- DET ER VENNENE:  Det er vennene dine, ikke selve Facebook du er avhening av. Her er Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Foto: AFP
- DET ER VENNENE: Det er vennene dine, ikke selve Facebook du er avhening av. Her er Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Foto: AFPVis mer

Derfor blir du avhengig av Facebook

Skyldes ikke teknologien. Har du hørt om dopamin?

(Dagbladet):  - Det er vennene våre vi blir avhengig av, ikke Facebook.

Det sier den danske forskeren Malene Charlotte Larsen til Videnskab.dk på spørsmål om hvorfor vi blir avhendig av sosiale medier som Facebook og twitter.

Larsen har doktorgrad i unge og sosial nettbruk og jobber ved Institutt for kommunikasjon på Aalborg Universitet.

- Spørsmålet er hva vi er avhendig av. De fleste av oss kan godt la være å gå på nettet, men det er tilgjengelig, derfor gjør vi det. Det er blitt en vane, en del av det vi bare gjør som å sette på kaffetrakteren om morgen, sier han.

Hun sier mange nok vil savne sosiale medier om de nektes å bruke det.

- Men de fleste av oss vil også savne kaffen om morgenen om de er tomme, eller kjæresten hvis han eller hun er ute og reiser. Om man er avhengig av noe så er det ikke selve teknologien, men vennene våre, slår hun derfor fast.  

Endrer ikke kontakt Larsen sier også at kommunikasjon over nettet ikke gjør at man har mindre kontakt ansikt til ansikt.  

- Det er bare et supplement. Man har rett og slett hverandre med hele tida, sier hun.  

Ifølge Larsen stiger kontakten på nett når man har det aller mest travelt, for eksempel i eksamensperioder.  

Ifølge Videnskap.dk er dette fordi vi nettopp i disse periodene sitter mye alene. Over nettet kan man bevare kontakten og involvere andre i hva man gjør selv om man ikke er sammen.  

- De sosiale mediene kan imøtekomme kjedsomhet og ensomhet. De er en måte å være alene om å være samme på, eller sammen om å være alene. Da jeg skrev doktorgraden min snakket jeg med ei jenta som fortalt at hun og venninnen hennes av og til var logget på samtidig uten at de kommuniserte med hverandre. Hun sa hun opplevde det som hyggelig bare å vite at venninna var i andre enden.  

Belønnes av hjernen Professor Morten Overgaard ved Cognitive Neuroscience Research Unit ved Aalborg og Aarhus Universitet knytter avhendigheten til hjernens belønningssytem - dopamin

- Sosial kontakt kan også utløse dopamin. Jeg sier ikke at dopamin er hele forklaringen, men det ser ut til at opplevelsen av belønning ser ut til å henge sammen med vår bruk av sosiale medier, sier han.

Nettopp denne følelsen av at det er hyggelig at vennene våre er i andre enden, er årsaken til internettforbruket, mener han.

- Hvis man får en belønning for en eller annen atferd, som å sjekke mailen, så gjør man det igjen, sier han.Klikk for innhold