TRILLETUR: Lena Winsnes Solem (33) har ikke begynt å tenke på pensjon. Mamma Bente Winsnes (61) har planer om å stå i jobb lenge for å få mest mulig pensjon. I vogna ligger Edvard (snart 4 måneder).
TRILLETUR: Lena Winsnes Solem (33) har ikke begynt å tenke på pensjon. Mamma Bente Winsnes (61) har planer om å stå i jobb lenge for å få mest mulig pensjon. I vogna ligger Edvard (snart 4 måneder).Vis mer

Derfor blir kvinner pensjonstapere

Straffes for å leve lenger, mener LO-økonom.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Er du kvinne og jobber i privat sektor, må du regne med å leve i flere år enn dine mannlige kolleger uten pensjon.

I privat sektor straffes kvinner pensjonsmessig for å leve lenger enn menn, mener LO-økonom Eystein Gjelsvik.

- I privat sektor går flere og flere bedrifter bort fra en ytelsesbasert pensjonsordning, der pensjonsutbetalingen er livsvarig.

I en innskuddsbasert pensjonsordning skal kapitalen betales ut over et begrenset antall år, vanligvis ti år. Det innebærer at kvinner lever i flere år enn menn uten pensjon, sier han.

- I min alder tenker de færreste på pensjon Lena Winsnes Solem (33) synes det er for tidlig å bekymre seg for pensjon.- I min alder tenker nok de fleste på å kjøpe hus, de bekymrer seg ikke for pensjonen, sier hun. I øyeblikket er hun i mammaperm og koser seg med sønnen Edvard på snart fire måneder. Men når permisjonstida er over, skal hun tilbake i fulltidsjobben som markedskonsulent i Gyldendal forlag. —Jeg har jobbet fullt siden jeg var 23 og har ingen planer om å gå ned i stilling. Selv om jeg ikke tenker så mye på pensjon ennå, vet jeg jo at det lønner seg pensjonsmessig å jobbe fullt, sier hun. Mamma Bente Winsnes nærmer seg 62, men har ingen planer om å gå av med tidligpensjon. - Da jeg var på alder med datteren min, var det aldri snakk om pensjon. Det er først de siste åra avisene har begynt å skrive om dette, sier hun. I jobben som administrasjonssjef i forlaget Press har hun innskuddspensjon med en minsteordning på to prosent — og ingen AFP. Men hun har en god fripolise fra tidligere arbeidsgiver. - Uten AFP blir det ikke særlig fett, så jeg kommer til å utsette pensjoneringen. Jobben er uansett en viktig del av min identitet. Jeg har i tillegg en mann som gikk av med tidligpensjon uten AFP, sier hun.

Bekymrer seg mer

En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for Nordea, viser at nær fire av ti nordmenn mener de ikke har kontroll på egen pensjon. Kvinner har minst oversikt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn