Derfor bør du hakke opp hvitløken

Den har mange fordeler du ikke vil gå glipp av.

HAKK OPP HVITLØKEN: Du får mer viktige næringsstoffer ved å hakke opp hvitløken ekstra godt.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
HAKK OPP HVITLØKEN: Du får mer viktige næringsstoffer ved å hakke opp hvitløken ekstra godt. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorda, og i mange kjøkken er den en av de viktigste smakssetterne.

Med sin milde, søte, aromatiske smak er det ikke rart den har blitt en av favorittingrediensene i de norske hjem.

Hvitløk kan, som du helt sikkert har erfart, brukes i de aller fleste retter.

Men visste du at måten du tilbereder den på, kan påvirke helsefordelene du får av løken?

Mange helsegunstige fordeler De aller fleste oppskrifter krever at hvitløken hakkes før den tilsettes i maten. Og det er her mange av oss gjør feil og stopper når løken er grovhakket.

Ifølge Cookinglight.com fører dette til at du mister mange av løkens helsefordeler.

Hvitløk kan blant annet senke blodtrykket, motvirke blodpropp og drepe bakterier.

Tidligere har KK.no skrevet at den lille løken også kan forebygge forkjølelse. En studie har tidligere vist at det å spise hvitløk hver dag kan halvere faren for å bli forkjølet.

Og skulle en hvitløksspiser likevel gå ned for telling med feber og sår hals, er det sannsynlig at hvitløken gjør sykdomsforløpet både kortere og lettere.

Så her er det med andre ord mange fordeler du ikke vil gå glipp av.

Ikke grovhakk Hvitløk inneholder enzymet alliinase. Når løken hakkes, knuses, eller presses, sørger dette enzymet for dannelsen av et svovelholdig stoff kalt allicin.

Det er dette stoffet som gjør at den sterke lukten og smaken framtrer. I tillegg er det også dette stoffet som gjør hvitløken helsebringende.  

Finhakker du hvitløken skikkelig, vil du altså få maks utbytte av dens fordeler som er gunstig for helsa di.

Varmeømfintlig Enzymet alliinase tåler ikke høye temperaturer særlig godt. Slenger du den finhakkede hvitløken rett i den varme panna etter du har kuttet den, vil ikke dannelsen av allicin skje.

Og da blir den helsegunstige effekten av hvitløken kraftig redusert.

Det du bør gjøre når du har kuttet hvitløken, er å la den få ligge på skjærefjøla i omtrent et kvarter.

Da settes allicinprosessen i gang, og du er sikret et sunnere måltid.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Hvitløken som ikke gir deg dårlig ånde
Derfor er hvitløk så bra
Derfor bør du spise mer løk
Derfor bør du spise rå hvitløk

NÆRINGSRIKT:  Hvitløk er proppfull av viktige næringsstoffer som er bra for helsa di. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
NÆRINGSRIKT: Hvitløk er proppfull av viktige næringsstoffer som er bra for helsa di. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet Vis mer