Derfor bør du bruke kredittkort i utlandet

Men ikke i minibanken.

KREDITTKORT: Betaler du ved forfall er kredittkortet gunstig å bruke på ferien, men dropp uttak i minibanken. Foto: COLOURBOX.COM
KREDITTKORT: Betaler du ved forfall er kredittkortet gunstig å bruke på ferien, men dropp uttak i minibanken. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Antall inkassosaker stiger, og mange vet ikke hvilke regninger de bør prioritere først i bunkene av lån, avgifter og kredittkortgjeld.

Har du orden på økonomien og vet du klarer å betale regningene i tide, er det imidlertid mange fordeler ved å bruke kredittkort på reise i utlandet.

Det gjelder bare å vite i hvilke tilfeller du skal velge kredittkort og når du bør la være. I minibanken bør du nemlig holde deg til debetkort ved uttak av kontanter i utlandet.

Til bestilling av reise Når du bestiller flybillett og hotell, er det smart å velge kredittkort til betaling - av flere årsaker.

For det første får du automatisk inkludert en reiseforsikring, om du betaler minst halvparten av reisen med kredittkortet. Dobbeltsjekk at dette gjelder ditt kredittkort, og les gjennom forsikringsvilkårene.

Dessuten bør du være klar over at ikke alle kredittkortforsikringer er like gode som helårsforsikringer. I enkelte tilfeller kan likevel en kredittkortforskring gi bedre vilkår.

En annen viktig grunn til å betale flyreisen med kredittkortet, er at finansavtalelovens paragraf 54 b gir deg rett til å kreve pengene tilbake, om flyselskapet skulle gå konkurs og du ikke får reist.

Enkelte kredittkort gir dessuten tilgang til en rekke flyplass-lounger, som kan være gunstig ikke minst ved lang venting i forbindelse med mellomlandinger.

Og ikke nok med det - mange kredittkort gir også rabatter ved kjøp, blant annet av leiebil andre reiserelaterte produkter.

Ikke til minibankuttak Det er flere grunner til at man bør unngå uttak av kontanter med kredittkort i utenlandske minibanker.

Tar du ut kontanter i minibanken, vil renten løpe fra og med uttaksdato på de fleste kredittkortene, og ikke etter den rentefire perioden på 45-50 dager.

Felles for en rekke debet- og kredittkort er dessuten at man betaler høye uttaksgebyrer ved kontantuttak til banken. Dette kommer i tillegg til et valutapåslag på 1,75 prosent hos de fleste norske banker. Ved bruk av kredittkort må du i svært mange tilfeller også betale 1-1,5 prosent av beløpet du tar ut, i ekstra gebyr.

Til varekjøp i utlandet Betaler du for varekjøp med kredittkort, vil dette for de aller fleste kredittkort være gebyrfritt. Dessuten vil du ikke betale renter før etter den rentefrie perioden.

Grunnen til at det kan være lurt å betale for varer med kredittkort, er at du i tillegg til eventuelle rabatter kan få pengene tilbake av banken som har utstedt kortet, om du opplever feil eller mangler med produktet.

Også dette takket være Finansavtalelovens paragraf 54 b.

Merk også at du bør takke nei til å betale i norske kroner i butikken. I mange europeiske land kan du bli tilbudt dette, men siden butikken selv bestemmer vekslingskursen, kommer du som oftest dårligere ut enn ved betaling i lokal valuta.

Les mer:
Det koster å velge feil minibank

Her er høstens rimeligste reisemål

De tapper kontoen din på utrolig mange måter

UTENLANDSK MINIBANK: Her bør du holde deg til debetkort. Foto: TOM E. ØSTHUUS / Dagbladet.
UTENLANDSK MINIBANK: Her bør du holde deg til debetkort. Foto: TOM E. ØSTHUUS / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer