Derfor bør du kjøpe en brukt Mondeo

Var en av de aller beste familiebilene på markedet.

LIGGER BRA PÅ VEIEN: Ford Mondeo er praktisk, men også av de mest velkjørende familiebilene på bruktmarkedet.  FOTO: Terje Bjørnsen
LIGGER BRA PÅ VEIEN: Ford Mondeo er praktisk, men også av de mest velkjørende familiebilene på bruktmarkedet. FOTO: Terje BjørnsenVis mer

God teknisk kvalitet gjør at den også holder den posisjonen som brukt.

Da den nye Mondeo-versjonen kom på markedet i 2000, var bilekspertene spent på om den kunne innfri de høye forventningene som var skapt av lillebror Focus. Det kunne Mondeo, og vel så det.

Først og fremst gjorde Ford store ting på chassisfronten. Mondeo hører med til de ypperste familiebilene fra denne perioden når det gjelder veigrep og presisjon. Den kjører bedre enn VW Passat fra samme periode.

DASHBORDET: Også innvendig er en brukt Ford Mondeo av de bedre i denne klassen. FOTO: Terje Bjørnsen
DASHBORDET: Også innvendig er en brukt Ford Mondeo av de bedre i denne klassen. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

Samtidig har Ford klart å lage en bil som oppfører seg trygt og har en behagelig fjæring. Det hører med til de vanskeligste kompromissene en utviklingsavdeling kan få til.

Dessuten hadde Ford lært av egne og andres feil når det gjelder teknisk og opplevd kvalitet. I Mondeo har man klart å kombinere de to. Bak kulissene virker Mondeo godt skrudd sammen, samtidig som materialer og interiørdesign tiltaler de aller fleste.

Vanligst med diesel Også på motor/girkasse-fronten Ford utviklet seg mye med denne Mondeo-versjonen. Begge basismotorene med bensin, 1,8-litere med 110 og 125 hk gjør en god jobb. I 2001 kjørte Vi Menn Bil en langtest av Ford Mondeo 1,8.

I dagens dieselklima er det de to to-liters TDCi-motorene på 115 og 130 hk som høster lovord. To turbodieseler som var moderne mens denne modellen var på markedet, men henger litt etter dagens beste motorer. I 2002 laget Vi Menn Bil en testsamling av de viktigste Mondeo-versjonene.

Sammenlignet med for eksempel VWs samtidige pumpedyse-dieseler er de imidlertid like sparsomme og går penere. Bilen finnes også på markedet med to-liters bensinmotor, 2,2-liters diesel og noen ganske få V6 bensin. Særlig den 155 hk sterke 2,2-liters dieselmotoren er verdt å spore opp hvis du er på jakt etter en sprek og sparsom Mondeo.

Sjekk eldre dieselmotorer De store typefeilene har man ikke sett hos Ford Mondeo av årgang 2001-2007. Det er meldt om noen elektriske problemer, i tillegg bør man sjekke at stag og armer i hjulopphenget er i orden.

I Dekras bruktbilrapport ligger denne versjonen av Mondeo omtrent på gjennomsnittnivå med andre familiebiler. Av biler med 100-150 000 km går drøyt 60 prosent av bilene gjennom kontrollen uten anmerkninger. Det er noe svakere enn Toyota Avensis fra samme periode, som er en av de mest pålitelige bruktbilene.

På motorfronten er det ikke registrert problemer av større karakter, med unntak av rapporter om noen problemer på de første årsmodellene med diesel. Det skal først og fremst dreie seg om clutch og svinghjul, samt innsprøytning. Dermed blir ting som bilens historikk, servicehistorikk og generelle tilstand viktige å ta i betraktning.

De første Mondeo-årgangene hadde problemer med rust i dører, noe Ford som regel skiftet uten kostnad for eier. Det er verdt å sjekke om «din» bil har vært gjennom en slik servicemelding.

Billig med eldre bensinmotor Stasjonsvognutgaven er den vanligste, mest attraktive og derfor dyreste versjonen.

Ca. 70 prosent av brukte Mondeo er stasjonsvogn, mens sedan og fem-dørs kombi deler resten av markedet seg i mellom.

Totalt sett er ca. 60 prosent av bilene diesel, men det er verdt å merke seg at andelen bensin er størst i perioden 2001-2003 med en andel på ca. 60 prosent, mens det i perioden 2004-2007 er mest diesel med en andel på ca. 80 prosent.

HER SITTER DU GODT: En brukt Ford Mondeo har sittekomfort som kan konkurrere med nye biler. FOTO: Terje Bjørnsen
HER SITTER DU GODT: En brukt Ford Mondeo har sittekomfort som kan konkurrere med nye biler. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

Det er litt overlapping av ny og gammel versjon Mondeo for årsmodell 2007, siden den Mondeo-versjonen vi omtaler her først ble erstattet våren 2007.

Les mer:
Langtest: Ford Mondeo 2001
Test: Ford Mondeo 2002
Test: Ford Mondeo 2005
Bruktbilguide: VW Passat 2001-2005
Bruktbilguide: Toyota Avensis 2003-2008
Test: Den helt nye Ford Mondeo 2011

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STASJONSVOGNA ER MEST VANLIG: Ford Mondeo stasjonsvogn er den vanligste bruktbilen i Mondeo-utvalget. FOTO: Terje Bjørnsen
STASJONSVOGNA ER MEST VANLIG: Ford Mondeo stasjonsvogn er den vanligste bruktbilen i Mondeo-utvalget. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer