ØNSKER Å ENDRE GAMLE BESKJÆRINGSVANER: Morten Bragdø ved Randesund Planteskole mener hageeiere bør endre praksis. FOTO: Randesund planteskole
ØNSKER Å ENDRE GAMLE BESKJÆRINGSVANER: Morten Bragdø ved Randesund Planteskole mener hageeiere bør endre praksis. FOTO: Randesund planteskoleVis mer

Derfor bør du klippe hagen som Morten

Ikke gjør som proffene, stol på plantemannen.

Leter du etter instruksjoner for når du skal beskjære frukttrærne, forteller hagebøkene deg stort sett det samme: Beskjæring skal utføres på senvinteren eller sensommeren. Men mye tyder på at tiden er moden for å ta til seg ny viten på området. Gartner og selvtitulert plantemann Morten Bragdø fra Randesund planteskole mener vi må forkaste den gamle kunnskapen, og heller begynne å beskjære frukttrærne om sommeren i stedet.

- Nordmenn må glemme alt de har lært tidligere om beskjæringstidspunkt. Busker og trær bør beskjæres i sommerhalvåret, ikke i februar og mars. Det er kjedelig å ha tatt feil, men det viktigste er at dette er best for plantene.

Dette er godt nytt for deg som ennå ikke har somlet deg til å trimme trærne i år. Du anbefales nå å drøye det enda noen måneder - til etter blomstringen.

- All beskjæring påfører treet sårflater. Hvis du beskjærer i selve vekstsesongen leger såret seg selv innen kort tid, og dermed kommer det betydelig færre skadelige sopper og andre patogener inn i såret. Ved å beskjære om sommeren får du bedre frukt, friskere trær og du unngår sykdommer på plantene, mener Bragdø.

- Hvordan har det seg at man har gjort feil i så mange år?

- Jeg tror det skyldes at man har tatt hensyn til sine egne behov, ikke til plantens. På senvinteren var det ikke så mye annet å gjøre, og da kunne det passe godt få beskjæringen unnagjort. Men det er jo slett ikke slik at det får katastrofale følger om man følger de gamle rådene.

- Når er det aller beste tidspunktet for beskjæring?

- Juni, etter blomstring, og når du ser fruktemnene. Da kan du ta vekk de grenene som skygger for frukten og samtidig tynne frukten. Slik blir også frukten best.

- Hvorfor kommer denne kunnskapen først nå?

- Profesjonelle fruktdyrkere sitter egentlig inne med denne kunnskapen. Men de har et annet forhold til trær enn hageiere bør ha. Fruktdyrkerne har et utnyttelsesperspektiv. For dem er det viktigst å drive frem mye frukt, ikke å skape vakre trær. De vurderer hele tiden risikoen opp mot arbeidskostnad og kan, om noe skulle bli smittet, ty til en ekstra omgang med giftsprøyting. Da er det ikke så farlig om man beskjærer på senvinteren, sier Bragdø.

- Hva med de etablerte rådene om å beskjære stenfrukt som plomme og morell etter høsting?

- De gjelder fremdeles.Men dette gjelder de områdene av landet hvor som disse modnes tidlig nok til at det kan skje før midten av september her hos oss, og enda tidligere i kjøligere strøk. Da er de seneste plommene mange steder for sene til at det kan dannes sårvev etter høsting. Det jeg vil poengtere er at selv for steinfrukten er det viktig at man også tynner i juni. Og utover sommeren gjelder det for alle at man tar bort bladet og små grener som skygger for frukten, sier Bragdø til Klikk Bolig.

- Viktig å ta til seg ny kunnskap Gartnere Klikk Bolig har vært i kontakt med synes Bragdøs råd om sommerbeskjæring lyder fornuftig. Gartner Per Kristiansen i BoGrønt Rom Hagemijø har selv pleid å anbefale å beskjære enten senvinters eller på sensommeren. Men han har ingen innsigelser til de nye rådene.

TYNN GRENENE OM SOMMEREN: Juni er et godt tidspunkt å tynne grener og slippe mer lys inn til frukten. FOTO: Crestock
TYNN GRENENE OM SOMMEREN: Juni er et godt tidspunkt å tynne grener og slippe mer lys inn til frukten. FOTO: Crestock Vis mer

- Dette er gode råd. Det er mange fordeler med å beskjære om sommeren. Da unngår man jo også alle piskene, altså nye skuddene som peker rett oppover og som kommer rundt snittene. Rådene om høst- og vårbeskjæring henger igjen fra gammel skole. Det er viktig å ta til seg ny kunnskap, men det er ikke riktig å si at vi har gjort feil. Disse rådene bør være supplerende. Derfor er anbefalingen om å beskjære om sommeren godt nytt for hageeiere.

- Når bør man definitivt la beskjæringssaksen ligge?

- Ikke beskjær før blomstring, i perioden da sevjen siger opp i treet. Da vil treet blø, og det kan være skadelig. Problemet er gjerne at folk kommer for sent i gang. Rekker man ikke å beskjære før sevja stiger, er det bedre å vente til etter blomstringen, sier Kristiansen til Klikk Bolig.

Støttes av forsker Også seniorforsker i Bioforsk, Mekjell Meland, støtter rådene om å beskjære om sommeren. Meland bekrefter at rådene om sommerbeskjæring er velkjent i fruktdyrkingsbransjen. Rådene blir imidlertid sjelden praktisert.

- Det er ikke praktisk gjennomførbart for en fruktdyrker. Sommermånedene er hektiske, så det er mer effektivt for profesjonelle å utføre beskjæringen på senvinteren. For en hobbydyrker eller hageeier er sommeren et bra tidspunkt.

Meland er imidlertid ikke enig at man skal glemme det man tidligere har lært om beskjæringstidspunkt.

- I utgangspunktet kan man beskjære hele året, til og med flere ganger i løpet av samme år. Det viktige er at treet får tid til å lege sårene.

Fruktforskeren mener man heller skal se på været enn på kalenderen før man beveger seg ut i hagen med beskjæringssaksen.

- Unngå å beskjære når det er rått vær. Da øker risikoen for at såret blir infisert. Vent til det blir tørrere i været. Da blir ikke sårflaten fuktig, og da vil faren for infeksjoner bli mindre, sier Meland.

Les også:
Quiz: har du grønne fingre?
Ti inspirerende terrasser
Ti tips til en vakker hage
Test av is på pinne - denne liker barna best

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

GAMMEL PRAKSIS: Etablerte råd går ut på beskjære epletrær på senvinteren. FOTO: Niklas Hart
GAMMEL PRAKSIS: Etablerte råd går ut på beskjære epletrær på senvinteren. FOTO: Niklas Hart Vis mer