KAN BLI KONFLIKT:  - Arv er et betent tema, mange går og tenker mye på det, men tør ikke snakke med arvingene sine mens de er i live, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført viser at hver fjerde nordmann har opplevd varige familiekonflikter på grunn av arv. Foto: COLOURBOX
KAN BLI KONFLIKT: - Arv er et betent tema, mange går og tenker mye på det, men tør ikke snakke med arvingene sine mens de er i live, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført viser at hver fjerde nordmann har opplevd varige familiekonflikter på grunn av arv. Foto: COLOURBOXVis mer

Derfor blir det krangel om arven

Nå som arveavgiften er historie, vil flere havne i konflikt, mener ekspertene

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Hver fjerde nordmann har opplevd varige familiekonflikter på grunn av arv, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB.

Den samme undersøkelsen viser at én av fem har gitt eller planlegger å gi forskudd på arv.

- Arv er et betent tema, mange går og tenker mye på det, men tør ikke snakke med arvingene sine mens de er i live, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Hun mener det er helt nødvendig å skrive testament for å unngå uvennskap mellom arvingene.

- Mange tenker at arveloven sørger for en fordeling. Å dele en bankkonto er forsåvidt enkelt, men hva med bolig, skal den selges? Og hva med hytta?

MOR OG FAR GIR BOLIGHJELP - Det er blitt mye lettere å gi barn bolighjelp nå som arveavgiften er borte, sier Jan Bangen, advokat i Skattebetalerforeningen.Fire av ti unge mellom 18-35 år får hjelp av foreldre til å kjøpe bolig, viser nye tall fra DNB. Den vanligste måten å få hjelpe på er å gi pengegave og/eller forskudd på arv (65 prosent).Mange er usikre på om det lønner seg å la foreldrene eller barna eie boligen.- Hvis foreldrene kjøper og det er meningen at barna skal ha boligen på sikt, må dere ut med dokumentavgift to ganger. Går boligen derimot rett til barnet, må dere bare betale dokumentavgift én gang, sier Bangen.Hvis barnet skal kunne selge skattefritt, må han eller hun ha bodd der og eid leiligheten siste året før salg.Er dere usikre på om barnet klarer å forvalte verdien og ønsker å sikre pengene for seg selv, andre barn eller den som bor der, kan det være en god idé å tinglyse en pantobligasjon. Da må foreldrene være med i beslutningen hvis barnet skulle ønske å selge.

Store verdier

Flere arveoppgjør vil ende i krangler mellom familiemedlemmer i åra framover, mener Jan Bangen, advokat i Skattebetalerforeningen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn