Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor blir du syk av å fryse

Det har en helt spesiell effekt på kroppen din.

KLE DEG GODT: Ja, mamma hadde rett, du bør kle deg godt før du går ut i snøværet. Vinterkulde kan faktisk øke risikoen for at du blir forkjølet. Foto: ALL OVER PRESS
KLE DEG GODT: Ja, mamma hadde rett, du bør kle deg godt før du går ut i snøværet. Vinterkulde kan faktisk øke risikoen for at du blir forkjølet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blitt forkjølet? Sånn går det når du har gått barbeint på kalde gulv, spasert ute med vått hår eller lagt skjerfet igjen hjemme.

Det er hvert fall det våre elskede foreldre har fortalt oss siden vi var barn. Og på et eller annet tidspunkt i livet har vi alle opplevd å dra på oss en lei forkjølelse etter en lettkledd friluftsopplevelse.

Men hvorfor blir vi egentlig syke av å fryse?

Det har lenge vært mangel på vitenskapelig forskning som kunne bekrefte dette og forklare hvorfor. Inntil for noen år siden.

De siste årene har forskere nemlig kommet fram til at kulde kan øke risikoen for å bli forkjølet.

Men det er derimot ikke kulda i seg selv som er årsaken, det er et virus som gjør deg syk. Kulda legger bare forholdene til rette.

Kanskje er det derfor de kaller forkjølelse for «cold» på engelsk?

Mer mottagelig om vinteren Det kan føles som om det florerer av forkjølelse og influensa i løpet av vinterhalvåret, og det er kanskje ikke så rart. Virus trives godt i kulde.

Så lenge viruset befinner seg i kroppen, trives det riktignok best i 37 grader, men utenfor kroppen har viruset lettere for å overleve i kalde temperaturer.

Når en smittet person nyser, kan viruset sprutes flere meter ut i lufta. Og så lenge det er kaldt, er sjansen større for at viruset overlever til det når fram til en ny kropp.

- Forkjølelse forårsakes av en virusgruppe som heter rhinovirus. Når det gjelder hvorfor man lettere blir forkjølet om vinteren, så har det å gjøre med at kroppen er mer mottagelig for luftveissmitte på denne årstida. Det er jo også allment kjent at avkjøling av kroppen gjør at man blir mer mottagelig for infeksjoner, sier doktor Sverre Dølvik ved Agro øre-nese-halsklinikk, til KK.no.

Gode og varme klær er altså ingen dum idé på vinterstid.

Og du bør være særlig flink til å kle deg godt dersom du tar treningsøkta ute i kulda.

Lettere syk med kald nese Alle forkjølelses- og influensavirus trenger inn i kroppen vår via nese eller munn. Heldigvis sitter det immunceller i slimhinnene som skal hjelpe til med å bekjempe slike virus.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infeksjonsimmunologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Universitetet i København, kan denne prosessen påvirkes når du er ute i kaldt vær.

- Når slimhinnene blir kalde, får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen, og dermed også færre immunceller, T-celler og antistoffer de steder hvor de helst skal sitte, har han forklart til Videnskab.dk.

Når vi utsettes for kulde, fokuserer altså kroppen på å holde våre vitale organer varme, og blodet trekkes dermed vekk fra områder som hender, ører og nese.

Og siden antistoffene fraktes via blodet betyr dette at det er lettere for viruset å infisere celler og gjøre oss syke når vi fryser.

Hold deg varm på beina Hos Common Cold Centre ved Cardiff University, et verdensledende kompetansesenter for kliniske studier og forskning rundt forkjølelse og influensa, vier de sin tid til utprøving av nye behandlingsmetoder.

Og gjennom sin forskning har de også oppdaget en liten sannhet i det våre mødre lenge har påstått, nemlig at kalde føtter faktisk kan være en utløsende faktor til at vi blir forkjølet.

I 2005 utførte de en studie der 90 personer fikk kjølt ned føttene sine i vann i 20 minutter, mens 90 personer i en kontrollgruppe fikk holde seg tørre.

Resultatene viste at i gruppen som hadde blitt utsatt for kalde føtter var det dobbelt så mange som ble syke de påfølgende fem dagene, i forhold til kontrollgruppen. Likevel var det bare en liten del av testpersonene som ble syke.

Nå har det seg jo slik at noen mennesker blir oftere syke enn andre. Og når en forkjølelse eller influensa er i omløp, kan man også bære på viruset uten at man egentlig blir syk eller får symptomer.

Men dersom man da utsetter seg for kulde ved å gå ut med vått hår, eller med dårlig fottøy som gjør føttene kalde, kan dette i noen tilfeller være alt som skal til for at viruset skal bryte ut.

Denne artikkelen er opprinnelig publisert på KK.no.

LES OGSÅ:
Kvinner blir fortere kalde
Triks mot sår nese
Holder du igjen nyset?

Hele Norges coronakart