Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør du rengjøre dobørsten

Det er kanskje det ekleste vi har i huset. Likevel er det svært få som vasker den regelmessig.

SKITTENT VASKEREDSKAP: Det er nok det ekleste vi har i huset, men likevel er det nok ikke alle som vasker dobørsten regelmessig. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS.COM
SKITTENT VASKEREDSKAP: Det er nok det ekleste vi har i huset, men likevel er det nok ikke alle som vasker dobørsten regelmessig. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS.COM Vis mer

For å skrubbe bort bakterier inne i toalettet er toalettbørsten et viktig og effektivt redskap.

Toalettbørste er noe de fleste av oss har stående på badet, og dette effektive og hendige rengjøringsverktøyet er en absolutt nødvendighet når det gjelder å få fjernet bakterier og urenheter som havner på innsiden av toalettskålen.

Men selv om dette faktisk er det rengjøringsverktøyet som brukes til det ekleste av det ekle når det gjelder hjemmevask, så er det svært få av oss som bytter den ut etter lang tids bruk.

God hygiene på badet er de fleste opptatt av.

Blant annet er utfordringen med å holde toalettskålen ren et tema i mange boliger. Men hvordan holder man rent det man skal holde rent med?

Toalettbørsten blir lett en bakterisamler om den ikke holdes ren.

Millioner av bakterier De fleste mennesker er såpass opptatt av renslighet og hygiene at regelmessig toalett/baderomsvask er blitt en rutine.

Og bra er det, for visste du for eksempel at toalettskålen din kan inneholde opp mot 3,2 millioner bakterier per seks og en halv kvadratcentimeter?

Det å trekke ned etter at du har vært på toalettet kan også sende bitte små dråper av urin, avføring og toalettvann over setet, og disse partiklene/dråpene kan faktisk sprute over setet, sidene på doskålen, badegulvet og veggene.

Derfor lønner det seg faktisk å legge ned dolokket før du trekker ned. Disse små dråpene og bakteriene kan også havne på dobørsten din, dersom du ikke legger ned dolokket. Nok en grunn til at du bør rense den litt oftere.

Byttes etter behov Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, mener at dokosten bør byttes etter behov, og at det derfor er vanskelig å si noen definitiv tid på dette.

- Du kan unngå å måtte bytte den så ofte dersom du er flink til å rengjøre den. Dette kan du gjøre ved å vaske håndtaket godt, og deretter la delen med kosten ligge i en Klorinblanding (kaldt vann og Klorin) i cirka 10 minutter. Skyll deretter godt med vann.

- Etterhvert som kosten ikke lenger ser pen ut til tross for denne behandlingen så kan det være en god ide å kjøpe ny, råder Skaar.

Unngå resistente bakterier Daglig leder i Aktivt Renhold, Johnny Nilsen, forklarer til Bonytt.no at hvor ofte du bør skifte ut dobørsten er veldig individuelt i forhold til hvor mange dere er i husstanden, og lignende.

For vask av dobørsten anbefaler Nilsen å bruke klor eller andre bakteriedrepende kjemikalier.

- Det vil også være bra og bytte mellom basiske og alkaliske rengjøringsmidler med gjevne mellomrom for å unngå at det bygger seg opp med resistente bakterier på toalettet.

Les også:

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Slik forsvinner oppvasken kjappest

Dette krypet stortrives i boligen din

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media