DOBBELT SÅ MANGE BRANNER: I desember måned brenner dobbelt så mange boliger enn ellers i året, som følge av økt uaksomhet, matlaging og levende lys. Foto: Colourbox
DOBBELT SÅ MANGE BRANNER: I desember måned brenner dobbelt så mange boliger enn ellers i året, som følge av økt uaksomhet, matlaging og levende lys. Foto: ColourboxVis mer

Derfor bør du ha brannøvelse med barna før jul

Desember er en verstingmåned for boligbranner i Norge og brannøvelser med barna redder liv.

Desember er en måned med mye hygge, god mat og familie. Men det er også en høyrisikomåned når det kommer til boligbranner, noe du med svært enkle grep kan unngå, slik at det det ikke rammer deg og din familie.

Brannøvelse med barna er et av disse tiltakene som betyr mye dersom ulykken skulle inntreffe. Også her er det visse forholdsregler.

- Det aller viktigste du må huske på er ikke å skremme barna. Man vil skape bevissthet, ikke frykt, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Ikke skap frykt Han mener det beste er å gjøre øvelsen til en lek hvor hele familien er delaktig.

- Sammen finner dere de beste rømningsveiene i huset, for så å sette røykvarsleren på og gå ut. Gjør barna kjent med lyden av en røykvarsler, slik at de vet hva de skal gjøre om den går av, sier Kalheim.

Pulverapparatene trenger ikke barna å få opplæring i, og det finnes det en god grunn til.

Barna skal ikke slukke brann - Barn skal ikke få ansvaret for å slukke en brann. I tillegg er apparatene veldig tunge, og er vanskelig å håndtere. Det viktigste er at barna kommer seg ut av huset, forteller Kalheim.

Og han påpeker at dersom familien har en brannstige er det så klart ikke forsvarlig å la barna øve seg på å gå ned den, men kanskje far eller mor i huset kan vise barna hvordan det skal gjøres. Man bør også understreke for barna at man aldri skal gjemme seg når varslerne hyler, for mange barn, spesielt for de yngste kan dette virke som en god løsning i en krisesituasjon.

Færre omkommende så langt i år Så langt i år er dødsbrannstatistikken lav i forhold til gjennomsnittet på 64 dødsfall, med 42 hittil i år. Dersom dette tallet ikke øker med mer enn ti personer innen årets slutt blir dette det beste tallet siden 1983 opplyser Norsk brannvernforening. Kalheim har ingen sikre svar på hvorfor, men mener å tro at vi har blitt mer bevisste når det gjelder sikkerhet.

- I år hadde vi over 500 000 deltakere på nasjonal brannøvelse, og i tillegg til bedrifter var det også veldig mange familier som deltok. Det er utrolig gledelig, sier Kalheim.

Og selv om over nitti prosent av norske husstander har røykvarsler, er det fremdeles over 500 000 som ikke har en fungerende installert i hjemmet.

- Dette er en av de største årsakene til dødsbrannene. Uten varsler våkner ikke folk i huset dersom brannen skulle oppstå på natten. De aller fleste glemmer å bytte batteri, og det kjennes så bortkastet når det koster 40 kroner for en ny pakke, sier Kalheim.

Alkohol er en faktor Inntaket av alkohol går også hånd i hånd med antall branner i desembermåned, og direktøren oppfordrer til måtehold i juletiden.

- Problemet med store mengde alkohol er at ingen tar ansvar. Man har lett for å glemme stearinlysene før leggetid, kokeplater som ikke blir skrudd av, eller de siste glørne i peisen, og da er da uhellet kan skje, sier han.

Sikkerhetskrav for bolig Myndighetene har som krav at hver bolig skal ha minst én røykvarsler som kan høres fra soverommene. I tillegg skal man ha slukkeutstyr, som enten kan være et pulverapparat på 6 kg, en husbrannslange eller et 9-liters skum- eller vannapparat. Selv om du bare er pålagt å ha én røykvarsler, anbefales det å installere røykvarslere i alle rom, og seriekoble dem

Barna de beste ambassadører I følge direktøren for Norsk brannvernforening er det barna som er deres aller beste ambassadører.

- Jeg fikk en gang et brev fra en bestefar som hadde opplevd at hans eget barnebarn ikke ville sove over fordi røykvarsleren ikke virket. Det er slike ting som er effektivt, sier han og humrer.

Alle barn får nemlig brannopplæring helt fra barnehagealder og Kalheims erfaring tilsier at det er utrolig effektivt.

- Når barna setter krav til foreldre om sikkerheten da tar de affære, sier han.

Grundig opplæring Det er undervisningsinspektør ved Tåsen skole, Heidi Høyem helt enig i.

- Ja, barna er flinke til å bringe kunnskapen videre, det ser jeg også selv med min datter, forteller hun.

Brannsikkerhet er viktig på Tåsen skole, og alt personell får også en skikkelig opplæring av faglærte hvert eneste år. Da får de besøk av brannmenn som gir en grundig innføring i alt som har med brannsikkerhet på skolen å gjøre.

- Da øker også vår bevissthet og vi blir også flinkere til å passe på hjemme, avslutter Høyem.

Sjekkliste for egenkontroll: • Hver dag før du legger deg: •Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av • Slå av TV-en med av-knappen der slik finnes, ikke bare med fjernkontrollen • Sjekk at levende lys er slokket • Sjekk at ingen ovner er tildekket
Hver måned: • Test røykvarsleren med røyk eller ved å bruke testknappen • Test jordfeilbryter i sikringsskapet
Hvert kvartal: • Sjekk at nåla i trykkmåleren på brannslokkeapparatet peker på det grønne feltet • Vend pulverapparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg • Sjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungererRengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett   Hvert halvår: • Gjennomfør brannøvelse for hele familien • Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet • Stram til skrusikringene i sikringsskapet
Hvert år: • Bytt batteri i røykvarsleren • Se etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper og lignende
Les også:

Du kan sitte på en brannfelle
Dette gjør du hvis barnet forbrenner seg
Hvor mye drikker du med barna dine?

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.