialt stigmatiserende å være venstrehendt. Man tvang barna til å skrive med høyre. Så om disse tallene er pålitelige, er mer usikkert, sier Kjell Å. Salvesen, professor ved nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han har i mange år forsket på om ultralyd i svangerskapet har sammenheng med det å bli venstrehendt. Det kan i så fall forklares med at ultralyd kan forstyrre nervecellenes vandringer.

Flere gutter - Jeg har holdt på med dette med ultralyd i 16 år, og en ny finsk studie støtter opp om at ultralyd før uke 18 gir økt forekomst av venstrehendte barn.

Nesten 9000 barn var med i studien. Barna som ble screenet med ultralyd hadde omtrent 15 prosent økt sannsynlighet for å bli venstrehendt, sammenlignet med barna som ikke ble undersøkt ved ultralyd. Blant guttene var sammenhengen sterkere når ultralydundersøkelsen ble gjennomført før om lag 20. svangerskapsuke. Da var risikoen for å bli venstrehendt 30 prosent.

- Det er påfallende. Alle studier som er gjort, viser det samme. Men hvorfor vet vi ikke. Det er flere gutter enn jenter blant venstrehendte. Hvorfor det er flere gutter, vet vi ikke. En teori går på at nervecellene i guttenes hjerner er mer påvirkelige på grunn av høye kvinnelige kjønnshormoner fra mor, sier Kjell Å. Salvesen.

Ikke farlig Det er ingenting som tyder på at ultralyd skader hjernen.

- Det er klart, man må ta ultralyd, men det er viktig å huske på at ultralyd i store doser kan påvirke biologisk vev. Det er et tankekors at ultralyddosene fra apparatene som ble brukt den gangen er lavere enn i dag, sier Kjell Å. Salvesen.

- Ultralyd er selvfølgelig et viktig verktøy, men det er viktig ikke å ta det bare for moro skyld. Tenk deg nøye om. Lydbølgene kan teoretisk påvirke vevet i kritiske faser. Hvis ultralyd kan gjøre barn venstrehendte, hva annet kan det da gjøre?

Det er flere teorier om hvorfor noen blir venstrehendte. En av dem går på at stress i mors liv eller under fødselen, leder nervesystemet vekk fra den standard “programmeringen” vi har til å bli høyrehendt. En annen er at venstrehendte opprinnelig var en del av et tvillingpar der tvillingene var speilvendte og bare den venstrehendte overlevde svangerskapet.

- Dette stemmer egentlig ikke, men det finnes et visst belegg for at såkalt “mirrorhandedness” oppstår hos tvillinger i noen tilfeller, det vil si at en tvilling er høyrehendt og den andre er venstrehendt, uten at vi vet hva det kommer av.

Mange myter Det er også mange teorier og myter om venstrehendtes fysiske og psykiske egenskaper. De skal være mer kreative og ha et dårligere immunforsvar enn høyrehendte. En studie omtalt av det biologi-tidsskriftet tidsskriftet Proceedings og the Royal Society B og Forskning.no har også funnet sammenheng mellom det å være voldelig og venstrehendt. Forskerne hevder at det i voldelige samfunn er en fordel å være venstrehendt i en kampsituasjon. Både Kjell Å. Salvesen og Kenneth Hugdahl er skeptiske til dette.

- Men det er klart at de kan klare seg bedre i noen typer idretter. I boksing og håndball er det genialt å kunne bruke begge hender. Venstrehendte er ofte flinke innen kunst, arkitektur og musikk. Det kan komme av at hjernen er organisert på en annen måte, sier Salvesen.

- Vitenskapelig sett er det en myte at venstrehendte er mer kreative, begavede og bedre i idrett. Imidlertid er det også slik at mange store kunstnere som Picasso og musikere som Beethoven og andre var venstrehendte, men de utgjør likevel statistisk sett en liten del av befolkningen og av den venstrehendte delen av befolkningen.

Møter noen utfordringer Professor Kjell Å. Salvesen mener det ikke er nødvendig å ta spesielle hensyn til venstrehendte barn. Han mener det er viktig å la dem bruke den hånden de vil.

- Men det er klart at alle verktøyene, som for eksempel sakser, er tilpasset høyrehendte.

- Flere nettbutikker selger produkter som kan gjøre hverdagen lettere for venstrehendte. Sakser, boksåpnere, penner og kniver.

- Vi lever i et “høyrehendt” samfunn, men det er viktig å påpeke at det å være venstrehendt IKKE er en sykdom eller et handikapp, sier professor Kenneth Hugdahl.

- Redskaper og andre daglige ting er tilrettelagt for høyrehendte, mest slående er utformingen av “ergonomiske” sakser, som vi kjøper i butikken, en moderne saks er meget vanskelig å bruke for venstrehendte. Venstrehendte kan ha fordeler i endel idretter som tennis og boksing. Et klassisk eksempel er en venstrehendt bokser som møter en høyrehendt vil ha et overraskende knock-out slag som kommer fra “feil side”, sier Kenneth Hugdahl.

Les også:

Fast leggetid gir smartere barn

Tror egne barn er smartere

Derfor lyver smarte barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VENSTREHENDT: Det er ikke politisk korrekt å omtale venstrehendte som keivhendte, et ord som henger igjen fra tiden der venstrehendte ikke fikk lov til å skrive med venstrehånden. ILLUDSTRASJONSFOTO: Istock
VENSTREHENDT: Det er ikke politisk korrekt å omtale venstrehendte som keivhendte, et ord som henger igjen fra tiden der venstrehendte ikke fikk lov til å skrive med venstrehånden. ILLUDSTRASJONSFOTO: Istock Vis mer
FESTDAG: Visste du at venstrehendte har sin egen dag? 13. august er det International Lefthanders Day. ILLUSTRASJONSFOTO: Istock
FESTDAG: Visste du at venstrehendte har sin egen dag? 13. august er det International Lefthanders Day. ILLUSTRASJONSFOTO: Istock Vis mer
KJENNEMERKE: Paul McCartney med sin venstrehåndsbass.
 FOTO: Scanpix
KJENNEMERKE: Paul McCartney med sin venstrehåndsbass. FOTO: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!