Derfor bør du droppe sovepiller

Dobbeltrisiko for trafikkulykker, umotiverte nabobesøk og sex i søvne kan være konsekvensene.

VÆR FORSIKTIG! Har du tatt sovepiller kvelden før, bør du passe på å være ordentlig våken før du setter deg bak rattet. Hvis ikke, har du nedsatt reaksjonsevne og kan bli like farlig i trafikken som en promillekjører. Det blir du også dersom du har sovet alt for lite. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VÆR FORSIKTIG! Har du tatt sovepiller kvelden før, bør du passe på å være ordentlig våken før du setter deg bak rattet. Hvis ikke, har du nedsatt reaksjonsevne og kan bli like farlig i trafikken som en promillekjører. Det blir du også dersom du har sovet alt for lite. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

||| Første halvår i år er 4161 personer bøtelagt for kjøring i beruset tilstand. Er du en av de nærmere 500 000 nordmennene som tar sovemedisin før du legger deg, kan du uten å vite det bli en del av statistikken.

En undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet i 2008 viste at personer som tar sovemedisin har dobbelt så stor risiko for å havne i en trafikkulykke, som dem som ikke hadde tatt sovemedisin.

Sovemidlet zopiklon (Imovane) var det det legemiddelet som forekom oftest hos bilistene som ble undersøkt.

Dette på tross av at nyere sovemedisin har kortere halveringstid enn eldre produkter.

- Halveringstid er definert som den tiden det tar før mengden legemiddel i blodet er halvert, forklarer seniorrådgiver i legemiddelepidemiologisk avdeling ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Solveig Sakshaug.

Totalt tar det fem halveringstider å skille ut legemidler.

30 timer i kroppen Stilnoc og Imovane er to populære sovemidler i Norge, der Imovane er det klart mest brukte med 56 millioner av de totalt 78,5 millioner døgndosene sovemedisin som ble omsatt i 2009. Det høres mye ut, men en nordisk rapport fastslår at både islendinger, svensker og dansker forbruker mer enn oss.

VANSKELIG Å STÅ OPP: "Dagen derpå" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VANSKELIG Å STÅ OPP: "Dagen derpå" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Felleskatalogen viser at Stilnoc og Imovane har en halveringstid på henholdsvis 0,8 - 4 timer og 4 - 6 timer.

Imovane kan altså, i forhold til disse opplysningene, bli i kroppen i opptil 30 timer etter inntak.

- Det betyr ikke at Imovane har så lang virketid, sier Sakshaug. Effekten vil være avhengig av dosen som gis og doseringsintervall, men generelt kan lang halveringstid bidra til at effekten av legemidlet blir lengre.

I pakningsvedlegget til Stilnoc står det at du bør vente 7 - 8 timer før du kjører bil. For Imovane står ingen anbefaling, men all fornuft tilsier at du bør vente tilsvarende lenge før du kjører bil, dersom du har spist en Imovane-tablett kvelden før.

Sliter du med søvnen? Ta søvntest her

Ikke kjør bil Dagen etter du har tatt sovepille har kroppen en slags hangover .

- Mange tabletter har lang halveringstid, noe som betyr at effekten av sovemidlet kan sitte i også neste dag. Derfor er det viktig å være forsiktig med bilkjøring. Ikke kjør hvis du føler deg søvnig, sier Bjørn Bjorvatn, allmenlege ved nasjonalt senter for søvnsykdommer på Haukeland Universitetssykehus og forfatter av boken Bedre søvn.

- Mange kan kjøre bil selv om de har tatt tablett kvelden før. Og husk, det er jo ikke bra å ha sovet elendig heller, og bilkjøring er ikke lov hvis man er søvnig, uavhengig av om man har tatt tabletter eller ikke.

Men søvnen du får av sovetabletter tilsvarer ikke vanlig søvn.

Dårligere søvnkvalitet - Sovetabletter fører til søvn, i alle fall ved kortvarig bruk. Men ikke det vi kaller normal søvn, forklarer Bjorvatn.

- Fordelingen av søvnstadier kan variere fra det normale. Dette er avhengig av hvilket preparat som brukes, men generelt kan man gjerne si at sovetbletter gir økt lett søvn, mens mengden av den dype søvnen ikke øker eller reduseres. Noen preparater reduserer drømmeaktivitet, andre ikke.

Bjorvatn mener det er mange grunner til at vi nordmenn sliter med å få sove.

- Sykdommer som depresjoner og psykiske lidelser kan føre til søvnmangel, men vi ser også også selvpåført søvnmangel - og det er kanskje vanligst. Altså, personer som velger vekk søvn, for å få nok tid til TV, internett, fest og annet. Det fører til økt søvnighet og økt risiko for uhell og skader, som for eksempel å sovne bak rattet.

Søvnkjøring Det mest solgte sovemiddelet i Norge, Zopiklon (Imovane), fikk i 2007 negativ omtale for ekstreme bivirkninger.

- I Sverige har flere titalls personer rapportert om at de har gått i søvne. Men det finnes også tilfeller der medisinen utløser psykologiske effekter, sa Gunilla Sjölin-Forsberg ved svenske Läkemedelsverket, til Aftonbladet.

Andre type bivirkninger som er blitt rapportert, er ifølge Aftonbladet sliping av kniver, møbelflytting og bilkjøring i søvne. En mann som tok sovepiller i kombinasjon med vin, skal ha banket på hos naboene, for å prate om sofaer, skriver vg.no.

Hadde sex i søvne Det aktive virkestoffet i Imovane, zopiklon, tilhører de såkalte z-hypnotika, som for en stor del har erstattet benzodiazepinholdige sovemidler. Z-hypnotika finnes også i Stilnox, et på verdensbasis meget pupulært sovemiddel. Stilnox tilsvarer Stilnoc og Zolpidem i Norge. På verdensbasis er det rapportert om bisarre bivirkninger som sex i søvne, bilkjøring og spising, i forbindelse med sovemidlene, skriver Din Side.

Dersom du mener du har så store problemer med søvn at du mener trenger sovemedisin, kan det være lurt å lage en søvndagbok og ta den med seg til konsultasjonen hos fastlegen. Da blir det lettere for legen din å vurdere situasjonen.

FAKTA OM SOVETABLETTER:

Fører ikke til normal søvn Er vanedannende. Ved regelmessig bruk kan du bli avhengig, og de fleste vil oppleve at de etter hvert må øke dosen for å få effekt. Kan gjøre deg sløv dagen etter og du kan bli ute av stand til å kjøre bil. Kan gjøre det vanskeligere å få tilbake normal søvn. Hvis du bruker sovemedisin og har lyst til å slutte, så gjør det i samarbeid med legen din. Slutter du brått, kan du få søvnproblemer. Pass på at det går minst 7 - 8 timer fra du har tatt sovemedisin til du kjører bil eller håndterer maskiner som krever presisjonsarbeide. Kilder: Hjemmet , Felleskatalogen

Sløve dagen derpå En av de vanligste bivirkningene av sovemedisiner er en følelse av søvninghet dagen etter. Det kan derfor lønne seg å bruke tid på å lære seg å sove ved å bruke riktige teknikker. Resultatet kan også bli mer varig dersom du justerer døgnrytmen over tid, enn om du går på en kur med sovetabletter.

"Uansett om du har kommet deg sent i seng og uansett om du har hatt vanskelig for å sove og våkner med stor medlidenhet med deg selv, skal du stå opp til samme tid hver morgen. Du skal nok klare deg gjennom dagen, og om kvelden er du passelig søvnig. Hvis du holder rytmen i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg, så du blir søvnig og våken til de riktige tidene", skriver Bjorvatn på NettDoktor (se flere råd i faktarammen til høyre).

VANSKELIG Å STÅ OPP: "Dagen derpå" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VANSKELIG Å STÅ OPP: "Dagen derpå" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Han mener det ikke er så farlig om du sover fire eller åtte timer i døgnet.

- Det er kun snakk om søvnløshet og søvnvansker hvis du påvirkes i det daglige av mangelen på søvn. Hvis du fungerer fint om dagen er det likegyldig om du sover få eller mange timer om natten. Organismen din sier selv fra og innretter seg sånn at den får tilstrekkelig med søvn, sier Bjorvatn.

Les også:
Den ultimate søvnguiden

Slik takler du sinne

Spiste makrell i tomat - gikk ned 62 kilo

Søvn forebygger mot forkjølelse

Slik tiner og fryser du kjøtt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SØVNKJØRING: Å kjøre bil midt på natten i søvne, er en av de innrapporterte bivirkningene av sovemedisiner. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SØVNKJØRING: Å kjøre bil midt på natten i søvne, er en av de innrapporterte bivirkningene av sovemedisiner. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer