Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør du droppe kjøttdeigen

Fem grunner til å velge rene råvarer.

VELG RENT KJØTT: Spiser du bearbeidet kjøtt, får du ofte mye annet med på kjøpet.  Foto: Thinkstock
VELG RENT KJØTT: Spiser du bearbeidet kjøtt, får du ofte mye annet med på kjøpet. Foto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det føles kanskje enkelt å slippe et par pølser i gryta eller en hamburger i stekepanna. Og når fiskemiddagen skal serveres, blir det muligens færre protester fra barna hvis det står fiskeboller eller fiskekaker på menyen.

Der stopper nok imidlertid fordelene, for kroppen din har helt klart bedre av rene produkter enn bearbeidet mat. Metter bedre gjør det også.

- Kroppen har behov for en rekke essensielle næringsstoffer, altså stoffer den ikke klarer å lage selv. Disse næringsstoffene blir det din jobb å tilføre gjennom maten du spiser, og har du rene, næringsrike råvarer, er sjansen større for at du får i deg det du trenger. Med riktig fokus blir premien bedre livskvalitet og færre helseplager, sier overlege Berit Nordstrand.

Flere kalorier og mer fett - Bearbeidet mat kan aldri måle seg med rene filetstykker eller rent, oppmalt kjøtt. Det handler om konsentrasjonen av proteiner samt tilsetning av stivelse, fett og eventuelle tilsetningsstoffer for økt holdbarhet, smak, farge eller konsistens, sier Therese F. Mathisen.

Hun er ernæringsfysiolog i kvinnetrening.no og Thema Nutrition.

To grillpølser vil for eksempel gi tre ganger så mange kalorier som et stykke filet av svin eller kylling.

Dette kommer av fettinnholdet og at pølsene også inneholder noe stivelse.

Bra for muskler og forbrenning Det rene kjøttstykket vil derfor alltid være et bedre valg, og når alt kommer til alt, blir du antageligvis mye mettere enn du blir av de to grillpølsene også.

- Et rent kjøttstykke har dobbelt så mye protein i seg, sier Mathisen.

Dette er positivt fordi proteinene gir metthet, blodsukkerregulering, økt stoffskifte og er byggesteiner for det vevet som gir bedre forbrenning og kroppsfasthet i form av muskler. Proteiner er ekstra viktig for eldre.

- Husk også at det ofte er mye salt i bearbeidet mat. Dette er ikke heldig, da salt øker blodtrykket og belastningen på hjertet ditt. Matvarer rike på salt forbindes med risiko for høyt blodtrykk, sier hun.

Rene produkter er også bra hvis du vil spise deg til flatere mage.

Begrens kjøttmengden Bearbeidet kjøtt, som kjøttdeig, pølser og bacon, inneholder nemlig en del salt som konserveringsmiddel samt tilsetningsstoffer som påvirker smak, holdbarhet og utseende.

- Du tilfører derfor kroppen en rekke unyttige byggeklosser sammenliknet med rene kjøttvarer. Velger du kjøtt fra dyr som har vært på beite, for eksempel økologiske kjøttvarer og vilt, vil nok næringsverdien være aller best. Begrens heller mengden kjøtt per porsjon og øk mengden plantefor, så blir nok kiloprisen også fornuftig, sier overlege og forfatter av boka «Mat med mer» Berit Nordstrand.

Tøffe prosesser Det er imidlertid ikke bare kjøtt og fisk som bearbeides.

- Bearbeiding kan dreie seg om forsiktig behandling og videreforedling av rene råvarer. Det er snakk om alt fra prosesser med minimal bruk av kjemikalier til tøffe prosesser som både anvender høye temperaturer, kraftig trykk og sterke kjemikalier, sier Nordstrand.

Byggeklosser i mat som er dyrket i næringsrik jord, slik som vitaminer og fettsyrer, kan ødelegges under bearbeiding.

Vitamininnholdet reduseres og fettsyrer oksiderer på veien mot et produkt som stadig oppnår lengre holdbarhet.

- Videre tilsettes gjerne en rekke kjemikalier for å gi enda lengre levetid i hyllene, og alt dette går ut over næringsverdien til produktet. Antallet nyttige byggeklosser til kroppen per kalori reduseres, sier hun.

Fisk like ille Pølse og kjøttdeig er jo én sak, men fiskeboller og fiskepudding er vel en annen? For fisk er vel bra uansett, er det ikke?

- Fiskeprodukter er ikke alltid bedre enn kjøttprodukter. Uansett opphav bør produktet bestå av mest mulig av selve råvaren. Heter det kjøttboller, bør minst 50 prosent av varen være kjøtt, og dette gjelder også for fiskeboller, sier Mathisen.

Hennes erfaring er at fiskeboller generelt ligger på maks 50 prosent fisk, og dette mener ernæringsfysiologen er for dårlig. Bedre stelt er det ikke nødvendigvis når det gjelder fiskekakene.

- Fiskekaker har gjerne samme lave nivå av fisk. Ofte inneholder de så lite som 30 prosent fisk, men det finnes også gode alternativer med opp mot 70-80 prosent fisk, sier hun. Når du vurderer kjøtt- og fiskevarer, bør du altså sjekke hvilket produkt som har mest mulig av selve råvaren i seg.

Det å spise mye fisk har flere fordeler. Fiskeproteinet hjelper deg for eksempel ned i vekt.

Kvern kjøttet selv - Forringelsen av næringsverdien kommer an på hvor tøffe prosessene er. Se derfor etter korte innholdsfortegnelser og mariner selv for å ivareta næringsverdien best mulig, sier Nordstrand.

Står det for eksempel taco eller lasagne på menyen, er det likevel ikke noe i veien for å velge kvernet kjøtt. Sørg bare for at kjøttet som kvernes er så rent som mulig.

LITE FISK: Mange fiskekaker inneholder mindre enn 50 prosent fisk. Foto: Thinkstock
LITE FISK: Mange fiskekaker inneholder mindre enn 50 prosent fisk. Foto: Thinkstock Vis mer

Dette kan du gjøre selv, eller du kan be slakteren eller de som jobber i ferskvaredisken, om å kverne et bestemt stykke kjøtt for deg.

- Man kan også bruke kjøtt av ulike slag - både husdyr og vilt. Spe gjerne ut med belgfrukt for ytterligere økt næringsverdi og begrens mengden rødt kjøtt per person til fornuftige mengder. Forsøk også gjerne noen vegetarvarianter hvor belgfrukt og frø kan erstatte kjøttet, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt
12 slankespørsmål du ikke tør å stille
Ned i vekt med smart lavkarbo
Denne kjøttdeigen smaker best
Her er den sunneste kjøttdeigen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!