KOM I MÅL: Morten Caspersen
fikk jobb etter fire år
som arbeidsledig. I
dag jobber han fulltid
på Radisson Blu på
Alnabru. Foto: Jacques Hvistendahl
KOM I MÅL: Morten Caspersen fikk jobb etter fire år som arbeidsledig. I dag jobber han fulltid på Radisson Blu på Alnabru. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Derfor blir fattige unge menn tapere på arbeidsmarkedet

NHO: - Unge trenger jobb, ikke diagnoser.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nye tall viser at yrkesdeltakelsen til unge menn fra lavinntektsfamilier har sunket dramatisk de siste åra.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har andelen sysselsatte menn i aldersgruppa 25-54 år falt jevnt og trutt siden 1980-tallet. Men fallet i sysselsetting har vært klart størst for dem som er født inn i hjem i den nederste fjerdedelen av inntektsfordelingen. Det finner forskerne Simen Markussen og Knut Røed ved Frischsenteret i en ny studie av utviklingen i ulikhet og sosial mobilitet i Norge.

- Godt å ha noe å stå opp til Morten Caspersen (36) gikk på en smell og var ute av arbeidslivet i flere år.- I tida som arbeidsledig utviklet jeg sosial angst og depresjon. Jeg mistet både inntekten min, de daglige rutinene og kontakten med venner. Jeg levde isolert og det ble stadig vanskeligere å gå ut, sier 36-åringen.Etter halvgått løp på videregående, jobbet han i flere år med lagerarbeid i logistikkbransjen.Der tok han på seg mye ansvar og jobbet lange dager. Det endte med at han møtte veggen.- Ubevisst begynte jeg å trekke meg tilbake fra venner og familie. Jeg begynte å bli sliten og sa opp jobben uten å ha noe annet å gå til.Han gikk i fire år uten jobb, og hverdagen var preget av dårlig økonomi og lav sosial status. Så gikk det sakte, men sikkert opp for ham at han trengte hjelp.- Jeg klarte ikke å fortelle dem rundt meg hva som skjedde. Jeg hadde ikke engang mot nok til å gå til Nav, men levde på egne sparepenger, sier Caspersen.Legen hjalp ham med å søke støtte hos Nav — og Nav fikk ham inn på arbeidstiltak hos en bygartner.- I begynnelsen jobbet jeg redusert, men det var godt å ha noe å stå opp til om morgenen. Jeg fikk etablert daglige rutiner og et sosialt nettverk igjen. Det føltes bra å kunne si til folk at jeg faktisk gjorde noe med dagene mine, sier han.Etter at praksisperioden var over, fikk han praksis på Radisson Blu Fornebu. Hotellet kunne ikke tilby fast jobb, men Caspersen ble videreformidlet til Radisson Blu og Park Inn Alna. Etter tre måneders praksis ble han fast ansatt som teknisk assistent.Han synes det er viktig at unge som faller ut av arbeidslivet, får prøve seg i jobb - også selv om det ikke er utsikter til fast ansettelse.- Nå får jeg bruk for de to åra på elektrolinja på videregående og interessen jeg har for teknisk arbeid. Gnisten er kommet tilbake, og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått sjansen til å begynne på nytt.

Går i arv

Studien viser at utenforskap i større grad enn tidligere overføres mellom generasjoner

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn