Derfor bør du prate med naboen før boligkjøpet

Spesielt hvis du har planer om å flytte til Nordstrand.

TA EN PRAT: Venner velger du, men naboer får du med på boligkjøpet. Derfor kan det være lurt å ta en prat med de potensielle nye naboene dine før du bestemmer deg for for å kjøpe boligen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX.COM
TA EN PRAT: Venner velger du, men naboer får du med på boligkjøpet. Derfor kan det være lurt å ta en prat med de potensielle nye naboene dine før du bestemmer deg for for å kjøpe boligen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX.COMVis mer

Selv om huset og tomten virker tilsynelatende perfekt, kan forholdet til omgivelsene fort bli noe helt annet.

Å prate med naboen kan være en god investering fordi detaljer naboene kommer med om nabolag og omgivelser, kan være vanskelig å få andre steder. Dette kan være vesentlige fakta som kan være med å avgjøre om du vil kjøpe eller ikke.

Sett opp punkter Etter mange år i bransjen har direktør i Postbanken Eiendom, Terje Buraas, gjort seg opp en del tanker om dette.

- Jeg vil råde deg til å sette opp noen punkter; Hva er viktig for deg og din familie? Dette kan for eksempel være:

• Avstand til en eller annen fritidsaktivitet • Dyreliv og fauna. Hvis en av barna er hyperallergisk mot f eks bjørk - er det mye bjørk i nærmiljøet • Støy fra utesteder på natten • En i familien jobber skift - hva med støy på dagtid? • Hvordan er den sosiale konteksten i nabolaget. Renner man ned dørene til hverandre, er man på hils?
- Et annet kontrollspørsmål kan være: Hva er grunnen til at du og din familie velger å bo her, forteller Buraas.

Advokat Carl Bjurstrøm fra BoligAdvokat.no har også en rekke råd om hva du bør spørre dine potensielle nye naboer om:

Enebolig • Vet naboen hvor grensen for eiendommene går? • Hvordan er forholdet mellom naboen og selger? Har de et godt forhold? • Hvordan er forholdet mellom de ulike naboene i nabolaget? - Noen nabolag er mer kranglete enn andre. Dette gjelder særlig nabolag hvor det er bygget mange nye boliger de siste årene, samt nabolag hvor boligene ligger høyt i pris. Eksempler på slike nabolag er Nordstrand og Holmenkollen, forteller Bjurstrøm til Bonytt.no

Det er alltid en grunn til at folk selger boligen sin, og planlagt - og kanskje uønsket - utbygging i nabolaget kan være en av dem.

- Det er kjedelig å kjøpe en ny bolig, og så få et nybygg på tomten foran seg som sperrer all utsikt, eller forandrer nabolagets preg vesentlig, forklarer advokaten.

Du bør også undersøke hvordan det er med parkering i nabolaget. Dette gjelder særlig hvis du ikke har egen garasje/oppkjørsel hvor du kan parkere. Godtar naboene at du parkerer på veien utenfor tomten?

- Hva om man har behov for å parkere en henger på veien utenfor boligen over lengre tid - er dette noe naboene kommer til å ha et problem med? Hvor kan gjestene dine parkere når du skal ha selskap?

Relevante lover er naboloven og grannegjerdeloven.

Borettslag/sameie I borettslag og sameier er det flere ting å legge til listen.

- Holder man for eksempel årlige dugnader, eller har man leid inn noen som står for vedlikehold av fellesarealer?, spør Bjurstrøm.

Det generelle vedlikeholdet kan også være mangelfullt.

- Eksempler på dette kan være at man skal oppgradere det elektriske anlegget eller gjøre større reparasjoner på utvendige flater, forteller Bjustrøm.

• Det er særlig viktig å undersøke om driften av borettslaget/sameiet fungerer tilfredsstillende • Er det mye krangling innad i borettslaget/sameiet? •Hvordan fungerer styret? • Hvordan fungerer vedlikeholdet i borettslaget/sameiet? • Står borettslaget/sameiet foran store utbedringer eller oppgraderinger som kommer til å koste mye penger? Borettslag reguleres av burettslagslova. Seksjonerte sameier reguleres av eierseksjonsloven.

Tomannsbolig I Norge har vi mange tomannsboliger, men dette er en ordning som kan føre til store konflikter.

- Vi kjenner til at det er mye krangling mellom eiere av både tomannsboliger og firemannsboliger. Et eksempel kan være en firemannsbolig hvor tre av fire eiere ønsker å fjerne et svært tre som står på tomten for å få mer sollys i hagen, mens den siste eieren ønsker å beholde treet da det sperrer for innsyn i hans leilighet, forteller Bjurstrøm.

Problemet med to- og firemannsboliger er at de ofte er seksjonerte, men ikke alle reglene i eierseksjonsloven gjelder for slike forhold.

- Nettopp derfor kan en slik form for eierskap være juridisk vanskelig. Man blir nesten som en stor familie, hvor man rett og slett må forsøke å komme til enighet i de beslutningene som må tas. Hva gjør man hvis den ene plutselig ønsker å male huset i en annen farge? Eller gjøre andre vesentlige endringer på husets fasade, spør advokaten.

- Her vil det være særlig viktig at man snakker sammen, og har en åpen dialog om de konfliktene man kan møte på veien.

Videre påpeker Bjurstrøm viktigheten av å hilse på naboen før du kjøper tomannsbolig.

Noen av reglene i eierseksjonsloven vil gjelde for to- og firemannsboliger.

Taktikken går begge veier Terje Buraas opplyser at også naboene selv kan være taktiske.

- Jeg har opplevd at en nabo som ikke likte barn, så at det var en stor barnefamilie på visning, og ønsket å forhindre at de kjøpte boligen. Naboen fikk kontakt med barnefamilien og lagde de utroligste historier om hvor dårlig miljøet i området var.

Les også:
Huskeliste ved boligkjøp
Dette irriterer oss ved naboens hage
Planter du her blir det mindre luking
Derfor får naboen oss til å klikke

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.